Seznam programov
Filmoteka na Spored.tv

Pisma iz Iwo Jime

Pisma iz Iwo Jime, 2006
drama

Letters from Iwo Jima, ZDA, 141 min

Imdb ocena 7.9

Žanr: drama, zgodovinski, vojni

Igrajo: Ken Watanabe, Kazunari Ninomiya, Tsuyoshi Ihara, Ryô Kase

Režija: Clint Eastwood

Avtorji: Iris Yamashita (scenarij), Iris Yamashita (zgodba), Paul Haggis (zgodba), Tadamichi Kuribayashi (knjiga), Tsuyoko Yoshido (knjiga)

Jezik: japonski, angleški

Pisma iz Iwo Jime - Letters from Iwo Jima

Slovenski opis filma:

Pred 61 leti sta se na otoku Iwo Jima srečali ameriška in japonska vojska. Desetletja pozneje iz močne otoške zemlje izkopljejo na stotine pisem. Ta dajo obraze in glasove možem, ki so se na otoku borili, pa tudi nenavadnemu generalu, ki jih je vodil. Pred 61 leti sta se na otoku Iwo Jima srečali ameriška in japonska vojska. Desetletja pozneje iz močne otoške zemlje izkopljejo na stotine pisem. Ta dajo obraze in glasove možem, ki so se na otoku borili, pa tudi nenavadnemu generalu, ki jih je vodil.Japonski vojaki so poslani na Iwo Jimo z zavestjo, da se najbrž ne bodo vrnili. Med njimi so Saigo (Kazunari Ninomiya), pek, ki želi dočakati dan, ko bo videl svojo novorojeno hčer; Baron Nishi (Tsuyoshi Ihara), olimpijski prvak, svetovno znan po svojih spretnostih in časti; Shimizu (Ryo Kase), mlad nekdanji vojaški policist, ki kljub vojni ohrani idealizem; in poročnik Ito (Shidou Nakamura), strog vojak, ki bi se raje ubil kakor predal. Obrambo vodi general poročnik Tadamichi Kuribayashi (Ken Watanabe), ki so mu popotovanja po Ameriki razkrila ves brezupen značaj vojne, hkrati pa dala tudi strateško vizijo, s katero se loti velikanske armade z druge strani Pacifika. Z malo obrambe razen močne volje in same vulkanske otoške skale neverjetna taktika generala Kuribayashija spremeni skoraj gotov in krvav poraz v skoraj 40-dnevno junaško in domiselno bitko. Na otoku Iwo Jima je umrlo skoraj 7000 ameriških in več kot 20 tisoč japonskih vojakov. Črni otoški pesek je prepojen z njihovo krvjo. Toda njihove žrtve, prizadevanja, pogum in volja do življenja živijo naprej v pismih, ki so jih poslali domov.

Originalni opis filma:

The island of Iwo Jima stands between the American military force and the home islands of Japan. Therefore the Imperial Japanese Army is desperate to prevent it from falling into American hands and providing a launching point for an invasion of Japan. General Tadamichi Kuribayashi is given command of the forces on the island and sets out to prepare for the imminent attack. General Kuribayashi, however, does not favor the rigid traditional approach recommended by his subordinates, and resentment and resistance fester among his staff. In the lower echelons, a young soldier, Saigo, a poor baker in civilian life, strives with his friends to survive the harsh regime of the Japanese army itself, all the while knowing that a fierce battle looms. When the American invasion begins, both Kuribayashi and Saigo find strength, honor, courage, and horrors beyond imagination.