Seznam programov
Filmoteka na Spored.tv

Škatlarji

Škatlarji, 2014
risani

The Boxtrolls, ZDA, 96 min

Imdb ocena 6.8

Žanr: risani, avantura, komedija

Igrajo: Ben Kingsley, Jared Harris, Nick Frost, Richard Ayoade

Režija: Graham Annable, Anthony Stacchi

Avtorji: Irena Brignull (scenarij), Adam Pava (scenarij), Alan Snow (novela), Anthony Stacchi (story adapted by), Phil Dale (story adapted by), Vera Brosgol (additional writing)

Jezik: angleški

Škatlarji - The Boxtrolls

Slovenski opis filma:

Osiroteli deček je odraščal med Škatlarji v kanalizaciji pod mestnim tlakom. Zdaj pride na površje, da bi družino in vse mesto rešil pred zlobnim iztrebljevalcem Alojzijem Grabežem, ki se je odločil znebiti Škatlarjev. Škatlarji so prikupna, dobrodušna, sramežljiva in skrajno domiselna bitja; v slogi in delu živijo v podzemnih jamah ter kanalizacijskih odtokih pod mestnim tlakom, oblečeni v kartonske škatle, ki naj bi jih varovale kot kakšen želvji oklep. Vzgojili so siroto, človeškega dečka po imenu Jajc – strastnega zbiralca vsega, kar je moč uporabiti, in spretnega brskalca po smetnjakih. Človeške smeti, ki jih z briljantnimi domislicami spreminjajo v nenavadne izume, so za Škatlarje neprecenljiv zaklad. Lord Roqueford je župan, ki s snobovskimi somišljeniki Belimi klobuki vlada mestu. Kot večina tudi sam verjame grozljivim zgodbam o Škatlarjih, ki jih več kot desetletje širi zlobni Alojzij Grabež. Odločen, da ga bodo Beli klobuki sprejeli medse, je pred leti dal zapreti genialnega izumitelja in prijatelja Škatlarjev Herberta Trunklja. Grabež je vodja Rdečih klobukov, skupine mož s ciljem poloviti in uničiti Škatlarje. Najvidnejši člani te združbe so čudaški g. Kumara, ravnodušni g. Krap in neizprosni g. Režalc. Razvpiti iztrebljevalec Alojzij Grabež z vsemi silami napade Škatlarje, da bi si tako zagotovil pot v visoko družbo. Prikupni posebneži se za pomoč zatečejo k Jajcu ter njegovi avanturistični in predrzni prijateljici Vini; ta je na prvi pogled videti kot razvajen pamž, a je vse kaj drugega. Jajc in Vini bosta s pomočjo prijateljev presegla družbene razlike in združila dva na videz nezdružljiva svetova. In pri tem rešila sire.

Originalni opis filma:

A young orphaned boy raised by underground cave-dwelling trash collectors tries to save his friends from an evil exterminator.