TV spored TV SLO 2


21. september 2020 - 27. september 2020
06:00 Napovedujemo
 • 0
09:00 Videotrak, ponovitev
 • Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.
09:55 Napovedujemo
 • 0
11:50 Italijanska kuhinja s Catherine (6/8, 2020) - oddaja o kuhanju, ponovitev
 • Catherine ima zelo rada ribe. Pridruži se ribičem pri lovu na mečarice in obišče predelovalnico tuna. Pokusi tudi botargo, ki pa nanjo ne naredi velikega vtisa. Pokaže nam, kako pripravimo filete brancina, z znanim sicilijanskim kuharjem pa cvreta sardele. Za posladek nas nauči pripraviti prav posebno ledeno kavo.
12:35 Dobro jutro, poletni izbor, ponovitev
 • Oddaja Poletno jutro poleg informativnih in zabavnih vsebin podaja koristne nasvete o najrazličnejših tematikah iz vsakdanjega življenja.
14:45 Glasovi strahu: Bienvenido in berači - koprodukcijska oddaja, ponovitev
 • Ko narašča rasizem, homofobija, ksenofobija in kdaj se zavzemanje za pravice manjšin spremeni v diskriminacijo drugih? Bienvenido Flores je odšel iz Ekvadorja, da bi na Švedskem odkrito živel kot homoseksualec. 15 let pozneje v Stockholmu pomaga drugim priseljencem, večinoma Romom iz Romunije. Danes na Švedsko prihaja veliko beračev, toda srečujejo se s številnimi težavami – kje spati, kako zaslužiti dovolj za preživetje, s predsodki in nasiljem s strani Švedov. Bienvenido sebe imenuje “predstavnik priseljencev iz EU-ja” in sam dela prostovoljno, brez povezave z organizacijami ali oblastmi. Zavzema se za priseljence iz EU-ja, ko zaidejo v težave ali ko potrebujejo pomoč, da bi se znašli v družbi. Srečamo ga na ulici, ko nasilni varnostniki podijo berače, na parkirišču na obrobju Stockholma, ko oblasti izganjajo skupino Romov, na sodišču skupaj z beračico Viorico in v gozdu, ko ga povabi na kosilo v svojo kolibo. Toda vloga samotnega pomočnika ga naredi ranljivega. Dejstvo, da je gej, stvari ne olajšuje. Homofobija je problem, s katerim se srečuje vsak dan.
15:15 Obzorja duha: Cerkev je ženska, ponovitev
 • Ali je ženska res nosilka lepote, harmonije in poezije v družbo in Cerkev, kar pravi papež Frančišek? V posebni oddaji na binkošti. Na binkošti je Božja Mati Marija skupaj z apostoli pričakala darove Svetega Duha. Ali je ženska res nosilka harmonije, lepote in poezije, kot pravi papež Frančišek, in ima zato posebno vlogo v družini, družbi in Cerkvi? Kdo pa so sodelavke papeža Frančiška, ženske, vključene v delo Svetega sedeža? Katere ženske zaznamujejo delovanje Katoliške cerkve pri nas ? O tem v posebni oddaji Obzorja duha.
15:45 Zmage so doma - Paraolimpijske igre 2016: Rio brez meja - oddaja o slovenskih parao...
 • Rio de Janeiro je od 7. do 18. septembra 2016 gostil paraolimpijske igre, največji dogodek za športnike invalide. Med več kot 4000 športniki, ki so se pomerili v 22 panogah, je bilo tudi osem Slovencev, ki jih bomo spoznali v posebni oddaji Rio brez meja. Polovico ekipe so sestavljali strelci, ki se s paraolimpijskih iger redno vračajo s kolajnami. V Londonu se je srebrnega v streljanju z zračno puško stoje razveselil Franček Gorazd Tiršek, že štiri paraolimpijske medalje pa je do Ria imel Franc Pinter. 62-letni strelec je tam nastopil že na svojih sedmih igrah. Prvič v zgodovini je Slovenija imela predstavnika na maratonu. Slepi Sandi Novak je moral krepko izboljšati osebni rekord, da je izpolnil normo. Po Davidu Kustru in Romanu Pongracu je bil Primož Jeralič tretji slovenski kolesar na največjem športnem dogodku. Eden od njegovih tekmecev je bil tudi nekdanji dirkač formule ena Alex Zanardi. Dejan Fabčič je na olimpijskih igrah v Pekingu nastopil kot plavalec, v Riu pa v konkurenci parakajakašev. V novem športu se je izvrstno znašel, na evropskem prvenstvu je tisto leto osvojil bronasto odličje. A tudi v plavanju smo imeli predstavnika. Za Darkom Đurićem je bilo tedaj odlično štiriletno obdobje, ki ga je ob uspehih na evropskih in svetovnih prvenstvih želel nadgraditi še s paraolimpijsko medaljo.
