TV spored TV SLO 2


6. december 2021 - 12. december 2021
06:05 Videotrak
 • 0
 • Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.
07:05 Duhovni utrip: Biti človek, ponovitev
 • »Kako v današnjem času človeku vdahniti človečnost?« se v svoji peti »Rastoči knjigi« z naslovom »Biti človek« sprašujejo učenci, učitelji in staraši z OŠ Lava v Celju. Knjigo so z velikim upanjem posvetili našemu negotovemu času, ki nam, kot poudarja ravnateljica Marijana Kolenko, ponuja več vprašanj kot odgovorov, in ki nas kliče, da se ovemo, kako pomembno se je zavedati našega najpomembnejšega in morda edinega poslanstva: postati in biti človek.
07:20 Koda: Več kot polovica upokojencev si že zdaj ne more plačati niti oskrbe 1. kat...
 • Dvig plač zaposlenim v zdravstvu in socialnem varstvu bo v domovih za starejše vplival tudi na podražitev oskrbnin. Vladna večina v državnem zboru namreč ni podprla dopolnila k proračunu, s katerim bi bilo zagotovljenih manjkajočih 16 milijonov evrov letno za zvišanje plač zaposlenih v domovih. Ali bo izredna uskladitev cen oskrbe še letos ali pa bodo lahko počakali na marčevsko redno usklajevanje prihodnje leto, v domovih za zdaj ne vedo.
07:50 Ugriznimo znanost: Naloge in nadloge pubertete - oddaja o znanosti, ponovitev
 • Mladostništvo je čas telesnega, čustvenega, umskega in družbenega zorenja. Puberteta pa je proces pospešenega telesnega razvoja in poteka v zgodnjem mladostništvu. Spremembe pri mladostnikih v puberteti so posledica procesov, ki v tem obdobju potekajo v možganih. Danes vstopajo otroci v puberteto približno leto prej, kot so pred desetletji – deklice okoli 11., fantje pa okoli 13. leta. Pubertetniki zvečer težko zaspijo in zjutraj težko vstanejo. Zakaj prihaja do teh sprememb?
08:15 Glasbena matineja: S plesalci SNG Opera in balet Ljubljana: Ana Klašnja, Lukas Zus...
 • Uživali boste lahko v vrhunskih izvedbah solistov ljubljanskega SNG baleta, ki smo jih posneli v studiu. V klasičnih in sodobnih koreografijah so zaplesali Ana Klašnja, Lukas Zuschlag, Urša Vidmar, Lucas Jekaneder in Bojana Nenadović Otrin.
08:35 Začnimo znova: Maturantska (17/20) - slovenska nanizanka, ponovitev
 • 1. sezona, 17. del
 • Blažka potrebuje obleko za maturitetni ples. Za to pa seveda Toni nima denarja. Tokrat mu Johhy posodi obleke svoje pokojne matere, ki pa so preveč hipijevske in so jih že načeli molji… Objokani Blažki kot pravi Robin Hood priskoči na pomoč očkov tekmec Mario.
09:10 Začnimo znova: Mar jim je za Maria (18/20) - slovenska nanizanka, ponovitev
 • 1. sezona, 18. del
 • Mario začne izpodrivati Betko iz Tonijeve postelje v jacuzzi v Portorožu.… Toni se oboroži z verigo in gre kot nekdaj pravi punker nad šminkerja… Na pomoč pa priskočita tudi otroka, ki razkrinkata Mariove nečedne posle na ministrstvu.
09:35 Začnimo znova: Štrudlovska mati (19/20) - slovenska nanizanka, ponovitev
 • 1. sezona, 19. del
 • Betki je prekipelo in hoče dokončno iz taščinega stanovanja. Toni išče kot obseden pa ne najde nič, kar bi bilo napol zastonj. Poceni rešitve pa so ponavadi najdražje… Seveda, če jih ne ponudi Johnny. Sploh pa, zakaj bi se selili vsi, če se lahko le eden…
10:55 Biatlon - svetovni pokal: sprint (Ž) - prenos iz Östersunda
 • Prva sprinta sezone bosta v Östersundu na Švedskem. Lani sta v seštevku svetovnega pokala skupno zmago in zmago v sprintu osvojila Tiril Eckhoff, ki je lani dobila sedem sprintov zapored, ter Johannes Thingnes Bø, ki pa se je za zmago moral krepko potruditi, saj je rojaka Lægreida premagal le za 13 točk. Cilj slovenskih biatlonk in biatloncev so točke svetovnega pokala, Jakov Fak, ki je bil lani takoj za deseterico najboljših v svetovnem pokalu, pa seveda meri na vrh.
