TV spored HTV 1


9. avgust 2020 - 15. avgust 2020
06:30 TV Kalendar
06:44 Klasika mundi: Igudesman & Joo - Velika glazbena noćna mora, glazbeni show (R)
 • U produkciji Norveške radiotelevizije (NRK) pogledajte glazbeni show dvojice izuzetnih umjetnika, pijanista Hyung-kija Jooa i violinista Alekseya Igudesmana u nastupu s Bergenskom filharmonijom pod ravnanjem Andrewa Littona. Izvodeći djela Mozarta, Rahmanjinova, Bacha, Vivaldija, Straussa, Beethovenova, a i svoja vlastita, publici diljem svijeta prenose glazbu na urnebesno duhovit način. Neposredno, s uvijek spremnim prigodnim šalama, publika i orkestar uvučeni su u njihovu glazbenu noćnu moru, odnosno dilemu.
07:57 Goli na suncu, američki film (12) (957.) - ciklus klasičnog vesterna (R)
 • Naked in the sun, 1957
 • Vestern. 1830-ih godina bijeli naseljenici dolaze na područje današnje Floride. Beskrupulozni trgovac robljem zarobi ženu indijanskog poglavice Osceola i pokrene rat između plemena Seminole i američke vojske.
 • Igrajo: James Craig, Lita Milan, Barton MacLane, Režija: R. John Hugh
09:30 Dobro jutro, Hrvatska
10:00 Vijesti
10:10 Dobro jutro, Hrvatska
11:10 Kućni ljubimci
11:42 TV Kalendar (R)
12:00 Dnevnik 1
12:15 Sport
12:18 Vrijeme
12:20 HAK - promet info
12:30 Ljubav u Vermontu, američko-kanadski film (12) (2017.) (R)
 • Falling for vermont, 2017
 • Ljubavni film. Angela Young, spisateljica za mlade, popularna je gotovo jednako kao i njezini romani. U želji da nakratko pobjegne od medijske pozornosti, kreće na put u Boston, no završi u gradiću u Vermontu gdje doživi prometnu nesreću i dobije amneziju. Lokalni liječnik Jeff Callan pomaže joj da se oporavi, dok se ona pokušava prisjetiti svoje prošlosti. Angela se postupno zaljubljuje u svoj novi život...
 • Igrajo: Julie Gonzalo, Peter Benson, Christian Michael Cooper, Režija: David Winning
14:01 Istrage prometnih nesreća
 • U emisiji pogledajte tjedni pregled prometnih nesreća. Gosti emisije su mr. sc. Miron Huljak iz MUP-a i prof. dr. sc. Rajko Horvat s FPZ-a. Pogledajte i "Meteorološku prometnu prognozu" Zorana Vakule te rubriku "Autoškola". Što ljuti HTV-ovog urednika Daniela Križa u vožnji?
14:30 Prizma, multinacionalni magazin
 • Kako organizacije civilnog društva u našoj zemlji preživljavaju za vrijeme pandemije, zašto je važno obrazovanje za ljudska prava i demokratsko građanstvo, ali i kako izgleda američki rasizam izbliza, u Prizmi govori Emina Bužinkić, donedavna predsjednica Vladina Savjeta za razvoj civilnog društva i doktorandica na Sveučilištu u Minnesoti, SAD. Istražujemo zašto zapinje registracija manjinskih škola na istoku Hrvatske te čija su svjedočanstva ušla u novu monografiju o Bošnjacima u Domovinskom ratu. A naše vas priče vode u Splitsku, na otok Brač, gdje djeluje malena mađarska zajednica te u Poreč, rodni grad naše reprezentativke u mačevanju Zoe Marie Baldo.
