TV spored TV SLO 2


2. december 2021 - 8. december 2021
06:00 Napovedujemo
 • 0
10:15 Videotrak
 • 0
 • Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.
11:25 Dobro jutro, ponovitev
 • Četrtek je dan za Mojco Mavec, ki bo reševala jezikovne zagate, delila nasvete iz domače lekarne, razbijala mite o najrazličnejših tematikah, preverjala, kakšno mnenje o Slovencih imajo tujci, ki živijo pri nas, znanim Slovencem pa bo zastavljala nenavadna vprašanja in od njih pričakovala resnicoljubne odgovore.
14:10 Kraški kamnolomi, film
 • Kamen je središče kraške pokrajine, stoletja so ga generacije garaških Kraševcev obdelovale kot gradbeni material in temelj preživetja. Zgodbo o kamnolomih pripoveduje kraški kamnosek Gabrijel Jeram, ki je v svojem domu v Štorjah na Krasu zbral zavidljivo zbirko kamnin iz različnih vaških jav - kamnolomov, jih metodično uredil in vrisal na zemljevid Krasa. Teh je čez 120 in predstavljajo največjo zbirko kamnin Krasa pri nas. Zbral je tudi vsa kamnoseška orodja, ki jih je uporabljal on in njegovi predniki in napisal etimološki slovar vseh izrazov, ki so jih uporabljali v kamnoseštvu. Spoznali bomo kako je Kras nastal, zapuščene vaške jave in večje kamnolome na Krasu – od Lipice, Povirja, Repentabora, Nabrežine do kraške arhitekture, ki daje svojevrsten pečat tej magični pokrajini. Nadkamnosek Gabrijel pravi: Kamen kot kamen ne pomeni nič. Moraš ga obdelati in mu vdihniti dušo, da oživi!
15:15 V petek zvečer, ponovitev
 • “V petek zvečer” je glasbeno-razvedrilna oddaja, ki prinaša dobro uro zabave, glasbe, humorja in tekmovalnosti. Tekmujeta ekipi Bleda in Svete Trojice. V prvi so Primož Kerštanj, Bojana Pipan in Manca Špik, v drugi pa Kim Juršnik, Darja Šuta ter Smiljan Fekonja. Tekmovali bodo v štirih zabavnih igrah, sodil pa jim bo zgovorni Miha Brajnik. Peli bodo Tilen Lotrič, Tadej Prosenc in ans. Smeh, Vzrock, Ines Erbus in David Amaro, skupina Gu-Gu, Gadi, Avsenikov tercet ter Čuki, Marko Vozelj in Pika Božič. Za humor je poskrbljeno, oddajo vodita Melani Mekicar in Blaž Švab.
17:00 Profil: Dušan Jelinčič, ponovitev
 • Gost oddaje bo tržaški pisatelj, dramatik, novinar in alpinist Dušan Jelinčič. Najnovejše delo v njegovem raznolikem opusu je roman Šepet nevidnega morja, dvanajst tablet svinca, v katerem pripoveduje o svojem očetu Zorku Jelinčiču, enem izmed ustanoviteljev in voditeljev protifašistične organizacije TIGR. V temnih letih fašistične strahovlade in druge svetovne vojne je Zorko Jelinčič prestal devet let zaporne kazni v italijanskih ječah in tri leta konfinacije. Očetove spominske zapiske je sin Dušan tenkočutno prelil v presunljivo pripoved o uporu, trpljenju, bolečini in vztrajanju. Dušan Jelinčič bo spregovoril tudi o alpinizmu kot življenjskem vodilu, o svojih vzponih na osemtisočake v Himalaji in romanih z gorniško tematiko. Kot pravi Tržačan in hkrati zamejski Slovenec bo orisal tudi značilnosti mesta, ki ga je upodobil v knjigi novel Tržaške prikazni. Voditeljica oddaje: Alenka Zor Simoniti
17:55 Stric Geza gre v Zaturce, film
 • Prekmurec stric Geza se odpravi na pot v Ukrajino po sledeh svojega starega očeta Petra Kutoša, vojaka iz prve svetovne vojne. Mladi Prekmurec Peter Kutoš se je v 1. svetovni vojni bojeval na avstro-ogrski strani proti Rusom. Potovanje po sledeh davno umrlega vojaka ne bi bilo nič posebnega, če se pred odhodom v sadovnjaku pred hišo Kutoševih ne bi začel oglašati smrtelni ftič. To vnese nekaj nemira med družinske člane, ki se posedejo v majhen avtobus. Kljub temu se odpravijo proti Ukrajini in videti je, da bo vse v redu in da bo to samo še eno nostalgično potovanje vnukov po sledeh svojih dedov. Potem pa sredi poti proti Zaturcem prispe sporočilo iz vojnega muzeja na Dunaju, da se Peter Kutoš ni mogel bojevati v Zaturcih leta 1916, ker je bil vpoklican v vojsko komaj leta 1917. To vse spremeni. In to bo treba povedati tudi Gezi in mu uničiti sanje o ljubljenem starem očetu.
