TV spored TV SLO 2


7. avgust 2020 - 13. avgust 2020
06:00 Napovedujemo
 • 0
06:25 Videotrak, ponovitev
 • Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.
07:20 Duhovni utrip: Pokloni zvezek, ponovitev
 • Akcija Pokloni zvezek, Skupnost Baha'i, KC Ljubljana. Slovenska karitas že 12. leto zapovrstjo pripravlja akcijo »Pokloni zvezek«. Z akcijo želijo zbrati čim več novih zvezkov in šolskih potrebščin za otroke iz socialno ogroženih družin. O tem, kako so delovali v času epidemije, smo povprašali predstavnike Skupnosti Baha'i in Krščanskega centra v Ljubljani. Naši sogovorniki so bili Aleksandra Zibelnik Badii, Carol in Klemen Vidic.
07:35 Koda: Kako je epidemija vplivala na cene, ponovitev
 • Epidemija nove koronavirusne bolezni je marsikaj postavila na glavo. Med drugim so tudi cene nekaterih izdelkov - predvsem zaščitne opreme in dezinfekcijskih sredstev - močno poskočile. Povpraševanje je bilo veliko večje od ponudbe, zato so se v prvih dneh epidemije nekateri izdelki podražili celo za 500 odstotkov. Kaj pa se je v zadnjih dveh mesecih dogajalo s cenami drugih izdelkov? Pod drobnogled smo vzeli predvsem hrano, preverili pa smo tudi, kaj se dogaja na nepremičninskem trgu.
08:15 P. I. Čajkovski: Koncert za klavir in orkester št. 1 v b-molu (Mikhail Rudy, Simf...
 • S Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija se bo predstavil priznani ruski pianist Mikhail Rudy. Rudy je s Simfoniki RTV Slovenija uspešno nastopil že leta 2008 v amsterdamski dvorani Concertgebouw, občinstvo pa ga je stoje nagradilo z bučnimi ovacijami. Z orkestrom bo izvedel Koncert za klavir in orkester št. 1 v b-molu Petra Iljiča Čajkovskega, ki velja za enega najbolj priljubljenih klavirskih koncertov. Orkester vodi šef dirigent Simfoničnega orkestra RTV Slovenija En Shao.
08:55 Otroški in mladinski pevski zbor RTV Slovenija, dirigent Tomaž Pirnat (Ambrož Č...
 • Posnetek koncerta obeh zborov, otroškega in mladinskega, ki delujeta pod okriljem RTV Slovenija. Na koncertu v Slovenski filharmoniji sta predstavila dve slovenski izvedbi pod vodstvom zborovodje in dirigenta Tomaža Pirnata. Mladinski zbor je skupaj s člani Simfoničnega orkestra RTV SLO predstavil noviteto skladatelja Ambroža Čopija Od sanj modro nebo. V združeni izvedbi Otroškega in Mladinskega pevskega zbora ob spremljavi članov Simfoničnega orkestra RTV SLO pa smo lahko slišali delo skladatelja Alda Kumarja, Riba na topolu poje.
09:30 Slovenski ljudski plesi: Gorenjska - košnja, ponovitev
 • Tokrat je televizijska ekipa posnela ljudske plese in običaje, značilne za Gorenjsko v času košnje. Predstavile in odplesale jih bodo folklorne skupine Javorje, Podkoren in Kamniška Bistrica. Strokovni sodelavec Mirko Ramovš, snemalec Slavo Vajt, režija Marija Šeme Baričevič, urednica Danica Dolinar.
10:00 Sveta maša iz mariborske stolnice, premiera
 • Sveta maša iz mariborske stolnice. Mašuje nadškof msgr. Alojz Cvikl.
11:00 Operne arije: Sopranistka Milena Morača (F. Lehar: Vesela vdova), ponovitev
 • S sopranistko Mileno Morača smo televizijsko upodobili pesem Hanne Glavari o Vilji iz opere Vesela vdova Franza Leharja. Simfoničnemu orkestru RTV Slovenija dirigira Lior Shambadal. Urednica Danica Dolinar, režiser Klemen Dvornik.
