TV spored TV SLO 2


17. januar 2020 - 23. januar 2020
06:00 Videotrak, ponovitev
 • Glasbeni videospoti so dnevni video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative. Videospoti so predvajani po izboru uredništva Videotrak.
07:00 Najboljše jutro
 • Boljše od Dobrega jutra je - Najboljše jutro! Mozaični izbor najboljših svetovalnih, zabavnih in informativnih vsebin iz oddaje Dobro jutro. Vsak teden premišljeno izberemo najbolj atraktivne in odmevne rubrike iz dnevne oddaje Dobro jutro in jih povežemo v 120-minutni tedenski izbor. Sobotno jutro je Najboljše jutro!
07:55 Spomini: Aleksandra Kornhauser Frazer, 3. del, ponovitev
 • Kemičarka in pedagoginja prof. dr. Aleksandra Kornhauser Frazer je bila rojena kot Aleksandra Caleari leta 1926 v Virmašah pri Škofji Loki, kjer je bil njen oče lesni veletrgovec. Po bankrotu očetovega podjetja v času velike svetovne krize, je leta 1929 prej premožna družina čez noč padla v revščino. Kot deklica je Aleksandra občutila lakoto, drugačnost in odrinjenost. Z otroškim delom je pomagala družini pri preživetju. Mladostne sanje je izrinila vojna z doživetji nasilja, morij in taborišča. Aleksandra se je vključila v narodnoosvobodilni odpor. Drobno dekletce iz majhnega predmestja majhne dežele je z odločnostjo, vztrajnostjo in pokončnostjo zraslo v veliko svetovljanko in humanistko, v znanstvenico in pedagoginjo svetovnega slovesa, ki nikoli ni sprejela kakršne koli podrejenosti, ki se ni ustrašila tudi najtežjih naporov, ki je ljubila izzive in živela za ustvarjalnost. Njeni dosežki so zapisani v tridesetih knjigah in v stotinah člankov in s predavanji je gostovala v najuglednejših dvoranah sveta. Opravljala je številne visoke funkcije in po vsem svetu vodila velike mednarodne projekte za kemijsko izobraževanje, varovanje okolja in trajnostni razvoj. Pravkar, pri 94-ih letih, piše dve novi knjigi. Za svoje delo je prejela mnoga izjemna odlikovanja in visoka mednarodna priznanja. Sprejeta je bila v najuglednejše svetovne znanstvene akademije. Najvišja priznanja ji je podelila tudi domača dežela, čeprav ne brez kančka pelina zavisti. Nihče ni prerok v svoji domovini.
09:45 Alpsko smučanje - svetovni pokal: veleslalom (Ž), 1. vožnja - prenos iz Söldna
 • Začenja se sezona svetovnega pokala v alpskem smučanju. Prvo prizorišče je stalnica že skoraj 20 let - Sölden. Ženski veleslalom je na sporedu točno na dan (26. 10.), ko je leta 2002 Tina Maze prav v Söldnu slavila svojo prvo zmago v svetovnem pokalu. Tu je potem zmagala še dvakrat, nobena smučarka nima več zmag na ledeniku Rettenbach. Letos v slovenski ekipi največ pričakujemo od Mete Hrovat, po poškodbi se vrača Tina Robnik, ekipa ima novega glavnega trenerja Janeza Slivnika. Zanimivo pa bo videti, ali so se karte premešale tudi povsem pri vrhu, kjer so bile lani Mikaela Shiffrin, Petra Vlhova, Tessa Worley, Viktoria Rebensburg in Federica Brignone.