12:10 Odpotovanja: Mongolija: koline in kolesa (7/13) - potopis, ponovitev
 • Departures ii., 2. sezona, 7. del, 44 min
 • Scott, Justin in Andre se ustavijo pri sorodnikih svoje vodnice, ki živijo v tradicionalni mongolski jurti. Povabijo jih na kosilo na kuhano ovčjo drobovino, še prej pa jih izdatno napijejo s fermentiranim jakovim mlekom. Scott in Justin nato najameta štirikolesnika za potovanje po puščavi Gobi. Po začetnem navdušenju ima Scottovo vozilo dve počeni gumi, drugič je treba v bližnje mesto po pnevmatiko. Kampiranje v puščavi in vožnja z vetrom v laseh vsem ostaneta v neizbrisnem spominu, kljub popotniškim tegobam …
13:00 Ambienti, ponovitev
 • Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove. Voditelj Boštjan Romih z ekipo obiskuje hiše, vrtove in stanovanja ter s pomočjo slovenskih arhitektov odkriva domiselne arhitekturne rešitve. Oddaja je zanimiva za vse, ki jih zanima arhitektura in oprema ambientov, ki želijo graditi, opremiti ali prenoviti dom. Hiša, umaknjena globoko v breg, stoji na mestu nekdanjega kozolca toplarja in posnema njegovo obliko. Sicer pa je praktična, energetsko učinkovita in 4-članski družini ponuja zdravo in kvalitetno bivalno ugodje. Tematiko »ta mladi v hiši staršev« smo že nekajkrat nagovorili in vedno znova pokazali, da je lahko tako sobivanje tako prijetno kot koristno. Če so odnosi dobri, je to finančno ugodnejša rešitev, ko pa imamo na delu še nekoga, ki zna sam izdelati večino opreme in to take, da se človeku kar smeji, potem dodaš samo še hudo simpatične stanovalce in dobiš prijeten dom v mansardi. Vrt na robu Ljubljane je nenavaden v marsičem. Na prvi pogled je videti, kot da je na njem več kamnov kot rastlin. Pa vendar je to do zadnje podrobnosti premišljeno okolje; vsak kamen in vsaka rastlina je na točno določenem mestu. Vrt je pravzaprav likovna kompozicija, ki jo je zasnoval znani slovenski umetnik, likovnik, upokojeni profesor Gustav Gnamuš.
13:40 Biatlon - svetovni pokal: sprint (M) - prenos iz Östersunda
 • Prva sprinta sezone bosta v Östersundu na Švedskem. Lani sta v seštevku svetovnega pokala skupno zmago in zmago v sprintu osvojila Tiril Eckhoff, ki je lani dobila sedem sprintov zapored, ter Johannes Thingnes Bø, ki pa se je za zmago moral krepko potruditi, saj je rojaka Lægreida premagal le za 13 točk. Cilj slovenskih biatlonk in biatloncev so točke svetovnega pokala, Jakov Fak, ki je bil lani takoj za deseterico najboljših v svetovnem pokalu, pa seveda meri na vrh.
15:40 Alpsko smučanje - svetovni pokal: slalom (Ž), 1. vožnja - prenos iz Killingtona
 • Lani ženske zaradi epidemije niso bile v Severni Ameriki, letos je drugače. Po včerajšnjem veleslalomu je danes v Killingtonu na sporedu še slalom. Doslej so bili na tem prizorišču štirje za svetovni pokal, na vseh štirih je prepričljivo zmagala Mikaela Shiffrin, nazadnje (leta 2019) s prednostjo več kot dveh sekund. Najboljši slovenski slalomski izid v Killingtonu je za zdaj 13. mesto Ane Bucik iz leta 2016. Tokrat pričakujemo, da ga bodo Slovenke izboljšale.
16:15 Nordijsko smučanje - svetovni pokal: smučarski skoki (M) - prenos iz Ruke
 • Pred skakalci je še druga posamična preizkušnja tega konca tedna na enem od tradicionalnih prizorišč tekem svetovnega pokala v Ruki na Finskem. Ta skakalnica je bila slovenskim skokom vedno pisana na kožo. V zgodovini so se kar petkrat zmage za svetovni pokal veselili člani naše reprezentance. Za zadnje stopničke je poskrbel Anže Lanišek, ki je bil leta 2019 tretji.
