TV spored TV SLO 2


17. september 2019 - 23. september 2019
06:00 Napovedujemo
 • 0
10:25 Videotrak
 • Glasbeni videospoti so dnevni video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative. Videospoti so predvajani po izboru uredništva Videotrak.
11:00 Dobro jutro
 • Razgibajte svoje telo, pa tudi svoje možgane – za vaje poskrbimo mi. Zaupajte nam, kaj ste sanjali, psihoterapevtka pa vam izda, kaj vaše sanje pomenijo. Starši pa lahko s pomočjo naših nasvetov razrešite dileme, kdaj mora otrok v posteljo; kaj storiti, če noče spati in kaj, če še vedno spi z vami. Nabiramo jesenske plodove z dr. Sabino Šegula, dermatologinja pa poskrbi za vaš lep in mladosten videz – tokrat s kolagenom. Lepoto pa prinašajo tudi modne rubrike, tokrat Lorella svetuje o osnovnih kosih, ki jih morate imeti v garderobi.
13:45 Dober dan
 • Oddaja Dobro jutro se podaljšuje v Dober dan, s katerim v sodelovanju z RTV centrom Koper ob torkih in RTV centrom Maribor ob četrtkih v živi program vnašamo še več lokalnih vsebin, z gledalci razpravljamo o fenomenih sodobne družbe in pripravljamo številne atraktivne pogovore. Dober dan ima svetovalni predznak in je nadgradnja Dobrega jutra.
14:55 Ambienti
15:25 Otoki svetlobe, film
 • Umetnostni zgodovinar dr. Milček Komelj v filmu Otoki svetlobe potuje skozi izbrana poglavja likovne umetnosti in tudi lastnega življenja. Njegovo potovanje, razmišljanje in doživljanje ne poteka v ravni črti, temveč kakor morsko valovanje ustvarja ritmično gibanje, tako se ves čas približuje in odmika gledalcu. Srečuje se z umetninami in umetniki, s prostorom in časom, z otroštvom … Je pesnik, ki strastno ljubi umetnost in njeno skrivnostno lepoto, v notranjem svetu pa ga žene k vedno novim obzorjem, zato je izjemen ne le v slovenskem prostoru. Od daleč ga v filmu spremlja občutljivi opazovalec, njegov sin dr. Miklavž Komelj, in očetu ves čas prihaja naproti.
16:40 Čez planke: Po sledeh Bauhausa, 100-letnica najvplivnejše šole umetnosti
 • Je lahko tudi umetnost zanimivo vodilo za popotnika? V Nemčiji se letos tema ponuja kar sama. Ob 100-letnici Bauhausa, ene najvplivnejših šol umetnosti vseh časov, bomo obiskali Berlin, Dessau, Celle in Weimar, kjer se je vse skupaj tudi začelo. Bauhaus je dal mnoge pomembne smernice za moderno arhitekturo, oblikovanje, gledališče, slikarstvo in celo fotografijo. Morda so njegove posledice bolj prisotne v svetu, kot se zavedamo in morda zvabi na pot tudi gledalce, ki se sicer ne zanimajo toliko za umetnost …
18:00 Kjer bom doma (VI.): Tema in svetloba (3/10) - avstralska nadaljevanka
 • A place to call home (vi.), 6. sezona, 3. del, 50 min
 • Prebivalci Invernessa prihajajo na pogreb Dawn in njenega otroka. Med njimi je tudi Henry, ki počasi okreva po nesreči in sluti, da je njegova kirurška kariera minila. Roy se prikaže, ko se obred že začne, vendar v cerkev ne stopi. Skupaj s Sarah se od Dawn z molitvijo poslovi zunaj. Elizabeth, ki se ne more sprijazniti s spremembami v v Ash Parku, se odloči, da se bo za nekaj časa umaknila v Sydney. V Douglasovo hišo medtem prispejo Olivia, Matt in Anna in ugotovijo, da v njej očitno nekdo prebiva …
19:00 Od popka do zobka: Prebavila - zabavno-poučna oddaja za otroke
 • Brez hrane ne bi mogli dolgo živeti. Pa saj to vemo vsi. Prebavni trakt se začne že z usti. Oliver, Lili in Maks natančno ponazorijo pot hrane skozi prebavni trakt. S pesmico se pozabavajo in veliko naučijo.
19:25 Videotrak
 • Glasbeni videospoti so dnevni video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative. Videospoti so predvajani po izboru uredništva Videotrak.
