TV spored TV SLO 2


18. november 2019 - 24. november 2019
06:00 Napovedujemo
 • 0
09:50 Videotrak, ponovitev
 • Glasbeni videospoti so dnevni video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative. Videospoti so predvajani po izboru uredništva Videotrak.
10:35 Slovenski magazin, ponovitev
 • Kranj je zelo staro mesto z bogato zgodovino, stari del mesta je zaščiten kot spomenik. Snežna jama na Raduhi je najvišje ležeča jama v Sloveniji, bogata s kapniki, tudi takimi iz jamskega mleka. Zemljepisni muzej v Ljubljani hrani dragocena pričevanja o slovenskem ozemlju od 16. do 20. stoletja. Slikarka Ana Zavadlav je svoje poslanstvo našla v knjižni ilustraciji. Ana Haberman pa oblikuje umetniško keramiko, večinoma s tehniko ščipanja. *** Kranj is the fourth largest Slovenian town, and capital of the Gorenjska region. It was this town that gave the historical land of Carniola, its name. The town’s medieval city centre has been declared a historical and cultural monument. Snežna jama or Snow Cave on Raduha holds a special place amongst more than 12,000 known Slovenian caves. Located at over 1,500 metres above sea level, this is the highest-lying tourist cave in the country. Even though high alpine caves typically have few cave formations, this cave features many of them. The Geographical Museum in Ljubljana stores maps of different dimensions and subject matter, dating from the 16th through to the 20th century. Most cover Slovenian territories and neighbouring lands. The first map to reference Slovenian territory as an separate unit was drawn in the middle of the 16th century. Painter Ana Zavadlav found her calling in illustrating books, predominately for children and teenagers. Her illustrations delight readers and the professional community alike. Though ceramic artist Ana Haberman has trained as a cultural anthropologist, she found working with clay and bluish-green glazes so alluring that she dedicated herself to making unique ceramic pieces. Each piece is hand-made, mainly by employing the ‘pinching’ method.
11:00 Dobro jutro, ponovitev
 • Tokrat se v jezikovnem kotičku posvetimo mrtvim besedam. V goste prihaja dr. Marko Snoj z Inštituta Frana Ramovša za slovenski jezik. Martinovo se približuje in v kuhinji se posvetimo martinovim jedem nekoliko drugače. Recepte in jedi z nami deli Mojca Koman. Tudi terenska ekipa bo v znamenju martinovega in martinovanja v Ormožu. Monika bo skupaj z Marijo Merljak pričarala utrip tega praznika, tudi skozi kakšno dobro jed.
13:45 Dober dan, ponovitev
 • Oddaja Dobro jutro se podaljšuje v Dober dan, s katerim v sodelovanju z RTV centrom Koper ob torkih in RTV centrom Maribor ob četrtkih v živi program vnašamo še več lokalnih vsebin, z gledalci razpravljamo o fenomenih sodobne družbe in pripravljamo številne atraktivne pogovore. Dober dan ima svetovalni predznak in je nadgradnja Dobrega jutra.
14:55 Slovenske ljudske pesmi, Bernarda Fink, Marcos Fink, Anthony Spiri, ponovitev
 • Muziciranje Bernarde in Marcosa Finka, mednarodno uveljavljenih pevcev, ki sta ob spremljavi ameriškega pianista Antonyja Spirija nastopila na koncertu v Slovenski filharmoniji. Predstavila sta občuteno izvedbo ljudskih pesmi v priredbi skladateljev Antona Nageleta in Danila Švare. Urednik oddaje Daniel Celarec, režiser televizijskega posnetka Aljaž Bastič.