11:25 Razkošje lepega; 100 let Narodne galerije, film
 • Ob stoti obletnici Narodne galerije v Ljubljani je v Dokumentarnem programu TV Slovenija nastal film, v katerem želijo ustvarjalci prikazati zlasti simbolen pomen naše osrednje galerije nekoč in danes. Spoznali bomo razmere ob ustanovitvi akropole slovenskih lepih umetnosti in najvišje umetnostne ustanove naroda, kot so jo poimenovali ustanovitelji, in jih primerjali z drugimi evropskimi narodi in njihovo muzejsko tradicijo. V filmski pripovedi predstavljamo današnjo zbirko, dogodke, poklice in delo z obiskovalci v Narodni galeriji, obiskali pa smo tudi Prago ter iskali povezave med našo in češko Narodno galerijo. Naslov dokumentarnega filma Razkošje lepega je povezan z zakoncema Malešič iz Kamnika, ki nas bosta, kot člana Društva prijateljev Narodne galerije in navdušenca nad lepim, popeljala v svet umetnosti prek svoje življenjske zgodbe in spominov. Film je nastal po scenaristični predlogi Andreja Dobleharja in v režiji Aleša Žemlje. Direktor fotografije je bil Bernard Perme.
12:50 Alpsko smučanje - svetovni pokal: veleslalom (Ž), 2. vožnja - prenos iz Söldna
 • Začenja se sezona svetovnega pokala v alpskem smučanju. Prvo prizorišče je stalnica že skoraj 20 let - Sölden. Ženski veleslalom je na sporedu točno na dan (26. 10.), ko je leta 2002 Tina Maze prav v Söldnu slavila svojo prvo zmago v svetovnem pokalu. Tu je potem zmagala še dvakrat, nobena smučarka nima več zmag na ledeniku Rettenbach. Letos v slovenski ekipi največ pričakujemo od Mete Hrovat, po poškodbi se vrača Tina Robnik, ekipa ima novega glavnega trenerja Janeza Slivnika. Zanimivo pa bo videti, ali so se karte premešale tudi povsem pri vrhu, kjer so bile lani Mikaela Shiffrin, Petra Vlhova, Tessa Worley, Viktoria Rebensburg in Federica Brignone.
14:30 Nogomet - državno prvenstvo: Olimpija : Aluminij, 15. kolo - prenos iz Ljubljane
 • V 15. kolu državnega prvenstva v nogometu si boste zadnjo soboto v oktobru ogledali tekmo med Olimpijo in Aluminijem. Obe ekipi sta v tej sezoni že vodili na lestvici, tako da si v Stožicah obetamo lepo nogometno predstavo. Ljubljančani bodo tudi tokrat igrali brez kaznovanega trenerja Safeta Hadžića. Sredi avgusta je Aluminij doma z 1 : 0 premagal Olimpijo, kako bo tokrat? Olimpija si v boju za naslov prvaka poraza enostavno ne sme privoščiti.
17:20 Judo: svetovni pokal - posnetek iz Abu Dabija
 • Sezona svetovnega pokala v judu se počasi končuje. Do konca so še trije turnirji, najprej se bodo najboljši judoisti ustavili v Abu Dabiju. To prizorišče tekme svetovnega pokala neprekinjeno gosti od leta 2009, letos pričakujejo zelo močno konkurenco, saj so se na turnir prijavili kar 603 judoisti in judoistke iz 104 držav. Vrhunce dogajanja z najpomembnejšimi borbami boste lahko spremljali dnevno v enournih posnetkih.
18:25 Avtomobilnost, ponovitev
 • V tokratni Avtomobilnosti vam bomo poročali, kako ste se naši gledalci znašli v avtomobilu, ki nima klasične armaturne plošče temveč računalniško tablico: Tesli model 3. Bili smo na premieri težko pričakovanega in enega najpomebnejših avtomobilov v Evropi: Volkswagen golfa. Prve kilometre smo prevozili z novim kamiqom, ki je že zapeljal na slovenske ceste ter nabrali prve vtise z veliko bolj drzno oblikovanim capturjem. Za vas smo se odpravili na pot, ki jo je prevozila prva dama avtomobilizma Berha Benz. Ona s prvim delujočim avtomobilom in mi z naprednimi asistenčnimi sistemi, že skoraj brez uporabe stopalk.
19:00 Videotrak, ponovitev
 • Glasbeni videospoti so dnevni video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative. Videospoti so predvajani po izboru uredništva Videotrak.