11:10 Lutkovna predstava: Jakob in mesto
 • Zgodbo je navdihnilo brskanje po zgodovini Maribora, a lahko bi se dogajala v kateremkoli mestu. Jakob je fantič kot vsak drug, v vseh časih. Podi se po mestnih ulicah leta 1532 ali danes. Otrok je vedno otrok. In golobi so prebivali v mestih nekoč in prebivajo danes. Razlika je le v tem, da so nekdaj na mesta prežale drugačne nevarnosti. Jakob iz leta 1532 je deček, ki s pomočjo prijatelja goloba reši mesto pred Turki. Ob zgodbi mesta pa spoznamo, kako lahko deček in golob postaneta zaveznika ter kako pomembna sta pogum in prijateljstvo.
11:40 Fina gospa (II.) (7/10) - angleška humoristična nanizanka, ponovitev
 • Keeping up appearances 2 re-run, 2. sezona, 7. del, 28 min
 • Hyacinth je besna, ker jo pogosto kličejo po telefonu in hočejo naročiti kitajske jedi. Zato zahteva od Richarda, da se pritoži, in sicer kar kitajskemu veleposlaniku. Rose je razočarana nad ljubimcem, ker jo je prevaral – z ženo. Razočarana se odloči, da noče imeti več opravka z njim.
12:10 Fina gospa (II.) (8/10) - angleška humoristična nanizanka, ponovitev
 • Keeping up appearances 2 re-run, 2. sezona, 8. del, 29 min
 • Hyacinth ni všeč, da je Richard tako »hrupen«. Richard seveda nima pojma, kaj je spet naredil narobe. Poleg tega ga je presenetila predčasna upokojitev, saj bo moral zdaj vse dneve preživeti s Hyacinth. Daisy in Onslow kot po navadi poležavata v postelji: on spi, ona bere ljubezenske romane.
12:35 Fina gospa (II.) (9/10) - angleška humoristična nanizanka, ponovitev
 • Keeping up appearances 2 re-run, 2. sezona, 9. del, 29 min
 • Hyacinth zahteva pohištveni oddelek, seveda glavnega, ne kakega podrejenega. Naročila je novo sedežno garnituro, ki jo bo pripeljal dostavni kombi z grbom ob strani. Na vsak način bi rada, da soseda to vidi, zato Richarda spet pošlje v žerjavico po kostanj zanjo...
13:10 Ambienti, ponovitev
 • Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove. Skozi prispevke nas v oddaji vodi priljubljeni voditelj Boštjan Romih. Tokrat v oddaji Ambienti pokažemo vrt z nevsakdanjimi rastlinami, bazenom in letno kuhinjo, stanovanje, ki je hkrati slikarski atelje in galerija ter izvrstno prenovo stare hiše v dolini Soče.
13:40 Mogočni Misisipi - potopis, ponovitev
 • Trevor se z igralcem Morganom Freemanom pogovarja o njegovem odraščanju na ameriškem daljnem jugu. Spozna dobrega prijatelja Martina Luthra Kinga, borca za pravice črncev, ki je umrl pod streli atentatorja. Pozneje poklepeta še z eno prvih deklet Elvisa Presleyja.
14:30 Zmage so doma: Nogomet - FIFA SP 2018: Brazilija : Mehika, osmina finala
 • Mehika proti Braziliji na štirih tekmah na svetovnih nogometnih prvenstvih ni osvojila niti točke. Še več, ni dosegla niti enega samega zadetka. Enako je ostalo tudi po srečanju v Samari.
16:30 Koncert Amire Medunjanin - posnetek iz mestne hiše »Vijećnica« v Sarajevu, prem...
 • V počastitev dneva Evrope in dneva zmage je v sarajevski mestni hiši Vijećnica potekal koncert pevke Amire Medunjanin. Amira Medunjanin velja za eno najodličnejših izvajalk glasbe sevdah, imenujejo jo tudi 'bosanska Billie Holiday'. Na koncertu je predstavila program bosanske ljudske pesmi sevdah ter glasbo Kemala Montena in Damirja Imamovića. S koncertom je potrdila, da glasba povezuje ljudi in briše meje. Znamenita sarajevska mestna hiša Vijećnica velja za enega od simbolov Sarajeva. Med srbskim obstreljevanjem leta 1992 je bila popolnoma uničena, leta 2014 pa je ta arhitekturni biser zaživel v polnem sijaju.
17:35 Baleti iz SNG Opera in balet Ljubljana in Maribor: L. Minkus – D. Bogdanić: Don ...
