TV spored TV SLO 2


6. december 2021 - 12. december 2021
06:00 Napovedujemo
 • 0
09:25 Videotrak
 • 0
 • Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.
10:20 Dobro jutro, ponovitev
 • Četrtek je dan za Mojco Mavec, ki bo reševala jezikovne zagate, delila nasvete iz domače lekarne, razbijala mite o najrazličnejših tematikah, preverjala, kakšno mnenje o Slovencih imajo tujci, ki živijo pri nas, znanim Slovencem pa bo zastavljala nenavadna vprašanja in od njih pričakovala resnicoljubne odgovore.
12:55 Profil: Žiga Divjak, ponovitev
 • Žiga Divjak je režiser najmlajše generacije slovenskih gledaliških režiserjev. Kljub svoji mladosti pa se močno zaveda dramatičnosti sveta, ki ga živimo. Kot angažiran režiser zahteva odgovornost oblasti in politike do perečih tem kot so: človekove pravice, begunska in podnebna kriza. Pred nedavnim je na Tednu slovenske drame v Kranju prejel posebno nagrado za »družbeno občutljivost«. V najnovejši uprizoritvi Vročina na gledališko izjemno sugestiven način spregovori o segrevanju planeta zemlje in njegovih posledicah. Dobitnik številnih nagrad, več Borštnikovih, Župančičeve in drugih je spregovoril tudi o posledicah korona krize za gledališko ustvarjanje. Z njim se je pogovarjala Marjana Ravnjak.
13:30 Pappenstory, štorija o slovenskem amaterskem gledališču SAG Trst, film
 • Slovensko institucionalno gledališče v Trstu je bil osrednji prostor za slovensko manjšino v Italiji ter platforma za kulturni razvoj in kritično dojemanje stvarnosti. Ko je bila na začetku 70.let skupina mladih nezadovoljna, kako se je to gledališče pričelo podrejati vsakokratni politični oblasti, se je odločila, da ustanovi Slovensko amatersko gledališče (SAG). SAG je sestavljalo več mladih navdušencev, duša SAG-a pa so bili Sergej Verč, Boris Kobal, Ivan Verč in Bogomila Kravos. Sagovci so želeli postaviti kritično ogledalo slovenskim razmeram na Tržaškem in njihovo predanost, ki ni bila obremenjena s konvencijami, je prepoznala tudi publika tako v kot izven tržaškega prostora. Njihovo delovanje je želo velika priznanja in navdušenje med gledalci, uspešno pa je gostovalo tudi v matični Sloveniji, takrat Jugoslaviji. Leta 1975 so se lotili priprave provokativnega satiričnega kabareta Pappenstory (Štorija o papanju), ki so ga začeli pripravljati na skrivaj. V tej predstavi so si mladi gledališčniki hoteli privoščiti slovenske levičarske politične in kulturne veljake na Tržaškem. Posledica tega dovolj pogumnega poskusa so bile nepričakovane. Na začetku oktobra 1975 so bili sagovci povabljeni na sestanek z voditelji krovne organizacije Slovencev v Italiji. Mladi gledališčniki so pričakovali, da jih Slovenska kulturna gospodarska zveza (SKGZ) vabi na prijateljski pogovor o finančni pomoči, izkazalo pa se je, da je bil namen srečanja povsem drugačen. Zgodba o SAG-u, ki jo je v filmskem jeziku režiral Martin Turk, ni le zgodba o nekem gledališkem ansamblu in njegovi dobi, ampak tudi prikaz konflikta med politiko in umetnostjo.
14:30 Na lepše, ponovitev
 • Na lepše - osrednja turistična oddaja, ki nas spomni na to, kako velika je Slovenija in koliko razlogov za odhod na lepše imamo samo par korakov stran od domačega praga. Za vas tedensko iščemo aktualne novosti, skrite destinacije in neznane produkte. Popoln pregled vsega, kar želite vedeti o domačem turizmu. Za vse, ki turizem živite in delate. Ker iskreno verjamemo, da smo turizem ljudje. V tokratni oddaji predstavljamo doživetje Zveni po praznikih iz vasi Bodešče pri Bledu, ki ga izvajajo v skoraj pol stoletja stari spomeniško zaščiteni Sodarjevi domačiji. Obiskali smo domačijo skoraj sredi ničesar v vasi Čekovnik blizu Idrije, ki se je iz nekdaj propadajoče kmetije , spremenila v butično turistično namestitev. V Kopru smo preverili novo digitalizirano ponudbo Titovega trga in Pretorske palače. Obiskali smo enega najbolj inovativnih kmetov v Vučji vasi, ki v stilu lokalne zadruge povezuje kmetijstvo in turizem. Ustavili pa smo se tudi na posestvu Marof v Mačkovcih na Goričkem, kjer so nam predstavili svoj pogled na razvoj vinskega turizma v Sloveniji v tem za gostinstvo zelo zahtevnem obdobju.
