TV spored TV SLO 1


22. avgust 2019 - 28. avgust 2019
06:20 Poletna scena
 • Začenja se 22. filmski festival v Motovunu. Slovenski film Ne bom več luzerka režiserke Urše Menart je eden izmed 20 celovečercev v osrednjem tekmovalnem programu. Od slovenskih filmov pa bosta na ogled še dokumentarca o Petru Lovšinu in Vladu Kreslinu ter kratki film Bik. Gost Poletne scene bo Peter Lovšin, ki bo s Pankrti tudi nastopil na motovunskem festivalu. Na Bledu se začenja največji slovenski festival etno glasbe, 29. Okarina. Nocoj na blejskem gradu nastopa španska zasedba Vigüela. Obiskali pa bomo še Muzej solinarstva in razstavo Nezaslišani svet, ki ga imam v glavi (Metamodernizem in metaromantika v slovenskem slikarstvu) v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu.
06:40 TV-izložba
 • 0
07:00 Dobro jutro, poletni izbor
 • Oddaja Dobro jutro bo z vami tudi v poletnih mesecih! Pripravili smo nabor najbolj zanimivih in odmevnih tem, ki smo jih predstavili gledalcem v letošnji sezoni. Tudi poleti nas lahko spremljate vsak delovnik med 7.00 in 9.00. Ostajamo zvesti svojemu sloganu: »Dobro jutro in vse bo dobro!«
09:00 TV-izložba
 • 0
09:15 Slovenski pozdrav, narodnozabavna oddaja
 • Festival SPV (konec maja) je vse bliže, za vstopnico se potegujeta ansambla Raubarji iz Poljanske doline ter Mladika iz Dramelj pri Celju. Ob 30. obletnici bo z Venčkom uspešnic z nami skupina Malibu, pel bo Alfi Nipič s svojimi muzikanti, osebni jubilej – 70 let – pa je praznoval tudi Franc Žerdoner iz Velenja, ki bo gost z ansamblom. Nekaj zimzelenih bo natrosil ploden kantavtor Tomaž Domicelj, njegova »Slovenskega naroda sin« je stara 40 let. Iz arhiva smo potegnili Avsenikovo Prijatelji, ostanimo prijatelji, za humor pa spet skrbi Miro Serpentinšek, ki ga igra Tilen Artač. Voditelja: Darja Gajšek in Blaž Švab, režija Marjan Kučej, urednik Andrej Hofer.
10:40 Ljudje in zemlja - izobraževalno–svetovalna oddaja TV Maribor
 • V preteklih tednih so neurja na območju Podravja povzročila veliko škode na kmetijskih pridelkih. Preverili smo kakšno je stanje na terenu. Slabo vreme s padavinami je otežilo letošnjo žetev in negativno vplivalo na kakovost pridelka pšenice. Govorili bomo še o pridelavi ekološkega mleka v Savinjski dolini, bili pa smo tudi med vinogradniki v Posavju.
11:30 Začnimo znova: Postimo se presenetiti (12/20) - slovenska nanizanka
 • 1. sezona, 12. del
 • Finančne probleme v družini Toni rešuje tako, da se začasno zaposli pri prodajalcu sadja in zelenjave. To pa je tudi odlična priložnost za sadno-zelenjavno dieto, s katero bo družini prihranjen marsikateri zdravstveni problem pa tudi euro...
12:00 Ambienti
 • V naših oddajah smo predstavili že več obnovljenih hiš na Krasu. A tale, ki je na vrsti tokrat, je nekaj posebnega: v njej je bil nekoč hlev. Danes navdušuje v modernem videzu in je hkrati z eno nogo še vedno v prejšnjih stoletjih. Ste kdaj pomislili, da je eden najpomembnejših elementov našega dobrega počutja v resnici neviden! To je zrak, ki ga dihamo. Tako samoumeven in „neopazen“ je, da se preredko vprašamo, kakšne kvalitete je. Slab, onesnažen, postan zrak ne bo v telesu opravljal mikro čistilnih opravil, ki bi jih sicer moral. Predstavljamo vam primer prenove hiše iz 70-ih let, ki ni dobila samo tople preobleke, ampak tudi dovolj svežega zraka v vseh prostorih. Vsak, ki v pomladno poletni sezoni želi zeleno in dehtečo okolico, si je letos že moral umazati roke. V resnici je za cvetoče rezultate časa še vedno dovolj. Za navdih predstavimo vrt v Vipavski dolini, ki prekipeva od cvetja in barv. Na majhnem prostoru, ki smo ga obiskali lansko pomlad je lastnica zbrala bogastvo rastlin za čudovite prizore iz dneva v dan.
