TV spored TV SLO 2


19. junij 2019 - 25. junij 2019
06:00 Napovedujemo
 • 0
10:20 Videotrak
 • Glasbeni videospoti so dnevni video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative. Videospoti so predvajani po izboru uredništva Videotrak.
10:50 Kanape - Kanapé - oddaja TV Lendava
 • Ma a Kanapé című ifjúsági műsorral jelentkezünk. Az adás tartalma: - nyári fesztiválajánló: Fishing on Orfű, VOLT Fesztivál, Művészetek Völgye Fesztivál, OZORA fesztivál; - hazai és környékbeli zenei fesztiválok ajánlója; - klipek: Žagar, Néhai Bárány, Sör És Fű, Papaver Cousins, Marge. Danes vam v mladinski oddaji Kanape ponujamo naslednje vsebine: - napovednik za poletne festivale Fishing on Orfű, Festival Volt, Dolina umetnosti in Festival Ozora; - napovednik domačih in okoliških glasbenih festivalov; - videospoti: Žagar, Néhai Bárány, Sör És Fű, Papaver Cousins, Marge.
11:35 Slastna kuhinja: Pečena jegulja
 • Danes bomo pripravili morda manj znano japonsko jed, pečeno jeguljo z omako unagi. Nato bomo sestavili še okusno solato.
12:05 Dobro jutro
 • Sredina oddaja bo polna zanimivih vsebin. V prvi uri vam ponudimo idejo za zdrav zajtrk. V nasvetih pred osmo bomo svetovali o hrani na piknikih, kako moramo varno ravnati s hrano pri višjih temperaturah, da se ne pokvari. V pravnih nasvetih se bomo posvetili nepremičninskemu pravu in pogodbam. Kaj mora vsebovati dobra prodajna pogodba pri nepremičninah, na kaj moramo biti pri nakupu še posebej pozorni, da kasneje ne obžalujemo, ko odkrijemo skrite hipoteke. Na vaša vprašanja bo odgovarjal odvetnik in nepremičninska agentka. V nasvetih za starše se bomo posvetili gibalnemu razvoju dojenčkov Po 9. uri bo v rubriki Mars in Venera v ospredju soočenje moško- ženskih stališč. Tokrat na temo, kdo si običajno prej želi otroka oz. načrtovanja družine. So to v večini bodoče mamice ali očki? Z nami bodo zanimivi gostje, ki bodo povedali, kakšne so njihove izkušnje.
15:00 Ljubljansko jutro, benečanski večer, film
 • Malo je bilo v zgodovini tako vplivnih in pomembnih Slovencev, kakor je bil Izidor Cankar. Nagel v odločanju, karizmatičen in zato ključen za številne kulturne projekte v času med obema vojnama. Tako je, recimo, prepričal dediče Dragotina Hribarja, da so prispevali pretežni del denarja za gradnjo Moderne galerije, in vplival na njeno podobo. Izidorjevi Obiski, kjer se srečuje s sodobniki, so pomemben vir za razumevanje tistega časa, S poti velja za enega najboljših slovenskih modernih romanov. Uvod v umevanje likovne umetnosti in Zgodovina likovne umetnosti v Zahodni Evropi sta še danes temeljni besedili slovenske umetnostne zgodovine. Kot enega najbolj izobraženih slovenskih duhovnikov so ga pripravljali za katoliškega političnega voditelja. Potem pa je vse presenetil, ko je leta 1926 izstopil iz katoliške vere in se poročil s premožno Ljubljančanko Ničo Hribar. Njuno razmerje se je zrahljalo po tragični smrti prvorojenke Kajtimare. Po letu 1936 se je Cankar umaknil iz Slovenije v Argentino in pozneje v Kanado, kjer je bil poslanik kraljevine Jugoslavije. Za kratek čas je kot minister vstopil v vlado Ivana Šubašića v Londonu. Iz tega obdobja je ohranjen Londonski dnevnik. Njegovo diplomatsko kariero je v knjigi opisal zgodovinar dr. Andrej Rahten. Bolgarska raziskovalca dr. Ljudmil Dimitrov in Ljudmila Malinova-Dimitrova pa v svoji knjigi odkrivata Izidorjevo razmerje z enigmatično bolgarsko pesnico Bagrjano. Zadnja leta je Cankarju pri urejanju izdaj pomagal dr. Lojze Gostiša, ki je bil priča tudi njegovim zadnjim dnem v sanatoriju Emona leta 1958. Izidor Cankar je bil rojen leta 1886 v Šidu. Bratranca Ivan in Karlo Cankar sta ga pripeljala na šolanje v Ljubljano. Na Dunaju je doktoriral iz umetnostne zgodovine in postal profesor na ljubljanski univerzi. Zaznamoval je dejavnost Narodne galerije, ustanovil Umetnostno zgodovinsko društvo in Zbornik za umetnostno zgodovino, urejal revijo Dom in svet in časopis Slovenec ter Slovenski biografski leksikon. Bil je med ustanovitelji slovenskega PEN-a. Pod psevdonimi je pisal leposlovna besedila in prevedel vrsto pomembnih romanov, med njimi Guliverjeva potovanja. Uredil je ter z uvodi opremil Zbrane spise Ivana Cankarja. V filmu o Izidorju Cankarju spregovorijo dr. Tomaž Brejc, dr. Janko Kos, dr. Tone Smolej, dr. Špelca Čopič, dr. Janez Bogataj, Janez Stergar, dr. Andrej Smrekar, Angelika Hribar, dr. Lev Kreft, dr. Bogo Zupančič, Maja Hren Brvar, Breda Ilich Klančnik in mag. Andrej Aplenc.