 • Glasba: Ludwig Minkus Koreograf in režiser: Dinko Bogdanić Vsebinska podlaga za balet je Cervantesova zgodba o Don Kihotu in njegovem oprodi Sanču Pansi, ki je navdihnila že številne koreografe, najpomembnejša pa je postavitev koreografa Mauricea Petipaja, ki je doživela premiero leta 1869 v Moskvi. Koreograf Dinko Bogdanić je v postavitvi ostal zvest tako skladatelju Minkusu kot koreografu Petipaju. Don Kihot ni zgolj komična figura, ampak tudi spoštovanja vreden človek, je romantik, ki potuje skozi balet in išče svoj nedosegljivi in večni ideal, ki ga pooseblja Dulcineja. Ob tem se dogaja ljubezenska zgodba med Kitri in Basilom ... V glavnih vlogah plešejo Tomaž Rode, Rita Pollacchi, Regina Križaj Babačić, Iuliuan Ermalai, Ana Klašnja, Lukas Zuschlag. Urednica Danica Dolinar, TV-režija Vojko Vidmar.
19:50 Žrebanje Lota
 • LOTO je najatraktivnejša klasična igra v Sloveniji. Voditeljica nas popelje skozi tri žrebanja: LOTO, LOTO PLUS in LOTKO.
20:00 Pasteur in Koch – boj proti mikrobom - francoska dokumentarna oddaja
 • Francoz Louis Pasteur je zaslovel z razvojem cepiva zoper steklino. Njegov sodobnik, Nemec Robert Koch, je prejel Nobelovo nagrado za medicino za odkritje bakterije tuberkuloze. Tekmovalnost med njima je konec 19. stoletja, ko so prebivalstvo desetkale epidemije davice, kolere in tetanusa, prinesla pravo revolucijo v znanosti, saj je razkrila vlogo bakterij pri širjenju bolezni.
21:00 Buena Vista Social Club – Slovo, film
 • Buena Vista Social Club: Adios, 2017, dokumentarni, 106 min, IMDb ocena: 7.0
 • Kubansko-ameriški dokumentarni film Buena Vista Social Club – Slovo je nostalgičen sprehod po poti starost kubanske glasbe, ustanovnih članov znamenite skupine, in pripoved o svetovni slavi, ki je glasbenike doletela nepričakovano in precej pozno v njihovih življenjih.

več
Buena Vista Social Club – Slovo, film
22:50 Intervju: dr. Aleksandra Kornhauser Frazer, ponovitev
 • Gostja intervjuja bo profesorica Aleksandra Kornhauser Frazer, svetovno najbolj uveljavljena slovenska znanstvenica, kemičarka in pedagoginja. Bila je dekanja Pedagoške akademije, profesorica na Fakuteti za naravoslovje in tehnologijo, dekanja Mednarodne podiplomske šole Jožefa Stefana, in predavateljica na številnih tujih univerzah. Kot svetovalka in sodelavka generalnega direktorja Unesca, Svetovne banke, Programa združenih narodov za razvoj, je delovala v vsaj 50 državah na vseh celinah. Bila tudi je podpredsednica znamenite Kavčičeve vlade, bila je prva in izvirna na številnih področjih znanosti, povezovanja znanosti z industrijo, informatiko in navduševanja otrok nad naravoslovjem. S prof. Kornhauserjevo se je pogovarjala Ksenija Horvat.
23:45 Vikend paket, ponovitev
 • Nedeljska popoldanska oddaja Vikend paket z Bernardo Žarn in Jožetom Robežnikom ter vedno aktualnimi gosti, zabavnimi komentatorji, zanimivimi izzivi in dobro glasbo. Bernarda in Jože tokratno nedeljo gostita televizijska voditelja oddaje Slovenski pozdrav. Glasbenik in vizionar Blaž Švab je v zadnjih tednih še posebej skrbel in bil s srcem pri ljudeh in jih bodril s pozitivnimi mislimi in navdihujočimi sprehodi. Darja Gajšek v studio prihaja v družbi svoje (športne) polovice, Alenom Jankovićem, in nam bo predstavila svoje nove pesmi. Desa Muck in Boštjan Gorenc Pižama bosta spomnila na prihajajoče Slovenske dneve knjige, ki bodo v teh časih doživeli svojo prvo virtualno obliko. Pisatelja sta bila tudi med najhitrejšimi spletnimi vplivneži, ki sta odreagirala na novo nastale okoliščine in zaprtje knjižnic ter svojo literaturo dnevno delila s sledilci socialnih omrežjih. Naš dopisnik iz tujine bo tokrat v New Yorku živeči in delujoči fotograf Jaka Vinšek.