18:55 Videotrak
 • Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.
20:00 V globine - avstralska dokumentarna oddaja
 • Kiki Bosch je profesionalna nizozemska potapljačica na vdih v ledeno mrzlih vodah. Vanje se poda brez zaščite neoprenske obleke. Pod ledom finskega jezera ali v ledeniškem fjordu Islandije plava v običajnih kopalkah. Sprva je v objemu skrajnega mraza počasi okrevala po travmi, ki jo je doživela ob posilstvu; zdaj do osebnostnega ravnovesja pomaga tudi drugim. DESCENT / Avstralija / 2020 / Režija: Nays Baghai
21:00 Moja dežela – lepa in gostoljubna, pristna doživetja najbolj urejenih slovenski...
 • Skupaj s Slovenijo letos praznuje 30. obletnico tudi akcija »Moja dežela lepa in gostoljubna«, ki jo pripravlja Turistična zveza Slovenije. Gre za vseslovensko tekmovanje v urejenosti in gostoljubnosti mest, vasi, krajev, glampingov, hostlov, tamatskih poti ter mestnih, trških in vaških jeder. Kateri kraji so se letos uvrstili med najlepše in najbolj gostoljubne? Med potepom po Sloveniji bo odgovore iskala voditeljica Mojca Mavec.
22:00 Avtomobilnost
 • V tokratni Avtomobilnosti si bomo pogledali, kako je potekala akcija Ponovno na izpitno vožnjo, trende v avtodomarstvu, povabili vas bomo h glasovanju za Slovenski avto leta 2022, prvič zapeljali Peugeoja 308 ter testirali Aiways U5 in Audi Q5 sportback.
22:35 Ambienti, ponovitev
 • Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove. Nekoč ponosni Penzion Špik v Gozd Martuljku je zadnja leta neslavno propadal in sameval. Pred kratkim pa je končno dočakal boljše čase. Ima nova lastnika, novo podobo in svežo vsebino. Prenova stanovanja v središču Ljubljane je nekaj posebnega v več pogledih. Ker sta lastnika v njem živela že prej, sta poznala njegove dobre in slabe plati. Arhitekta, katerima sta lastnika zaupala prenovo, pa sta te prostore poznala, saj sta bila v njih večkrat kot obiskovalca. Na gričevnatem obrobju Ptuja smo obiskali harmoničen in razgiban vrt. Živopisna okolica doma zakoncev je odraz sloge in potrpežljivega dela domačih rok ter izjemnega čuta za združevanje materialov in rastlin.
23:05 Voznica, slovenska balada - avtorski projekt Lojzke Žerdin, ponovitev
 • Umetnica Lojzka Žerdin je zelo ustvarjalna ženska, predana plesni umetnosti. Navdihnila jo je tudi slovenska balada Voznica, del katere so televizijsko upodobili v Uredništvu za resno glasbo in balet. Lojzko Žerdin je kot izjemno nadarjeno plesalko pot vodila do Berlina, do šole Mary Wigman, in bila je njena zadnja diplomantka. Diplomirala je s plesi »Mati«, »Žena z otoka«, »Dekle s pismi« in »V senci«, ki jih posnete in stkane v TV-oddajo »Ples v črnem« hrani tudi arhiv Televizije Slovenija. Za to svojo prvo televizijsko oddajo je prejela prvo koreografsko nagrado na televizijskem festivalu Bled 1969. Njeno izjemno pedagoško delo je zelo pomembno za kreativni razvoj naših mladih igralcev. Snemalec Bernard Perme, montažer Andrej Modic, Režiser Vojko Vidmar, urednica Danica Dolinar.
23:25 Slovenska jazz scena: 18. Mostarski festival bluesa in rocka, premiera
 • Glasbeno-dokumentarna reportaža o spremembah, ki jih je zaradi pandemije covida 19 doživel Mostarski festival bluesa in rocka. Festival je leta 2020 zaradi epidemije potekal v 'družinskem krogu' v Glasbenem centru Pavarotti, obiskovalci koncerta pa so bili zaradi omejitev le tehniki in drugo osebje bosanske televizije. Ta je koncerte posnela.
23:50 Videotrak
 • Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.