12:30 Zlata dekleta (VII.): Sen zimske noči, 2. del (21/26) - ameriška humoristična na...
 • The golden girls s.7, 7. sezona, 21. del, 23 min
 • Miles in Dorothy se po poljubu izogibata drug drugega. Derek zapelje Blanche. Ta pozneje ugotovi, da je Derek tat. Derek zapelje tudi Rose in jo poljubi. Ko hočeta Miles in Dorothy povedati Rose, da sta se poljubila, ju ustavi, saj tudi sama ni bila zvesta.
13:00 Prvi dnevnik
 • V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.
13:20 Šport
 • V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.
13:30 Vreme
 • Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.
13:35 Intervju: Shazia Mirza
 • Tokrat bo gostja oddaje Intervju britanska stand-up komičarka, kolumnistka in publicistka Shazia Mirza, ki se je konec pomladi v Ljubljani udeležila letošnjega Sindikata odklonskih identitet, ki ga organizira zavod Emanat. Shazia Mirza je pakistanskega porekla in je prva muslimanska stand-up komičarka, ki je stopila v ospredje. Gostuje v vseh osrednjih britanskih televizijskih oddajah, kjer jo pogosto sprašujejo ne le o vprašanjih politične satire, temveč tudi o vprašanjih islama, muslimanske skupnosti v Združenem kraljestvu in o otoški temi številka ena – o Brexitu. S Shazio Mirzo se je pogovarjala Ksenija Horvat.
14:10 TV-izložba
 • 0
14:40 City folk - Obrazi mest: Ljubljana - dokumentarna serija
 • Blaž Kužnik, Ljubljana Blaž je fant z Downovim sindromom. Kot pomočnik v strežbi dela v restavraciji v centru Ljubljane. Živi v centru za osebe s posebnimi potrebami. V prostem času rad klepeta z dekleti preko Facebooka. Včasih je osamljen. Želi si, da bi imel punco, s katero se bi lahko pogovarjal. Blaž želi biti samostojen. V ta namen se uči samostojne poti z avtobusom na delovno mesto. Veseli se prve vožnje, ko bo z avtobusom odšel na delo čisto sam. Morda bo na avtobusu srečal kakšno študentko in z njo poklepetal… Katarina Tomšič, Ljubljana Vsakokrat, ko se je Katarina s svojimi posvojiteljskimi starši vozila mimo Ljubljanske porodnišnice, jih je spraševala, če je bila tukaj rojena. Starša sta ji sicer vedno pritrdila, a njun odgovor ni bil prepričljiv. Ko je Katarina nekoč po naključju v roke dobila svoje posvojiteljske dokumente, pa je ugotovila, da je bila dejansko rojena v Črni Gori in da ji je bilo spremenjeno ime. Takrat so se ji je sesula tla pod nogami. Pri trinajstih letih so jo starši postavili pred vrata, ker je zamudila domov. Prisiljena si je bila poizkati novo -rejniško družino. Dolga leta si je želela spoznati svojo biološko mamo. Želja se ji je uresničila leta 2005, ko sta z mamo srečali v Podgorici. Čeprav je srečanje v Katarini pustilo grenak priokus, je hvaležna, da je imela priložnost spoznati svojo mamo. Max Zimani, Ljubljana Max, ki je bil rojen v Zimbabweju, je vodja posebne restavracije v Ljubljani, ki zaposluje migrante z globalnega juga. Ker je bil tudi sam migrant, lažje razume probleme drugih migrantov in jim pomaga premostiti prve korake življenja v Sloveniji. Max ob pomoči svoje življenjske partnerke Teje izvaja različne delavnice za vrtce in šole, z namenom da bi Slovencem odprl drugačen pogled na Afriško kulturo in odpravil evrocentristične predsodke. V vsakdanjem življenju se Max pogosto srečuje z rasizmom. Ko sta na primer s Tejo pričakovala prvega otroka, jima je najemodajalka odklonila ogled stanovanja, ker je Max črn. V letih življenja v Sloveniji se je Max že navadil na tovrstne pripetljaje in razvil obramni mehanizem, da ga ne prizadenejo preveč. Vendar pa Maxu ni žal, da je zapustil domačo deželo in prišel v Slovenijo, saj mu je ta korak razširil življenska obzorja.
15:05 Pod drobnogledom - Nagyító alatt: Mátyás király / Kralj Matjaž - oddaja TV Le...