20:05 Na utrip srca: Vinogradnik in vitez, film
 • Največja operna skladatelja 19. stoletja Giuseppe Verdi in Richard Wagner sta rojena 1813, a kljub tej stični točki med skladateljema večinoma odkrivamo velikanske estetske razlike. V glasbenem dokumentarnem filmu bomo o specifikah obeh skladateljev in tudi razlikah med njima spregovorili s slovenskimi umetniki in raziskovalci, ki so z Wagnerjem, Verdijem ali obema v svojih karierah že stopili v aktiven umetniški/raziskovalni stik - dirigent Marko Letonja, pevci mezzosopranistki Marjana Lipovšek in Bernarda Fink, sopranistka Bernarda Bobro in tenorist Branko Robinšak. Verdijevo in Wagnerjevo ustvarjalnost pa bo osvetlil muzikolog dr. Gregor Pompe, tudi scenarist filma. Režiser Igor Zupe, urednica Danica Dolinar.
21:00 Žrebanje Lota
 • LOTO je najatraktivnejša klasična igra v Sloveniji. Voditeljica nas popelje skozi tri žrebanja: LOTO, LOTO PLUS in LOTKO.
21:15 Moje mnenje: Kakšen je svet danes, 18 let po 11. septembru 2001?
 • Ob 18. obletnici po terorističnem napadu v New Yorku se sprašujemo, kakšen je svet danes, 18 let kasneje. Naša življenja in potovanja so se bistveno spremenila. Danes se svet srečuje tudi z novimi izzivi, z begunsko krizo, podnebnimi spremembami in z grožnjo nove finančne krize. V oddaji komentiramo težave slovenskega letalskega prevoznika Adria Airways, težave srednjih medicinskih sester, ki ne smejo več opravljati vseh del, kot so jih do zdaj. Komentiramo pa tudi delovno področje, ki bo pripadlo novemu slovenskemu evropskemu komisarju. Bo to ribištvo? Voditeljica Vida Petrovčič Gostje: Jurij Clemenz dr. Bogomil Ferfila dr. Aleš Gabrič Irena Jakša Zupančič
22:15 Bruce Springsteen o sebi, film
 • Celovečerni dokumentarec je iskrena, poetična in ganljiva prvoosebna življenjska izpoved znamenitega rokovskega glasbenika, ki navdušuje vse od 60. let minulega stoletja. Avtobiografsko pripoved Brucea Springsteena dopolnjuje bogato arhivsko gradivo.
23:25 Žar legende, ponovitev
23:35 Varuhi civilizacije, film
 • Dokumentarni film Varuhi civilizacije je nastajal med letoma 2015 in 2017 v Iraku, ko so tam divjali najhujši spopadi med vladno vojsko in tako imenovano Islamsko državo. A film se ne posveča vojnim vihram, temveč pripoveduje o prizadevanjih asirske, krščanske manjšine, da bi se navkljub genocidu, ki ga doživlja, ohranila na svojih zgodovinskih območjih v provinci Ninive na severozahodu Iraka. V ospredju zgodbe je mladi umetnik Ninos Tabit Patak, sicer sin Tabita Mihaela, enega najbolj znanih iraških kiparjev, ki je pred vojno v asirskih krajih Niniva in Mosul ustvaril številne krščanske kipe, obenem pa je skrbel tudi za vzdrževanje asirske zgodovinske ter kulturne dediščine. Poleti 2014 je Ninivo in Mosul zasedla Islamska država. Sledila sta pregon kristjanov in pa sistematično uničevanje cerkva, muzejev in starodavnih arheoloških najdišč. Ninos se je skupaj z družino naselil v Ankavi, krščanskem predmestju kurdskega mesta Erbil, kjer je dve leti in pol čakal na vrnitev v svoj rojstni kraj Bagdida. Medtem ko je večina Asircev zapustila Irak, sta se Tabit in Ninos, oče in sin, odločila, da bosta po osvoboditvi Ninive skupaj z drugimi umetniki obnovila opustošeno asirsko in krščansko dediščino. Dokumentarni film, ki je nastal v koprodukciji med Starogaro in Dokumentarnim programom TV Slovenija (režiser Erik Valenčič) spremlja Ninosa od izgnanstva v Erbilu do vrnitve v razdejano Bagdido. Ninos, ki ponosno stopa po očetovih stopinjah, se ves čas posveča slikarstvu in kiparstvu, pri čemer ga še posebej navdušuje starodavna asirska umetnost. Prav zato film Varuhi civilizacije, čeprav posnet na kriznem žarišču, nedaleč stran od aktivnih spopadov, ni pripoved o vojni in uničenju, temveč o upanju na mir in ustvarjanju. Je pripoved o boju proti fanatizmu z ljubeznijo do umetnosti.