15:15 V petek zvečer, ponovitev
 • “V petek zvečer” je glasbeno-razvedrilna oddaja, ki prinaša dobro uro zabave, glasbe, humorja in tekmovalnosti. Moči merita občini Laško in Polzela. Glasni Laščani so Dejan Dogaja, Primož Razboršek in Manu Hvala, vztrajni Polzelani pa Jan Potrč, Tinkara Fortuna in Darko Hlupič. Za glasbo skrbi spremljevalni band Diamanti z vokalisti Rebeko Dremelj, Nuško Drašček, Sandro Feketija, Firbci, Evo Boto. Peli bodo še Marina in Franjo Oset, Milena in Miro Klinc, Matjaž Zupan, skupina Zaka' pa ne, Ana Golavšek, Meta Smolič, Okustični z New Swing Quartetom ter Pero Lovšin.
17:00 Te bomo z ličkanjem naphali - dokumentarna oddaja
 • Ko jesen trka na vrata in dozorevajo pridelki pridnih rok, se na kmetih začenjajo opravila, ki obujajo številne iskrive spomine. Od prve ljubezni, petja in pripovedovanja šal, do nagajivosti med plesom. In čeprav je šlo za garaško delo, so se marsikje veselili časa, ko se je zbrala vsa vas in so po domovih pospravili, kar je podarila narava. Svojevrsten kmečki praznik je bil tudi ličkanje koruze. Še pred desetletji je bilo to najpomembnejše jesensko kmečko opravilo, pa tudi veselje za staro in mlado. Danes skoraj pozabljeni običaj so obudili domačini v Dogošah in polepšali jesenski večer.
17:55 Mojster in njegov Gašper - portret, ponovitev
 • Akademski slikar Milan Klemenčič je že leta 1910 v Šturjah pri Ajdovščini ustvaril Malo marionetno gledališče. Kasneje je osrednji portretiranec dokumentarnega filma Mojster in njegov Gašper s svojim dolgoletnim delovanjem postavil temelje slovenskemu lutkovnemu gledališču, ki se lahko primerja s področnimi evropskimi gledališči z veliko daljšo tradicijo. Že pred prvo svetovno vojno je Milan Klemenčič napisal program o ustanovitvi pravega lutkovnega gledališča na Slovenskem, objavil pa ga je šele po vojni, ko je Ljubljana dobila Slovensko marionetno gledališče. Postal je vodja gledališča, izdelal je tudi lutke in sceno, prevedel besedila za predstave ter izbral igralce. Gledalci so bili navdušeni nad predstavami in nad njegovim znamenitim likom Gašperjem, ki ga je Klemenčič prevzel iz besedil Franca Poccija. Gašper, nemirni duh, ki za vsako stvar najde pravi odgovor, je postal njegov spremljevalec in je tudi v tem primeru rdeča nit portreta. Deset let se je nato Klemenčič posvečal samo slikanju, zatem pa se je odločil, da bo ustvaril svoje lastno gledališče. Ljudi je povabil na svoj dom na predstavo Sovji grad. Vse je sam tako natančno izdelal, da so figurice pred gledalci dobesedno oživele. Sledila je predstava Doktor Faust, ki pomeni vrh njegove lutkovne umetnosti. Predstava je še danes na repertoarju Lutkovnega gledališča Ljubljana. Je dragocen dokument časa in žlahten delček zakladnice slovenske kulturne dediščine. Milan Klemenčič je bil tudi prvi, ki se je pri nas preizkusil v barvni fotografiji, lahko pa ga štejemo tudi med prve scenografe in kostumografe. Dokumentarno pripoved je skupaj s strokovnim sodelavcem Matjažem Lobodo zasnovala Magda Lapajne, ki je napisala scenarij in film režirala.
18:55 Videotrak
 • Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.
20:05 Kolumbovi predhodniki – pravi odkritelji Amerike - nemška dokumentarna oddaja, p...