15:35 O živalih in ljudeh - izobraževalno–svetovalna oddaja, ponovitev
 • Takrat na vas čaka nagrada, če pravilno odgovorite na vprašanje iz vsebine oddaje. Sicer pa predstavljamo nežne južnoameriške kamele – alpake. Odkrivamo stanovalce naših podstrešij in lop – netopirje. Predlagamo inovativno rešitev za pse, ki nas morajo počakati pred trgovino – pametne pasje ute. Opozarjamo na kronično vnetje sluhovodov pri psih. Raziskujemo pomen simbola orla skozi zgodovino. Ugotavljamo kako populacije sov urejajo ZDA. Vabljeni k ogledu. ozivalih@rtvslo.si
16:00 Na vrtu: V grajskem parku, 10. del - izobraževalno–svetovalna oddaja, ponovitev
 • Štiri dni v maju so strokovnjaki in ljubiteljski vrtičkarji v nihajočih vremenskih razmerah urejali 6 tematskih gred ob dvorcu Tabor: grede Grajskih zeliščnih zvarkov, Grajske mize, Grajskega rožnega vrta, Grajskega sprehajališča, Grajskega kotička za počitek in Grajskih skrivnostni sekvoj. V prejšnjih oddajah smo že izvedeli, s katerimi izzivi so se soočali, kako so se spreminjale podobe njihovih kotičkov, pa tudi, kako so se ujeli med seboj in lastnikom dvorca. V zaključni oddaji spoznamo del produkcijske ekipe in izvemo, katera vrtnarska ekipa je zmagala.
16:35 Sen znala jes, koncert Rudija Bučarja, 1. del, ponovitev
 • Rudi Bučar je izjemen folk glasbenik s prepoznavno interpretacijo. S svojim glasbenim ustvarjanjem ohranja in plemeniti istrsko ter primorsko kulturno dediščino. Po dobrem desetletju ustvarjanja je občinstvu Istro, Primorsko ter njene glasbene korenine ter družbeni naboj predstavil tudi v prestolnici in sicer s posebej za to priložnost okrepljeno zasedbo Istrabendom XL. Poleg stalnih glasbenih sodelavcev harmonikarja Janeza Dovča, tubista Gorana Krmca in glasbenega producenta Gabra Radojeviča so se mu na odru pridružili še Robert Pikl, Anže Langus Petrović, Boštjan Grabnar, Mitja Bobič, Jure Rozman, Lea Sirk in Frčafele. Repertoarno pa so koncert obogatili tudi gosti: Peter Lovšin, Zdenko Cotič in Matevž Šalehar Hamo. Danes si lahko ogledate 1. del koncerta z gostoma Matevžem Šaleharjem Hamotom) in Zdenkom Cotičem.
17:55 Divjina v srcu (V.) (1/10) - britanska nadaljevanka
 • Wild at heart (v.), 5. sezona, 1. del, 46 min
 • V Leopardovem brlogu je slonov preveč, zato jih morajo preseliti v narodni park, kar pa pomeni pot čez Maro. Danny in Alice morata za pomoč prositi Vanesso in Rowana. Rowan je presenetljivo hitro pripravljen pomagati, saj ima za to skriti motiv. Caroline in Du Plessis se pripravljata na poroko, ko v Leopardov brlog prispe Carolinin stari prijatelj Gene. Kmalu je jasno, da nad poroko ni ravno navdušen. Du Plessisu prijatelja pripravita nepozabno fantovščino, po kateri se zbudi sredi goščave. Caroline skrbi, da ima Gene prav in da se je odločila narobe, sploh ko Du Plessisa na poročni dan ni na spregled. Ko pa vendarle prispe, je Carolinin strah pozabljen.
18:55 Osvežilna fronta: Maščevanje - oddaja za mladostnike, ponovitev
 • Zakaj se pri ljudeh sploh porodi želja po maščevanju, nam maščevanje res prinese občutek zadoščenja, nas k maščevanju vodita občutek pravičnosti na eni in silovita jeza na drugi strani? Ob kakšnih priložnostih najpogosteje pomislimo na maščevanje in zakaj včasih pravimo, da je maščevanje sladko? Več o maščevanju v tokratni Osvežilni fronti.
19:25 Videotrak, ponovitev
 • Glasbeni videospoti so dnevni video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative. Videospoti so predvajani po izboru uredništva Videotrak.