15:55 Joker, kviz
 • En tekmovalec v bitki s časom, deset vprašanj na poti do visoke denarne nagrade, sedem jokerjev za srečo in eno pravilo: ni umika! Le znanje, strategija in sreča vodijo do vrha. A kako na njem ostati? Kviz Joker, skozi katerega vas bo popeljal voditelj Mario Galunič, prinaša uro in pol napete igre čustev, vzponov in padcev. V prvi oddaji se bosta pomerila dva zanimiva tekmovalca. Peter Hrovat iz Vrhnike – inženir gradbeništva, ki je v prostem času strasten navijač Olimpije in goreč podpornik Luke Dončića, ter Lucija Perharič iz Ljubljane – zdravnica toksikologinja, v prostem času tudi plesalka flamenka in plavalka.
17:35 Cesarjev kuhar - japonska serija
 • Po treh letih v Parizu Tokuzo postane kuharski mojster. Zaposlen je v kuhinji hotela Ritz, kjer dela pod okriljem revolucionarnega velikega kuharskega mojstra Augusta Escoffierja. Stanovanje si deli z dekletom Françoise in bivšim kuharskim kolegom Šintarom, ki se mu kot slikarju kar ne nasmehne sreča. Nekega dne veleposlanik Avano Tokuzu sporoči izjemno novico: japonski dvor želi, da bi vodil pripravo banketa ob ustoličenju novega cesarja. Tokuzo se mora odločiti med pariškim življenjem, ki se mu je privadil, in obljubo, ki jo je dal na smrt bolnemu bratu Šutaru.
18:35 Rokomet - kvalifikacije za EP 2020 (M), Latvija : Slovenija - prenos iz Valmiere
 • Slovenska moška rokometna reprezentanca bo kvalifikacije za evropsko prvenstvo nadaljevala z gostovanjem v Latviji. Nastop na prvenstvu si je s štirimi zmagami v skupini 4 že zagotovila, nepremaganost pa bo skušala ohraniti do konca kvalifikacij. V zadnjem kolu bo Slovenija doma gostila Estonijo.
20:20 Astor Piazzolla: tango nuevo, film
 • Astor Piazzolla, tango nuevo, 2017, n/a, 52 min, IMDb
 • Astor Piazzolla sodi med največje skladatelje 20. stoletja. Revolucioniral je tango. Z odmikom od tradicionalnega tanga je to argentinsko glasbo s plesišč ponesel v koncertne dvorane po vsem svetu. Tako se je po letu 1955 rodil tango, namenjen poslušanju. Njegov tango, ki so ga tedanji puristi prezirali, so navdihovali jazz, klezmer, Bach, Stravinski in Bartok. Ob 25- letnici skladateljeve smrti 1992, je Daniel Rosenfeld posnel posvetilo, ki predstavlja še neobjavljene video in tonske posnetke Piazzole, tudi njegove pripovedi iz zasebnega arhiva.

več
Astor Piazzolla: tango nuevo, film
21:15 Žrebanje Lota
 • LOTO je najatraktivnejša klasična igra v Sloveniji. Voditeljica nas popelje skozi tri žrebanja: LOTO, LOTO PLUS in LOTKO.
21:25 Moje mnenje: Evropa in mi
 • V drugi junijski oddaji Moje Mnenje, bomo z gosti Janjo Klasinc, Viko Potočnik, Borutom Sommereggerjem in Boštjanom Udovičem analizirali in komentirali objavo zemljevidov Velike Madžarske in Velike Italije. Po zavrnitvi našega kandidata za sodnika Sodišča EU, ignoriranju naših novinarjev s strani odhajajočega predsednika evropske komisije in še bolj razkritjih Dosjeja o poteku sanacije bank, da je evropska komisija diskriminirala Slovenijo, si bomo postavili vprašanje o poziciji Slovenije v Evropi. Komentirali bomo popravke zakona o financiranju zasebnih šol, ali so res v skladu z odločbo Ustavnega sodišča in na koncu spregovorili o zakonu o dolgotrajni oskrbi starejših.
22:25 Življenje brez mladosti: Pričevanje Staneta Kirna, film
 • Italijanska okupacija je zaznamovala življenje Staneta Kirna. Kot mladenič je bil deportiran v taborišče na otoku Rabu, kjer je bilo 15.000 Slovencev, med njimi skupaj s sovaščani iz Podpeči poleg Staneta tudi njegov brat Milan. Več kot 1200 Slovencev se zaradi nečloveških življenjskih razmer, predvsem zaradi lakote in nehigiene, z otoka ni nikoli več vrnilo. Dokumentarno pripoved je režiral Dimitar Anakiev.
23:30 Videotrak, ponovitev
 • Glasbeni videospoti so dnevni video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative. Videospoti so predvajani po izboru uredništva Videotrak.