Sedmi pečat

Sedmi pečat, 1957
drama
The Seventh Seal, Švedska, 96 min Imdb ocena: 8.2 Žanr: drama, fantazijski Igrajo: Gunnar Björnstrand, Bengt Ekerot, Nils Poppe, Max von Sydow Režija: Ingmar Bergman Avtorji: Ingmar Bergman (play), Ingmar Bergman (scenarij) Jezik: švedski, latinski
Sedmi pečat - The Seventh Seal

Slovenski opis filma:

SEDMI PEČAT Det sjunde inseglet Švedski film, 1957 Režija in scenarij: Ingmar Bergman Igrajo: Max von Sydow, Gunnar Björnstrand, Bengt Ekerot Vitez in njegov oproda, ki sta v križarskih vojnah izgubila vero, se vračata v rodno deželo, kjer je celotnim mestom in vasem zavladala črna smrt, z drugo besedo kuga, hudo nalezljiva bolezen, ki seje smrt. In res se ta, Smrt, v človeški podobi na peščeni obali prikaže vitezu ter mu pove, da je prišel njegov čas. Pretkani vitez se upre neučakanemu rablju in ga povabi k igri šaha, ki bo odločila o njegovi usodi. Če bo zmagala Smrt, se bo prepustil njeni volji, toda če zmaga on, ga mora Smrt pustiti živeti. Sijajni pogovor med Smrtjo in vitezom ter prigode vitezove oprode porajajo zanimive razmisleke o veri, morali, življenju in minljivosti. Eden najpomembnejših dosežkov evropske kinematografije, ki ga mnogi štejejo za vrhunec Bergmanovega ustvarjanja, ni pustil pečata le v filmu, temveč tudi v obči kulturi. V njem so prisotne glavne tematske in formalne prvine Bergmanove kinematografije, zlasti teološka vprašanja o obstoju Boga ter o dialektiki vere in dvoma. Eno od vprašanj, ki ga vitez zastavi Smrti, je, kako verovati v nevidnega in neučinkovitega boga. Teološka vprašanja in argumenti so na robovih kadra začinjeni s suhim, črnim humorjem, ki ima funkcijo komičnega olajšanja, po drugi strani pa je morda edini način soočenja z eksistencialno tesnobo, zlom in objektivnim mankom smisla.

Originalni opis filma:

A man seeks answers about life, death, and the existence of God as he plays chess against the Grim Reaper during the Black Plague.