18:05 Migaj z nami - oddaja za razgibano življenje, ponovitev
 • Oddaja Migaj z nami. Oddaja o razgibanem življenju, v katerem migajo vsi, mladi in stari, navdušeni rekreativci in vrhunski športniki. Oddaja nastaja pod pokroviteljstvom Olimpijskega komiteja Slovenije.
18:40 Alpsko smučanje - svetovni pokal: slalom (Ž), 2. vožnja - prenos iz Killingtona
 • Lani ženske zaradi epidemije niso bile v Severni Ameriki, letos je drugače. Po včerajšnjem veleslalomu je danes v Killingtonu na sporedu še slalom. Doslej so bili na tem prizorišču štirje za svetovni pokal, na vseh štirih je prepričljivo zmagala Mikaela Shiffrin, nazadnje (leta 2019) s prednostjo več kot dveh sekund. Najboljši slovenski slalomski izid v Killingtonu je za zdaj 13. mesto Ane Bucik iz leta 2016. Tokrat pričakujemo, da ga bodo Slovenke izboljšale.
19:55 Žrebanje Lota
 • LOTO je najatraktivnejša klasična igra v Sloveniji. Voditeljica nas popelje skozi tri žrebanja: LOTO, LOTO PLUS in LOTKO.
20:10 Alpsko smučanje - svetovni pokal: superveleslalom (M) - prenos iz Lake Louisa
 • Uvod v sezono hitrih disciplin v alpskem smučanju prinaša Lake Louise v Kanadi. V letošnji sezoni svetovnega pokala je koledar tekem zaradi epidemije koronavirusne bolezni nekoliko spremenjen. Lake Louise, ki v lanski sezoni tekem ni gostil, bo tokrat prizorišče kar dveh smukov in enega superveleslaloma. Slovenci so zadnje treninge opravili v ZDA v Copper Mountainu in upajo na soliden začetek.
21:35 Predstava se nadaljuje – Queen in Adam Lambert, film
 • Glasbeni in koncertni dokumentarec z naslovom Predstava se nadaljuje (Show Must Go On) govori o tem, kako je Adam Lambert leta 2011 prevzel vlogo frontmana rock skupine Queen in na nek način 'nadomestil' Freddija Mercuryja, če je to sploh (bilo) mogoče. Člani zasedbe so na Adama Lamberta naleteli naključno, sad tega srečanja pa so nove svetovne koncertne turneje, kjer glasba skupine Queen znova navdušuje občinstvo. Dve veliki zgodbi sta združeni v eno – zgodba o življenju po Freddieju in zgodba o Adamu Lambertu. Gledalci dobijo ekskluzivni vpogled v zakulisni svet legendarne skupine, prav tako pa je vznemirljiva zgodba o Adamu Lambertu. Ni se mogoče izogniti vplivu uspešnega filma Bohemian Rhapsody, ki ga skupina Queen s pridom izkoristi. Nepozaben je njihov nastop na podelitvi oskarjev leta 2019, kjer se Adam v najboljši luči pokaže svetovnemu občinstvu. Dokumentarni film z izjemno spretnostjo predstavi največje hite skupine, njihovo zgodovino, sedanjost in prihodnost z Adamom. Ali, kot v filmu pove Adam Lambert: Vem, da nisem Freddie. Ampak sem tukaj. In pojem.
23:05 Vikend paket, ponovitev
 • Nedeljska popoldanska oddaja Vikend paket z Bernardo Žarn in Jožetom Robežnikom ter vedno aktualnimi gosti, zabavnimi komentatorji, zanimivimi izzivi in dobro glasbo. Na Bernardino zofo prihaja kreativni direktor in pisatelj Aljoša Bagola, ki je pred kratkim izdal novo knjigo Srečo, prosim. Spoznali bomo tudi njegovega brata, glasbenika Dominika Bagolo, ki pod umetniškim imenom Balladero prestavlja pesem Zlati časi. Bernarda na svoji zofi gosti tudi dve od petih igralk v predstavi Ženska: Vesno Pernarčič in Mojco Funkl. Za Jožetovo komentatorsko omizje prihajata oče in sin: pevec Miki Vlahovič ter njegov sin, vloger in raper Mark Vlahovič, znan tudi pod imenom Vlaxx. Miki v oddaji predstavlja tudi svojo novo pesem z naslovom Ostala si, ki jo je posvetil ženi ob obletnici poroke. V rubriki Zvezde čarajo pa bo prikazal čarodejske spretnosti, ki mu jih je predal Magic Aleksander.