TV spored TV SLO 2


5. julij 2020 - 11. julij 2020
06:00 Videotrak, ponovitev
 • Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.
07:00 Dobro jutro, poletni izbor
 • Oddaja Poletno jutro poleg informativnih in zabavnih vsebin podaja koristne nasvete o najrazličnejših tematikah iz vsakdanjega življenja.
09:00 Spomini: Anica Mikuš Kos, ponovitev
 • Tokrat bo spomine obujala zdravnica Anica Mikuš Kos, ki se je rodila leta 1935 v Ćupriji v Srbiji. Tam je takrat delal njen oče, profesor francoščine Radivoj Franciscus Mikuš, saj so levo usmerjene slovenske intelektualce v tistih predvojnih časih zaposlovali v južnejših predelih Jugoslavije. Mama je bila hrvaška Judinja Marija Friedländer in kar šestintrideset sorodnikov po mamini strani je bilo med drugo svetovno vojno ubitih v koncentracijskih taboriščih, največ v ustaških, v Stari Gradiški in Jasenovcu. Anica je bila z mamo in očetom v partizanih v Slavoniji, po vojni, ob vrnitvi v Ljubljano, pa se je morala zaradi nadaljevanja šolanja najprej naučiti slovenščine, saj je znala govoriti le hrvaško in francosko, oče se je namreč zmeraj pogovarjal z njo v francoščini. Študirala je medicino in specializirala pediatrijo in otroško psihiatrijo, potem pa delovala v različnih službah, kjer se je ukvarjala z otroki. Dolgo je vodila Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše v Ljubljani, ob tem pa je že skoraj tri desetletja predsednica Slovenske filantropije. In že desetletja skrbi za razvoj prostovoljstva ter za psihosocialno pomoč otrokom na najtežjih kriznih področjih po vsem svetu. Z veliko vnemo in odgovornostjo se posveča beguncem v različnih predelih sveta, tudi na Kosovu in v Bosni ter v Sloveniji. Leta 2006 je bila nominirana za Nobelovo nagrado za mir.
11:30 Družinska kuhinja s Catherine: Slavnostna večerja (4/8, 2020) - oddaja o kuhanju,...
 • Catherine sklene sestrični Cleo za rojstni dan podariti večerjo. To je obenem tudi priložnost, da preizkusi nove recepte. Za predjed skuha dvobarvno juho iz pečenih rumenih paprik in paradižnika, za glavno jed pripravi jagnječje zarebrnice z gratinirano gomoljno zelenjavo, za posladek pa crème brûlée s pomarančo in kavo.
11:55 Blisk: Senzacija (1/15) - slovenska nadaljevanka, ponovitev
 • 1. sezona, 1. del
 • "Lajfstajl pa je kdo koga pumpa, kdo se fila s silikoni, kdo ima jahto s helikopterjem in kdo sedi na Versacejevih revijah."(Marta de Villeneuve) V prvi epizodi smo sredi vročega redakcijskega dogajanja: nova francoska šefinja Marta de Villeneuve kroji svežo politiko rumenega tračarstva. Uvaja novinarstvo lajfstajla in razdeli naloge. Iskanje senzacij in obdelava vročih tem- izkaže se, da je glavna senzacija težko pričakovana nosečnost pevske vele-zvezde Glorije. Takoj je tudi jasno, da je mladi fotograf Nejc, Martin "varovanec", Monika, Nejčeva punca, si tega ne jemlje preveč k srcu ; Vili, tehnični urednik, je itak mnenja, da je Nejc falirani natakar; Rudi, najslavnejši med raziskovalnimi novinarji, pa je v večnem begu pred atentatorji. Samo Mitja, novinar starega kova, ki še edini goji klasično novinarsko držo, se skuša upirati novi francoski "metli". Glava in srce redakcije, tajnica, lektorica in avtorica večine člankov,Veronika, pridna kot mravljica - je kot običajno, spet na začetku nove shujševalne diete. Redakcija Bliska, ki se je ni mogoče izmisliti, ker preprosto je - preden se zadušijo v delu, se sprostijo v fitnesu z lepim slovenskim imenom "Liliworld".
12:20 Blisk: Bliskovito - čudovito (2/15) - slovenska nadaljevanka, ponovitev
 • 1. sezona, 2. del
 • "Je gospod Antoine Francois Blisk kupil samo zato, da bi se znebil svoje nadležne ljubice…?" (Veronika) in "Kje so pisci z močno karizmo?"(Marta) Martina nova ideja je, da morajo Bliskovi novinarji sevati karizmo in poudarjati svojo osebnost (predvsem skozi blagovne znamke). To užali Mitjo, ki predstavlja segment opešanih seniorjev, prizadene Vilija, ki mu Marta zaupa gay populacijo; Monika, ki je že malce ljubosumna zaradi Nejca, dobi na skrb adrenalinsko populacijo.... Skupaj sklenejo, da je treba šefinjo odstraniti - kompromitirati, pokazati njeno neustreznost in razkriti njeno pravo preteklost nočne ptice s Pigalla... Prva poteza se naredi kar sama: v obliki "posrečene" Nejčeve fotografije za Martin jumbo plakat! Šok efekt je popoln.
12:50 Muzikajeto: Japonska glasba, ponovitev
 • Gustl še vedno išče primerno glasbo za svoj bodoči lokal. Igor mu bo to pomlad v goste pripeljal kar nekaj zanimivih glasbenikov in skupin. V živo bomo lahko prisluhnili japonski, mongolski, mladi resni glasbi, južnoameriškim rokerjem, dekliškemu punkovskemu bendu in otroškemu ter mladinskemu pevskemu zboru. Gustl (Gojmir Lešnjak - Gojc) se ukvarja z zenbudizmom, japonska glasbenica Nagiso Moritoki bo pela in igrala na strunska inštrumenta koro in shamisen. Na flavto shakuachi bo zaigral skrivnostni gost, na koncu pa se jim bo pridružil otroški zborček O. Š. Trnovo pod vodstvom Oli Magušar. Urednica je Danica Dolinar, scenarist Igor Leonardi, režiser Klemen Dvornik.