19:25 10 let Ritma mladosti: Siddharta in Big Foot Mama, ponovitev
 • Enkratni sočasni nastop Siddharte x Big Foot Mame na dvojnem odru v areni Stožice je bila ena največjih, če ne kar največja domača glasbena zgodba leta 2016. Projekt, ki je nastal na pobudo producentov Ritma Mladosti (in soustvarjalcev številnih odmevnih regionalnih spektaklov, kot je Ultra Europe v Splitu), potovalne agencije Collegium Mondial, je dva benda, ki sta močno zaznamovala okus četrt stoletja generacij ljubiteljev čistokrvnega rocka, povezal v superskupino, ki ji pri nas še dolgo ne bo para. To enkratno zgodbo o glasbi, ustvarjanju, mladosti in rock 'n' rollu v filmu, polnem vsem znanih glasbenih hitov, boste lahko prvič podoživeli skozi oči snemalcev, ki so Siddharto x Big Foot Mamo spremljali od prvih vaj do triumfa na prizorišču, ki je izziv tudi za največje svetovne glasbenike. Dokumentarec seveda vključuje tudi še neizdane verzije skladb, ki sta jih skupini priredili prav za ta nastop.
20:05 Kapitan Fantastični, film
 • Captain Fantastic, 2016, komedija, 114 min, IMDb ocena: 7.9
 • Hkrati humorna in pretresljiva, zlasti pa ganljiva drama o nekonvencionalni družini, ki mora zapustiti svoj dom sredi ameriške divjine, da bi zaživela v svetu, v katerega ne verjame. Nagrada za najboljšo režijo v sklopu Posebni pogled festivala v Cannesu, kjer je film požel stoječe ovacije. Ben je predan oče in zagrizen zagovornik svojih idealov, ki v neokrnjeni divjini ameriškega severozahoda, onkraj civilizacije, vzgaja in uri svojih šest otrok, da bi lahko odrasli v izjemne osebe. Toda ko mora družina po tragičnem dogodku zapustiti paradiž in se podati v svet, so Benova predstava starševstva in nauki, ki jih odločno vceplja otrokom, pred težko preizkušnjo. Leto produkcije: 2016 Država: ZDA Žanr: drama Režija: Matt Ross Scenarij: Matt Ross Igrajo: Viggo Mortensen, George MacKay, Frank Langella, Kathryn Hahn, Samantha Isler

več
Kapitan Fantastični, film
22:05 Zvezdana: Vam povem zgodbo?
 • Zvezdanin gost je argentinski pisatelj in psihoterapevt Jorge Bucay, ki je diplomiral iz medicine in se specializiral za področje psihičnih bolezni. Njegove knjige so prevedene v približno 25 jezikov in so med najbolje prodajanimi v več kot 30 deželah sveta. Bucayu svet vse bolj priznava vlogo pionirja na področju zdravljenja s pripovedovanjem zgodb. Na pamet zna več kot 1500 zgodb, nekaj zgodb nam bo predstavil tudi v sobotnem večeru.
22:45 Hommage Pengov - Tomažu Pengovu v spomin, ponovitev
 • Na odru Kina Šiška so se aprila 2014 s koncertom poklonili Tomažu Pengovu. Hommage Pengov, o preminulemu kantavtorju, ki je v svoji več kot tridesetletni karieri posnel več albumov in se dokazal kot izvrsten kitarist in pisec besedil. Pisal je glasbo za nekatere slovenske filme, sodeloval z zasedbama Salamander in Mladi levi, v letu 1997 pa je za svoje ustvarjanje prejel Ježkovo nagrado. Glasbeno pot je začel s preigravanjem pesmi Boba Dylana v poznih šestdesetih letih, 1973 pa izdal prvo ploščo Odpotovanja. Albumu so sledili še Pripovedi, Rimske ceste, Biti tu, Koncert ter Drevo in zvezda. Njegove pesmi bodo ponovno zazvenele v izvedbah Bogdane Herman, Jerka Novaka, Lada Jakše, Jerka Novaka, Boruta Činča, Bojane Drobež, Igorja Leonardija, Polone Kasal in Polone Janežič, Boštjana Narata, Severe, Vlada Kreslina in drugih.