Omar

Omar, 2013
drama
Omar, Palestina, 96 min Imdb ocena: 7.6 Žanr: drama, romantični, triler Igrajo: Adam Bakri, Leem Lubany, Waleed Zuaiter, Samer Bisharat Režija: Hany Abu-Assad Avtorji: Hany Abu-Assad Jezik: arabski, hebrejski
Omar - Omar

Slovenski opis filma:

Leto produkcije: 2013 Država: Palestina Žanr: drama Režija: Hany Abu-Assad Scenarij: Hany Abu-Assad Igrajo: Adam Bakri, Leem Lubany, Waleed F. Zuaiter, Samer Bisharat, Eyad Hourani Mladi Palestinec Omar se je vajen izmikati kroglam, ko vsak dan leze čez zid med Palestino in Izraelom, kjer obiskuje svoje dekle Nadio. Toda okupirana Palestina ne loči med ljubeznijo in vojno: na drugi strani zidu rahločutni pek Omar postane goreč borec za svobodo, ki se mora spoprijeti z bolečimi odločitvami glede odraslosti in življenja nasploh. Ko Omarja med enim izmed uporov ujamejo, se spusti v lov z vojaško policijo. V trdne odnose s prijatelji iz otroštva se prikradeta sum in izdajstvo, Omarjeva čustva pa s tem hitro postanejo razdvojena kot palestinsko ozemlje. Obenem postane tudi jasno, da vse to počne iz ljubezni do Nadie.   Odlična drama o razpetosti med pripadnostjo narodu, ljubeznijo in izdajstvom je delo enega najprodornejših palestinskih režiserjev, Hanyja Abu Assada, ki je zaslovel s filmom Paradise Now leta 2005. Film je bil leta 2013 izjemno dobro sprejet v Cannesu in nagrajen z veliko nagrado žirije v sekciji Poseben pogled. Leto zatem je bil tudi med petimi nominiranci za oskarja za najboljši tujejezični film, na jesen istega leta pa prikazan na jubilejnem 25. Liffu.

Originalni opis filma:

A young Palestinian freedom fighter agrees to work as an informant after he's tricked into an admission of guilt by association in the wake of an Israeli soldier's killing.