TV spored TV SLO 2


1. april 2020 - 7. april 2020
06:00 Napovedujemo
 • 0
08:45 Videotrak, ponovitev
 • Glasbeni videospoti so dnevni video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative. Videospoti so predvajani po izboru uredništva Videotrak.
09:35 Slovenski magazin, ponovitev
 • SITARSTVO V vaseh med Škofjo Loko in Kranjem so iz konjske žime 400 let izdelovali barvita dna za sita, ki so jih izvažali po vsem svetu. To staro obrt, ki je že povsem izumrla, danes spet oživljajo. MESTNI MUZEJ LJUBLJANA Mestni muzej Ljubljana je že več kot stoletje del zgodbe slovenske prestolnice. Obiskovalcem ponuja globlje razumevanje življenja glavnega mesta in jim odpira nov pogled na njegove ulice in stavbe. PRIMOŽ OBERŽAN Primož Oberžan je vsestranski ustvarjalec, raziskovalec, filozof in po duši glasbenik. Je tudi ustanovitelj tolkalske zasedbe The Stroj, svoje zanimanje nad industrijsko estetiko pa razvija kot Federmeister. JAKA BABNIK Fotograf Jaka Babnik je sociolog kulture in zgodovinar. Njegove fotografije posegajo v različne časovne in prostorske dimenzije. Zelo pomemben je tudi kontekst predmeta, ki ga fotografira. GENOM ČLOVEŠKE RIBICE Svetovno znani raziskovalec, naravoslovec in okoljevarstvenik sir David Attenborough je nekoč dejal, da bi bila človeška ribica ena izmed desetih živali, ki bi jih vzel s seboj na Noetovo barko. Morda se skriva pojasnilo te izjave tudi v našem prispevku o razvozlanem genomu človeške ribice. *** SIEVE MAKING For 400 years, horsehair was used to make colorful sieve plates in the villages between Škofja Loka and Kranj. The sieves were then exported around the world. This old craft completely died out, but it's now slowly being brought back to life. THE CITY MUSEUM OF LJUBLJANA For more than a century, the City Museum of Ljubljana has played an important part in the story of the Slovenian capital. It allows visitors to gain a deeper understanding of life in the city and gives them a new perspective on Ljubljana's streets and buildings. PRIMOŽ OBERŽAN Primož Oberžan is a versatile creator, researcher, philosopher – and a musician in his heart and soul. He is the founder of the percussion band The Stroj and continues to develop his interest for the industrial aesthetic as the Federmeister. JAKA BABNIK Photographer Jaka Babnik is a cultural sociologist and a historian. His photos immerse observers into various dimensions of space and time. The context of the objects he captures in his images is just as important. THE OLM GENOME The world-renowned explorer, naturalist, and environmentalist Sir David Attenborough once said that the olm was one of the ten animals that he would take with him aboard Noah’s Ark. Perhaps the elucidation to this statement is also hidden in our report about the unscrambled genome of the olm.
10:15 Prisluhnimo tišini: Uspešni podjetniki invalidi, ponovitev
 • Potem ko je Alen Kobilica, svetovno znan maneken in lastnik modne agencije, ostal brez vida, ni vstopil v svet teme. Nasprotno – odtlej si je v življenju postavil še višje cilje. Bogdan Babšek, ki ima prirojeno mišično distrofijo, se je odpovedal invalidnini in ustanovil podjetje Batis plus, ki danes spada med sedem odstotkov podjetij z najvišjo bonitetno oceno. Jernej Sluga je bil star 39 let, ko ga je prizadela huda možganska kap. Po štirih letih se je vrnil na delo v podjetje Špica, v katerem je bil nekoč direktor prodaje. Danes je prokurist. Celjsko invalidsko podjetje Zaupanje je v lasti Društva gluhih in naglušnih Celje. Že od leta 1991 izvajajo zaključna dela v gradbeništvu. Družili smo se tudi s Kralji ulice, ki dajejo delo številnim brezdomnim osebam.