 • Za mnoge Kolumb ostaja tisti, ki je odkril Ameriko. A zgodovinske listine in arheološke najdbe potrjujejo, da so ga prehiteli drugi raziskovalci. Prvi Evropejec, ki je stopil na ameriška tla, je bil že okoli leta 1000 Viking Leif Erikson. Srednjeveški valižanski princ Madoc naj bi približno 300 let pred Kolumbom zgradil utrjena mesta ob reki Ohio. Kralj tedanjega malijskega imperija pa je menda 200 let pred Kolumbovim podvigom s svojim neizmernim bogastvom financiral velikansko floto, namenjeno v Ameriko. FIRST BEFORE COLUMBUS - THE TRUE DISCOVERERS OF AMERICA / Nemčija / 2019 / Režija: Peter Prestel in Axel Sand
21:00 Avtomobilnost
 • V tokratni Avtomobilnosti se bomo seznanili s predelavo avtomobila za gasilske namene, spraševali se bomo, zakaj avtomobilistične znamke tekmujejo v motošportu in hkrati delajo varčne avtomobile, vozili pa volkswagna multivana, toyoto GR86, renaulta megana in kio EV6.
21:30 Ambienti, ponovitev
 • Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove. Voditelj Boštjan Romih z ekipo obiskuje hiše, vrtove in stanovanja ter s pomočjo slovenskih arhitektov odkriva domiselne arhitekturne rešitve. Oddaja je zanimiva za vse, ki jih zanima arhitektura in oprema ambientov, ki želijo graditi, opremiti ali prenoviti dom. Včasih je za najpomembnejše odločitve v življenju »kriv« kar naš hobi. Narekuje nam prosti čas in odloča celo o tem, kje bomo bivali. Tako kot se je to zgodilo v primeru para, ki svoje proste trenutke rad preživlja v igranju golfa na prostranih travnatih površinah. Čeprav sta vedno živela v urbanih središčih, vajena mestnega vrveža in tega, da je vse na dosegu roke, sta svoje gnezdo na koncu ustvarila tik ob urejeni zelenici z 18 luknjami. V oddaji smo obiskali že veliko hiš, postavljenih na strmih parcelah, iz katerih se ponujajo idilični razgledi na doline pod njimi. Vsem tem hišam je skupno, da so lastniki v neugodni legi uspeli prepoznati potencial in ga - s pomočjo spletnih arhitektov - preobrazili v dih jemajoče domove. Leta 2018, še preden je bil novejši večstanovanjski blok zgrajen, je mlada družina kupila eno od v njem načrtovanih stanovanj. Razkošnih 73 m2, s krasnim, 15 m2 velikim balkonom, iz katerega lahko uživamo v razgledih vse od Krima pa do Triglava, se je zdelo idealno izhodišče za prve korake mlade družine.
22:05 Skladatelj Josip Ipavec, premiera
 • O življenju in delu slovenskega skladatelja Josipa Ipavca (1873–1921) spregovorijo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, župan Občine Šentjur Marco Diaci in zgodovinar ddr. Igor Grdina. Leto 2021 je Vlada Republike Slovenije razglasila za Ipavčevo leto. Letos tako potekajo številne prireditve, TV Slovenija se temu jubileju poklanja s številnimi oddajami z glasbo Josipa Ipavca, še zlasti pa s filmskim portretom z naslovom Josip Ipavec, slovenski Mozart.
22:05 Ob 100. obletnici smrti Josipa Ipavca
22:10 Češnjev cvet, koncert samospevov Josipa Ipavca (Urška Arlič Gololičič, Marko ...
 • Televizijska upodobitev samospevov skladatelja Josipa Ipavca z besedili slovenskih avtorjev in slovenskimi prevodi tujih. Koncert so posneli v Ipavčevem kulturnem centru v Šentjurju, nastopata sopranistka Urška Arlič Gololičič in pianist Marko Hribernik. Umetnika sta poustvarila izbor samospevov iz bogate zakladnice Josipa Ipavca (Pomladna, V tujini, Čez leta, Popotnikova nočna pesem, Balada, V pomladi, V češnjevem vrtu, V noči, Pesem v ljudskem tonu, Slovo v jeseni, Pesem in Mrtvo dekle). Skladatelj Josip Ipavec (1873–1921) izhaja iz znamenite družine skladateljev in zdravnikov iz Šentjurja pri Celju. Velja za pomembnega skladatelja samospevov in za zbor, v njegovem opusu pa izstopata prvi slovenski balet Možiček in opera Princesa Vrtoglavka. Režiser Vojko Boštjančič, direktor fotografije Jure Nemec, urednik oddaje Daniel Celarec.
22:40 Fran Žižek: Ipavci, Josip, film
 • Spremljali boste film o življenju skladatelja Josipa Ipavca, pod katerega se je kot scenarist in režiser podpisal Fran Žižek. Film je del znamenite nadaljevanke o skladateljih Ipavcih in je nastal leta 1977. Igralci: Marija Velkavrh, Maja Jamnik, Janez Rohaček, Vika Gril, Franjo Kumer, Milena Godina, Tone Kuntner in Ljerka Belak.