 • Kedves Nézőink, a mai Nagyító alatt című adásunk témája Mátyás király. Drage gledalke in gledalci, tema današnje oddaje Pod drobnogledom je kralj Matjaž.
15:35 TV-izložba
 • 0
16:10 Male sive celice: OŠ Dušana Flisa Hoče in OŠ Milojke Štrukelj Nova Gorica
 • V 24. oddaji Male sive celice se rumeni Nuša, Tara in Marko pomerijo z Aleksandro, Majo in Markom iz vijolične ekipe. Učenci iz OŠ Dušana Flisa Hoče (rumeni) in OŠ Milojke Štrukelj Nova Gorica (vijolični) odgovarjajo na vprašanja iz geografije, književnosti in filma, med katerimi se srečajo z zvezdo nemega filma Charliem Chaplinom. Prepoznati morajo rastlino trajnico, predstavnike izvršilne oblasti, s poznavanjem sov in zmajev pa preizkusiti svoje hitre celice. Napeto bo.
17:00 Poročila ob petih
 • V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.
17:15 Šport
 • Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.
17:20 Vreme
 • Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.
17:25 Glive - dokumentarna oddaja, ponovitev
 • Niso ne živali ne rastline – lahko pa živijo tako na rastlinah kot v živalskem telesu. Trenutno poznamo nekaj več kot 100.000 vrst teh organizmov, ki so pravzaprav ustvarili pogoje za življenje na kopnem in celo vzgojili prve kopenske rastline. Ta nenavadna bitja tvorijo kraljestvo gliv.
17:55 50 knjig, ki so nas napisale: Dane Zajc: Požgana trava, premiera
 • V seriji 50 knjig, ki so nas napisale, iščemo knjigo, ki nas je najbolj zaznamovala, ki nas je konstituirala kot narod, ki nas je skratka napisala. Nas je napisal Dane Zajc, katerega pesmi so komunisti med drugim označili za "konkretno negacijo NOB"? Razlogi za to, da je ena prelomnih knjig slovenske literature 20. stoletja leta 1958 izšla v samozaložbi, so bili “ideološke, politične, tipično kranjsko zagovedne” narave, je povedal Dane Zajc o svoji prvi zbirki Požgana trava. Pesem Jalova setev so v ideološki komisiji CK ZKS razglasili za konkretno negacijo NOB in povojne založniške strukture so pokazale svojo moč. “Mislim, da je bilo v tistih časih mnogo slovenskih umetnikov ovaduhov in da je vsak drugi slovenski umetnik izobraževal policijo ..., tako da je morala biti policija umetniško najbolj izobražena ustanova na Slovenskem,« je kasneje povedal Zajc, ki je bil leta 1951 tudi zaprt zaradi političnih stališč. Služboval je v knjižnici, igrali in recitirali po so ga po vsej Sloveniji in v tujini. O tem, kako sta to počela ob glasbi, nam je na Sv. Trojici nad Domžalami povedal igralec Janez Škof, o literarnem pomenu zbirke je spregovoril urednik Aljoša Harlamov, da pa je Zajc res eden največjih, priča tudi izjava Nobelovca Josifa Brodskega: »Jaz sem mali pesnik vélikega naroda, Dane Zajc pa je véliki pesnik malega naroda.«
18:05 Knjiga o džungli: Gumijasta žoga - risanka, ponovitev
 • Po naključju nekaj kapelj soka gumijevca pade v kokosovo lupino, s katero se igra Mavgli. Mavgli tako postane ponosen lastnik gumijaste žoge. Nikomur je noče posoditi, niti Bali in Lali ne.
18:15 Svet živali: Polžka Hedvika - risanka, ponovitev
 • Svojo hiško nosi kar na hrbtu. To je zelo priročno, vendar pa se zaradi tega premika zelo počasi. Polžka Hedvika živi na zelenem travniku, prehranjuje pa se z rastlinami in zelenjavo. Kadar je mrzlo, se skrije v svojo hiško.
18:20 Vem!, kviz, ponovitev
 • V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema
18:55 Vreme
 • Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.
19:00 Dnevnik
 • Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.
19:25 Slovenska kronika
 • Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.
19:45 Šport
 • Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.
19:55 Vreme
 • Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.