20:00 Umor na otoku - španska nadaljevanka
 • Španska kriminalna serija se dogaja na najmanjšem kanarskem otoku El Hierro. Ko na kopno prinesenejo truplo, se po obdukciji izkaže, da je šlo za nasilno dejanje. Glavni osumljenec je Diaz, tamkajšnji podjetnik s kriminalno preteklostjo. Na otok pride temperamentna in odločna sodnica Candela. Prepričana je, da mora spoštovati zakon, zato Diaza proti varščini izpusti. S tem si nakoplje nezaupanje domačinov. Diaz hoče dokazati, da je nedolžen, in najti storilca. scenarij: Pepe Coira režija: Jorge Coira v glavnih vlogah: Candela Peña, Darío Grandinetti, Juan Carlos Vellido, Kimberley Tell, Luifer Rodríguez, Yaiza Guimaré 1. del: Sodnico Candelo premestijo na odročni otok Hierro na Kanarskih otokih. Kmalu se zgodi umor. Med potapljanjem v jami najdejo truplo mladeniča, ki bi se moral poročiti s hčerko domačega poslovneža dvomljivega slovesa. Candela kmalu spozna, da ima življenje na otoku svoj ritem in da so prebivalci posebneži. Poleg tega ima svoje mnenje o znameniti verski procesiji, kar tudi ne pripomore k njeni priljubljenosti.
20:55 Tiha revolucija, film
 • Zanimiv, vrhunsko narejen film je nastal po avtobiografskem romanu enega izmed dijakov, ki so se v svinčenih časih upali upreti diktatu nemške komunistične partije. Leto 1956, Nemška demokratična republika. Najboljša prijatelja, bodoča maturanta Theo in Kurt med obiskom Zahodnega Berlina smukneta v kino. Tam vidita filmske novice, v katerih je izpostavljena tragična usoda madžarskega upora proti sovjetski komunistični nadvladi. Po vrnitvi domov celemu razredu predstavita idejo o dveh minutah tišine na začetku učne ure, v znak solidarnosti z žrtvami upora. Razred se strinja in tako profesorju pripravijo presenečenje. Odziv šolskih oblasti na vseh ravneh je skrajen – minister za izobraževanje zagrozi, da nihče izmed dijakov ne bo nikdar diplomiral, če ne izdajo kolovodje »kontrarevolucije«. Oblastniki z metodami tajne policije pritiskajo tako na dijake kot na njihove starše. Leto produkcije: 2018 Država: Nemčija Žanr: zgodovinska drama Režija: Lars Kraume Scenarij: Dietrich Garstka, Lars Kraume Igrajo: Leonard Scheicher, Tom Gramenz, Ronald Zehrfeld, Florian Lukas, Burghart Klaußner
22:50 Televizijski klub: Izven cone udobja
 • Prihaja serija štirih Televizijskih klubov, zasnovana pod geslom: Usode! Taja Zuccato se jih bo lotila z izbranimi gosti, ki tudi v težkih življenjskih razmerah izbirajo pot dobrega. Ki si upajo slediti svoji resnici, ne glede na to, kako zahtevno je. Ki so pripravljeni izkušnje in preizkušnje odkriti javnosti, saj se zavedajo, kako neprecenljivo je deliti. V prvo oddajo prihajajo Lora Klinc, dr. Zdenka Čebašek Travnik in Boštjan Videmšek.
23:50 Zadnja beseda!, ponovitev
 • V tokratni oddaji o odzivih na nov pravilnik o prometni signalizaciji, ki med drugim dovoljuje semaforje z žensko silhueto. Ob odločitvi kraljice Elizabete, da se odpove krznenim oblačilom in modnim dodatkom, o dilemi nošenja pravega ali umetnega krzna. Ob 30 letnici padca Berlinskega zidu in obdobju v zgodovini, ki je zaznamovalo mnoga življenja v Evropi. Ne zamudite!