13:00 Alpsko smučanje - svetovni pokal: superveleslalom (M) - prenos iz Saalbacha
 • Zaradi odpovedi tekem na Kitajskem je v koledar svetovnega pokala vskočil Saalbach. Tako žal ne bomo videli preizkusa olimpijske proge v hitrih disciplinah, a bo po drugi strani spet zanimivo videti smuk in superveleslalom v Saalbachu. Ko so na progi Zwölfer pred petimi leti nazadnje tekmovali v hitrih disciplinah, je bila proga povsem ledena, obe preizkušnji pa je dobil Avstrijec Matthias Mayer.
14:35 Biatlon - svetovno prvenstvo: sprint (Ž) - prenos iz Antholza
 • Od 13. do 23. februarja se bodo biatlonke in biatlonci na Južnem Tirolskem borili za kolajne svetovnega prvenstva. V ženskem sprintu bodo v prednosti tekmovalke, ki so dobre tekačice, kot so Norvežanki Tiril Eckhoff in Marte Olsbu Røiseland, Kaisa Mäkäräinen s Finske ter predvsem Nemka Denise Herrmann, ki bi lahko do kolajne prišle tudi z zgrešenim strelom in kazenskim krogom.
16:05 O živalih in ljudeh - izobraževalno–svetovalna oddaja, ponovitev
 • Obiskali smo Posestvo Grušova, kjer urejajo holistični center za upokojene konje. Spoznali smo 13 let staro dogo, samca po imneu Pongo. Svetujemo, kako spomladi urediti in pripraviti gnezdilnice za ptice. Vabljeni k ogledu. ozivalih@rtvslo.si
16:35 Na vrtu - izobraževalno–svetovalna oddaja, ponovitev
 • Kurkuma je stara azijska začimba, ki jo še danes uporabljamo kot barvilo in zdravilo. Pomaga pri presnovi, deluje protivnetno in protitumorno. Marina je iz kurkume pripravila pasto, Jan pa jo je dodal v znano vietnamsko jed z riževimi rezanci. Z rastlinami, ki se prehranjujejo tudi z žuželkami, je imel Darwin nešteto preglavic. Ni vedel, kam naj jih umesti. Jure Slatner mesojede rastline obožuje. Pokukali smo v njegov rastlinjak, v katerem zdaj številne spijo. V oddaji znova uporabljamo zaboj za sadje in zelenjavo. Sebastjan Lipar ga spreminja v setveni zabojček. navrtu@rtvslo.si
17:00 Svet stav - dokumentarna oddaja, ponovitev
 • Športne stave so dobičkonosen posel s katerim se ukvarjajo milijoni. Ilegalne in zasebne spletne stavnice so povzročile revolucijo v prirejanju stav in pritegnile stavce iz vsega sveta. Veliki zaslužki so premamili tudi kriminalne organizacije – stavne sindikate, ki služijo s prirejanjem izidov in stavnih trgov ter postajajo največje zlo modernega športa. Vedno več je primerov, športov in držav, kjer so preiskave že prinesle obsodbe, tudi v Sloveniji smo obravnavali nedovoljeno prirejanje stav in prirejanje izidov zaradi zaslužkov na stavnicah. .
18:00 Holesterol – velika prevara - francoska dokumentarna oddaja, ponovitev
 • Ali holesterol res povzroča bolezni ožilja? Zakaj je bil ta podatek 50 let zdravniška dogma? Vse več izsledkov najnovejših raziskav kaže, da to ne drži, a ta podatek je dolgo prispeval k razvoju in velikim dobičkom industrije nizkokalorične prehrane. Podatki v oddaji so izjemno zanimivi za velik krog ljudi.
19:00 V svojem ritmu: Kdo bo najboljši? - glasbeno-dokumentarna serija za mlade, ponovit...
 • V zadnji oddaji četrte sezone mladinske glasbeno-dokumentarne serije V svojem ritmu se bo v velikem finalu pomerilo pet najboljših bendov. Mladi glasbeniki bodo na finalni prireditvi v Channel Zero nastopili s priredbami ljudskih in narodnih ter revolucionarnih pesmi, najboljšega med vsemi pa bo izbrala žirija v zasedbi Maša Pavokovič, Toni Cahunek in Miha Guštin - Gušti. Zmagovalca tudi letos čaka privlačna nagrada – snemanje videospota!