13:35 Petra, dokumentarni portret, film
 • Naši doslej najboljši smučarski tekačici iz Brinja pri Dolu je uspelo v športu, ki so ga Slovenci sicer že dolgo gojili, vrhunskih rezultatov pa do ere Petre Majdič ni bilo. A Petra je s svojo trmo, voljo, vero v uspeh in neizmernim garanjem dokazala, da so meje človeških sposobnosti le v naših glavah. Avtor dokumentarnega filma o tej izvrstni tekačici, ki ga bomo nocoj ponovili, je športni novinar Marjan Fortin, ki je Petro spremljal na vseh njenih sedmih svetovnih prvenstvih in trojih olimpijskih igrah. Z njo je bil ob vseh večjih uspehih v svetovnem pokalu in tudi ob večini zmag. Fortin je poleg avtorstva dokumentarnega filma napisal tudi knjigo z naslovom Petra. Režiserka filma je Barbara Koselj, snemalec Anton Kralj Serša, montažer pa Aleš Dolinar.
14:40 Nogomet - FIFA svetovno prvenstvo 2018: Zgodbe iz Rusije, film
 • Največji športni dogodek leta 2018 je potekal v največji državi na svetu – svetovno prvenstvo v nogometu v Rusiji. Odlično izhodišče za številne zanimive zgodbe, ki se spletejo ob takem dogodku.
15:30 Stota obletnica rojstva Leonarda Bernsteina - praznovanje v Tanglewoodu, ponovitev
 • Spontano veselje v njegovih broadwayskih hitih, duhovni utrip v orkestrskih delih in njegova izjemna vitalnost kot dirigenta so ga postavili za eno osrednjih osebnosti 20. stoletja. Praznovanje v Tanglewoodu se prepleta z arhivskimii posnetki iz Bernsteinovega življenja, odlomke iz del Bernsteina, Mahlerja, Coplanda in Williamsa pa so izvedli številni glasbeni virtuozi in dirigenti ter člani njegovih priljubljenih orkestrov – med drugim Newyorški filharmonični in Bostonski simfonični orkester ter Izraelski in Dunajski filharmoniki.
17:55 Hotel Palace, film
 • Hotel. Kraj, kjer se srečujejo ljudje, ki se drugače morda ne bi nikdar spoznali. Duhovi ljudi iz preteklosti se spotikajo ob prihodnost vseh, ki vanj prihajajo in iz njega odhajajo. Hotel Palace. Portorož. Nekoč najrazkošnejši prostor vzhodne jadranske obale, danes ogromno prazno skladišče človeških usod, ki čaka na prenovo in nov sijaj. Leta 1912 je Titanik potonil v ocean, istega leta so v Portorožu odprli novozgrajeni hotel. Palace. Vendar ključno vprašanje ni, zakaj se je Franz Ferdinand pred usodnim odhodom v Sarajevo 14 dni zdravil prav v Palaceu, temveč kdo ga bo naseljeval v prihodnjih, prenovljenih časih, kateri izmed duhov preteklosti v njem prebiva še danes.
18:55 Videotrak, ponovitev
 • Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.
20:00 Koncert iz Pariza 2019, ponovitev
 • Ob vznožju Eifflovega stolpa v počastitev francoskega državnega praznika vsako leto poteka slavnostni koncert. 14. julija 2019 so pod taktirko dirigenta Alaina Altinogluja nastopili Francoski narodni orkester, zbor francoskega radia, ki ga vodi Slovenka Martina Batič, in nekateri najboljših solisti na svetu. Med njimi so bili pianistka Khatia Buniatishvili, tenorist Roberto Alagna, basist Rene Pape, violončelist Gautier Capuçon, mezzosopranistka Gaëlle Arquez in kontratenorist Jakub Jozef Orlinski.
21:50 Sledi: JNA - večna armada, ki je ni več - dokumentarna oddaja, ponovitev
 • "Če nisi pripravljen pomagati pri obrambi domovine, tudi te domovine ne moreš imeti", so besede upokojenega generalmajorja slovenske vojke dr. Alojza Šteinerja. Besede, ki najizraziteje poudarijo vlogo slovenskih vojakov in poveljujočih častnikov bivše jugoslovake armade, ki so leta 1990 in 1991 vedeli, da Jugoslavija ni njihova domovina. A v vojake so jih vzgajali in to so ostali. Kakor so ostali spomini na nekdanjo armado. V Sledeh smo jih skušali zajeti - neobremenjeno in z vedenjem, da so del preteklosti, ki je skupna mnogim generacijam.
22:15 Poletna noč: Elda Viler - 50 let na odru, posnetek koncerta, ponovitev
 • Na Poletni noči leta 2009 smo obeležili jubilejnih 50 let glasbene kariere pevke Elde Viler. V Križankah je Elda Viler ob spremljavi Big Banda in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod vodstvom dirigenta Lojzeta Krajnčana nastopila skupaj s številnimi glasbenimi gosti večera: Ano Dežman, Zdenko Kovačiček, Otom Pestnerjem, Galom Gjurinom, Edvinom Flisarjem, z Mladinskim pevskim zborom Stična in drugimi zapela največje uspešnice našega časa kot so skladbe: S teboj, Na deževen dan, Zlati prah imaš v očeh, Vzameš me v roke, Lastovke itd. Prireditev je povezovala Bernarda Žarn.