20:05 Film tedna: Tri generacije, film
 • 3 Generations, 2015, drama, 88 min, IMDb ocena: 5.8
 • Drama s komičnimi zapleti… Najstnica Ramona se je odločila, da hoče spremeniti spol in postati Ray. V telesu ženske je nesrečna in vseskozi prepričuje svojo mamo in ostale člane v družini, naj vendarle podpišejo privolitev za spremembo spola. V New Yorku dejanje ne bo nič posebnega, nihče ne bo niti opazil… Najbrž res, a v Rayevi družini so zaradi tega vsi v stresu. Rayeva/Ramonina mati Maggie je ločenka, ki mora sedaj poiskati Rayevega biološkega očeta in ga prepričati, da bo podpisal in privolil v otrokovo spremembo spola. Pod isto streho živita še Dolly, Maggijina mama in pa Dollyjina partnerica Frances, saj je Dolly, potem ko je imela Maggie, ugotovila, da je lezbijka. Vse tri ženske so zaskrbljene, a se morajo soočiti z Rayevim hotenjem po spremembi spola. Celo še več; če hočejo razumeti in sprejeti spremembo v družini, se morajo najprej soočiti s svojimi travmami in strahovi in se naučiti, kako kot družina ostati močni, tudi, ko je to zelo težko… Film ima zvezdniško zasedbo in je lahkotna, popularna komična drama, ki se ukvarja z mejno problematiko. / ZDA/ 2015 Režija: Gaby Dellal / Scenarij: Nikole Beckwith, Gaby Dellal / Igrajo: Elle Fanning, Linda Emond, Susan Sarandon, Naomi Watts, Andrew Polk, Marcos A. Gonzalez, Antonio Ortiz, Tessa Albertson, Marquis Rodriguez, Gameela Wright, Jordan Carlos, Elle Winter, Lucca De Oliveira, Francesca Keller, Jinn S. Kim ...

več
Film tedna: Tri generacije, film
21:35 Stopnice, film
 • Kratki film pripoveduje zgodbo o priseljencu v Slovenijo med vojno v nekdanji Jugoslaviji v 90-ih letih prejšnjega stoletja. Zgodbo nekoga, ki se spominja krajev iz svojega otroštva v Sarajevu, posebno stopnic, kjer so si otroci –in pred leti med njimi tudi on - izmenjevali stripe. Pod pritiskom nemogoče vrnitve domov v času vojne so te stopnice v njegovih sanjah postale velike kot piramida, ki se kopa v soncu. Po vojni protagonist zgodbe odide v Sarajevo in obišče ulico svojega otroštva. Ne more prepoznati stopnic iz otroštva, ne more verjeti, da se je piramida skrčila na tri majhne stopnice.
21:55 Vreme
 • Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.
22:00 Odmevi
 • Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.
22:30 Šport
 • Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.
22:40 Vreme
 • Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.
22:45 Poletna scena
 • Poletna scena ponuja pregled pestrega poletnega dogajanja po Sloveniji - z reportažami, javljanji v oddajo neposredno z večernih dogodkov, festivalov, koncertov in drugih prireditev, s portretiranjem znanih ustvarjalcev, s pogledom čez meje naše države, in vse to tudi s kritiškim pogledom našega strokovnega očesa. Ob aktualnih dogodkih vas bomo popeljali tudi v svet mode in dizajna, filma, muzejskih zbirk in vam kot vsako leto priporočali v branje knjige po našem izboru. Družili se bomo z znanimi osebnostmi na izbranih poletnih dogodkih in njihovih priljubljenih krajih. Predstavljali vam bomo glasbenike, vizualne umetnike in druge izbrane goste, ki se bodo voditeljem pridružili v studiu. Oddaja nastaja v Uredništvu oddaj o kulturi, katerega urednica je Saša Šavel Burkart, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji kulturno-umetniškega in razvedrilnega programa s kolegi iz dopisništev.
23:10 Profil: Bjanka Adžić Ursulov, ponovitev
 • Gostja Profila bo kostumografinja Bjanka Adžić Ursulov, letošnja dobitnica velike Prešernove nagrade. Več kot 250 kostumografij na slovenskih in najprestižnejših tujih odrih v dobrih tridesetih letih ustvarjalnega dela govori o izjemnem umetniškem opusu; prefinjenost, eleganca, minimalizem, brezčasnost, občutek za detajl… vse to so poteze te izjemno predane in z lepoto navdahnjene kostumografinje. Voditeljica: Marjana Ravnjak
23:50 Glive - dokumentarna oddaja, ponovitev
 • Niso ne živali ne rastline – lahko pa živijo tako na rastlinah kot v živalskem telesu. Trenutno poznamo nekaj več kot 100.000 vrst teh organizmov, ki so pravzaprav ustvarili pogoje za življenje na kopnem in celo vzgojili prve kopenske rastline. Ta nenavadna bitja tvorijo kraljestvo gliv.