19:25 Videotrak, ponovitev
 • Glasbeni videospoti so dnevni video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative. Videospoti so predvajani po izboru uredništva Videotrak.
20:00 Doktorica Fosterjeva (II.) (3/5) - britanska nadaljevanka, ponovitev
 • Doctor foster (ii.), 2. sezona, 3. del, 52 min
 • Simon je še vedno odločen, da bo Gemmo pregnal iz mesta, zato Tomu predlaga, naj se prepiše na bližnjo šolo. Tom se vrne k Gemmi, ki Simona povabi na večerjo. Meni namreč, da bi morala s Simonom najprej poskrbeti za Toma, čeprav med njima vlada napetost. Naslednji dan se Tom stepe s prijateljem Maxom.
21:00 Val, film
 • The Wave, 2015, drama, 101 min, IMDb ocena: 6.7
 • Izjemno napet film, ki ga odlikujejo odlična fotografija in posebni učinki, temelji na resničnem dogodku. Leta 1934 se je odlomil del gore nad fjordom v bližini vasi Tafjord. Cunami, ki je bil v izhodišču, kjer je skalovje z višine 700 metrov zgrmelo v morje, visok 62 metrov, je vzel 40 življenj. Na Norveškem je več kot 300 gora, katerih geološka struktura je nestabilna. Ena od takih gora stoji nad idiličnim fjordom v bližini kraja Geiranger. V njeno drobovje se zajeda razpoka, ki sega 800 metrov globoko in se povečuje za 15 cm na leto. Če bi se del gore odlomil, bi v fjord zgrmelo več kot 7 milijonov kubičnih metrov skal. Posledica bi bil 80 metrov visok cunami, ki bi Geiranger zbrisal z obličja Zemlje. Prebivalci bi imeli samo deset minut časa, da se zatečejo na varno. V tako okolje je postavljena zgodba o geologu Kristianu, ki sprejme novo službo na drugem koncu Norveške. Tik pred odhodom še zadnjič obišče sodelavce v geološki postaji, kjer merijo premike v nemirnem gorskem masivu. Senzorji globoko v gori zaznavajo nenavadne premike, ki jih potrdi tudi posebna ekspedicija geologov. Kristian alarmira lokalne oblasti, vendar ga nihče ne jemlje resno, tudi zato ne, ker je turistična sezona na vrhuncu. Panika pa seveda ni dobra za posel. Potem se sredi noči oglasi pravi alarm. Odštevanje se začne. Kritičnih deset minut, ki pomenijo ločnico med življenjem in smrtjo. Leto produkcije: 2015 Država: Norveška, Švedska Žanr: film katastrofe Režija: Roar Uthaug Scenarij: John Kåre Raake, Harald Rosenløw-Eeg Igrajo: Kristoffer Joner, Ane Dahl Torp, Jonas Hoff Oftebro, Thomas Bo Larsen

več
Val, film
22:45 Televizijski klub: Duša lačnega popotnika, ponovitev
 • Tokratni TV KLUB bo obravnaval dušo lačnega popotnika. Ga poznate, morda s kakšnim od njih živite ali pa ste takšen popotnik sami? Večni raziskovalec, radovednež, ki mu nikoli ne zmanjka novih snovi, novih krajev, novih dogodivščin! Kaj je v ozadju, če sploh je kaj? O tem tokrat s fotografom in popotnikom Arnejem Hodaličem, pisateljem Ferijem Lainščkom in romsko aktivistko Natašo Horvat. Pogovor bo vodila Taja Zuccato.
23:35 Zadnja beseda!, ponovitev
 • Vsak začetek in konec tedna se za okroglo mizo zberejo štiri dame, vsaka s svojim izrazitim karakterjem, in na poljuden način komentirajo aktualna dogajanja z najrazličnejših področij. Bo Janezu Janši uspelo oblikovati vključujočo, operativno in razvojno naravnano vlado ali bodo razpisane nove volitve? O zadnjem uradnem obisku Kolinde Grabar-Kitarović pri predsedniku Pahorju in o sporni obleki poslanke v britanskem parlamentu spregovorimo. Ne zamudite niti debate o zanimivih poklicih prihodnosti. Bodite z nami!