16:20 Zmage so doma - Paraolimpijske igre 2016: otvoritev - posnetek iz Ria de Janeira
 • Slab mesec po koncu poletnih olimpijskih iger v Rio de Janeiru so se začele še paraolimpijske igre. Na njih je nastopilo več kot 4.300 športnikov, največ prijavljenih so jih imeli Kitajci – 307. Slovenija je v tem pogledu v zadnji tretjini sodelujočih, a z osmimi aktivnimi udeleženci in skupno 22 člani delegacije tudi ne med najmanjšimi, ki so v Rio poslali samo simboličnega udeleženca ali dva. V mimohodu vseh udeleženk je imel zastavo v rokah Franček Gorazd Tiršek, dobitnik strelskega srebra, edine slovenske medalje v Londonu 2012.
17:20 Ljudje in zemlja - izobraževalno–svetovalna oddaja, ponovitev
 • Oddajo začenjamo s predstavitvijo dela in načrtov čebelarske akademije, v njenem osrednjem delu smo namenili več pozornosti kakovosti zelenjave in varstvu zelenjadnic pred škodljivci, predstavili smo delovanje Zveze gozdarskih društev Slovenije in pojasnili, s čim se ukvarja gozdna pedagogika, opozorili smo tudi na priznanje iz Bruslja, ki sta ga na evropskem natečaju uspešnega krožnega gospodarstva prejeli dve slovenski kmetiji: Hiša vin Kokol iz Ciglenc blizu Maribora in ekološka kmetija Černelič iz Brežic.
18:05 Andrej Gosar: Mislec v prelomnih časih - dokumentarni portret, ponovitev
 • Andrej Gosar (1887 – 1970) pravnik, politik in ekonomist po mnenju mnogih velja za izumitelja socialne države na slovenskem. Razvil je podroben koncept družbene ureditve, ki bi temeljila na večji ekonomski in socialni pravičnosti. Gosar je bile eden od vodilnih predstavnikov krščanske socialne misli v obdobju med obema vojnama, hkrati pa je bil tudi eden najprodornejših kritikov marksizma. Prizadeval si je za notranjo prenovo cerkve in njeno večjo angažiranost na socialnem področju. Ni se strinjal z nekaterimi metodami ideološkega boja proti komunizmu, zaradi česar je polemiziral z vodilnimi predstavniki predvojne katoliške politične desnice in vodstvom cerkve na Slovenskem. Zaradi svojih strokovnih in etičnih načel ter zvestobe evangeliju je ostal osamljen. Proti koncu 2. svetovne vojne je bil zaprt in poslan v Dachau. Po vojni, v jeseni svojega življenja pa se je bil prisiljen umakniti v zasebnost. Kljub vsemu je vseskozi ohranjal notranji mir, dialoško držo in globoko vero. Njegov družbeni koncept “Krščanskega socialnega aktivizma” je izredno aktualen še danes. Iz njegove misli namreč veje krščansko prizadevanje za socialno in ekonomsko pravičnost v duhu papeža Frančiška.
19:00 Videotrak, ponovitev
 • Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.
20:00 Mogočni vlaki: Vietnam - Ekspresni vlak ponovne združitve - potopis, ponovitev
 • V Vietnamu so železniške tire začeli graditi na začetku 20. stoletja, v času francoske kolonialne oblasti. Dokončali so jih slabih 40 let pozneje, vendar v železnico zaradi vojne in poznejše delitve niso vlagali. Zgodovino te železnice odkriva Zay Harding.
20:55 Nogomet - evropska liga: Inter : Bayer Leverkusen, četrtfinale - prenos iz Düsse...
 • Samir Handanović lovi svojo prvo klubsko lovoriko. Do naslova prvaka v evropski ligi z Interjem potrebuje še tri zmage. V sredo italijanski podprvaki niso bili pretirano prepričljivi proti Getafeju, tokrat jih čaka še zahtevnejša naloga proti Bayerju iz Leverkusna. Nemci so še posebej motivirani, ker bo tekma le 50 kilometrov stran od njihovega domačega kraja, v Düsseldorfu. Ker so v zadnjih kolih nemške lige izgubili mesto v ligi prvakov naslednjo sezono, pa je končna zmaga v evropski ligi še njihova zadnja priložnost, da se vendarle uvrstijo v najelitnejše klubsko tekmovanje tudi v prihodnjem tekmovalnem obdobju.
22:50 Južna Afrika – konec sanj Nelsona Mandele? - francoska dokumentarna oddaja, pono...
 • V Južni Afriki več kot polovica ljudi živi pod pragom revščine. Ekonomija je še vedno pretežno v rokah manjšinskega belskega prebivalstva, vendar sta se oblikovala tudi srednji in višji sloj temnopoltih državljanov, ob tem pa še okrog 80 slumov z belci, ki živijo povsem na dnu družbene lestvice. Zelo glasni so politiki, ki pozivajo k razlaščanju belcev, najbolj priljubljen je Julius Malema. Zaradi bede in hujskaštva je leta 2017 prišlo do umora 72 belskih kmetov.
23:45 Videotrak, ponovitev
 • Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.