15:15 Zapisano u kostima (1): Tursko groblje, dokumentarna serija (1/5)
 • 'Ako je išta konstanta u ljudskoj povijesti, to je želja svakog od nas da bude zapamćen. Keopsova piramida, Partenon ili Taj Mahal monumentalni su izrazi te želje. No što je s onom vojskom bezimenih, čiji su životi također pisali povijest, ali si nisu mogli podizati spomenike?". Riječi su to dr. Marija Šlausa, vjerojatno najpoznatijeg hrvatskog forenzičnog antropologa i bioarheologa, ujedno i koautora serije 'Zapisano u kostima'. Upravo iz želje da se poznata povijest ispriča s gledišta nepoznatih ljudi nastala je znanstveno-dokumentarna serija u čijem je fokusu kostur neke od osoba koja je živjela na području današnje Hrvatske, od prapovijesti do danas. Središnje mjesto svake epizode laboratorij je Antropološkog centra HAZU u kojem djeluju dr. Šlaus i njegov tim. Osim njih, na rasvjetljavanju slučajeva pomažu im i najistaknutiji hrvatskih znanstvenici i stručnjaci različitih struka (arheolozi, povjesničari, etnolozi, povjesničari umjetnosti, liječnici, muzealci...). Kroz pet epizoda, na temelju forenzično-antropološke analize koštanih ostataka, dr. Šlaus i njegovi suradnici pokušavaju otkriti tko je ta osoba bila, kako je živjela te kako i od čega je umrla. Rekonstruirajući život i smrt svake od osoba, te rekonstrukcijom uvjeta i kvalitete svakodnevnog života, rekonstruiramo i život cijele zajednice, ali i bacamo novo svjetlo na povijest koja nas je uvelike odredila. Najstariji slučaj u seriji, u epizodi "Crno vrilo", star je gotovo 10.000 godina, a riječ je o ženi iz Dračevca Ninskog koja je umrla, pokopana i ostavljena u vrlo neobičnom položaju. Epizode "Tursko groblje" i "Tajna udbinske katedrale" obrađuju dva intrigantna slučaja iz razdoblja hrvatsko-turskog ratovanja, pri čemu smo došli na prag senzacionalnog otkrića o banu Derenčinu i njegovom sinu. U epizodi "Legionar iz Resnika" bavimo se rimskom okupacijom naših prostora i legionarom koji je neobično skončao nadomak Trogira. Serija završava epizodom "Stari Hrvati" i usporedbom života i životnih navika naših predaka i nas samih, a rezultati našeg istraživanja gotovo su zapanjujući. Istražujući daleku povijest ljudskog roda, stručnjaci se nerijetko susreću s nepoznanicama koje je vrlo teško objasniti. No, bez obzira što na mnoga pitanja još uvijek nemamo odgovor, dr. Mario Šlaus i njegovih petero suradnika uspjeli su, vjerujemo, pobiti duboko ciničnu tvrdnju da povijest pišu samo pobjednici. --- 1. epizoda: U prvoj od pet epizoda pogledajte što će otkriti kostur mlade žene s okrutnim perimortalnim traumama. Hoće li dr. Mario Šlaus rasvijetliti tajnu humka usred čepinskog polja zvanog Tursko groblje?
15:53 Od Rusije do Irana kroz divljinu, dokumentarna serija (1/5) (R)
 • From russia to iran: crossing the wild frontier
 • Istraživač Levison Wood poznat je u svijetu ali i gledateljima HTV-a po dokumentarnim serijama Putujući uz Nil, Himalajom pješice, Arabija s Levisonom Woodom. U ovoj petodijelnoj seriji prelazi moćni planinski masiv Kavkaza, koji leži između Rusije i Irana. I osim što putuje u novu regiju, Levison uzima i novi pristup istraživanju: koristi se svim prijevoznim sredstvima. Putujući s lokalnim stanovnicima i živeći poput njih, Levison na epskom putovanju od 4200 km prolazi kroz pet država, prelazi divljinu na napetoj granici između Europe i Azije i posjećuje neke od najfascinantnijih i najraznolikijih naroda na svijetu. Krenuvši iz južne Rusije, Levison slijedi planine kroz sve opasniji teren, gdje se islamski borci kriju u brdima, prema Azerbajdžanu, Gruziji, Armeniji i naposljetku Iranu - vrlo tajnovitoj zemlji koja je desetljećima praktički zatvorena za strance. Levison putuje kroz te puste krajeve, poznate i kao "zemlje između", smještene na raskrižju dvaju kontinenata, koji čine velik dio povijesnog i zagonetnog Puta svile. Prelazeći preko snijegom prekrivenih planina, kroz kanjone i vulkanske pustinje, Levison će vidjeti neke od najspektakularnijih, ali u svijetu slabo poznatih krajolika. S tajnom policijom u pratnji, prolazeći kroz zaboravljene ratne zone, Levison susreće niz neobičnih likova, od lovaca na vukove sa zlatnim zubima i monaha pustinjaka, do majki ISIL-ovih boraca i jedne iranske bajkerske bande. Kao i prije, Levison dobar dio ekspedicije snima sam, bilježeći neobične, intimne trenutke rijetko viđene na ekranu - kako bi nam prikazao sirovi, autentični televizijski putopis. 1. epizoda Levison stiže u Soči, na crnomorsku obalu, prije nego što će ga vojni helikopter prevesti na područje Kavkaza. Nakon što se iskrcao iz helikoptera na zabačenoj planinskoj stazi, traži nekoga tko će ga odvesti do najbližeg grada. Levison putuje uz pomoć lokalnih stanovnika - stopirajući i vozeći se, kad uspije pronaći vozača koji će ga povesti. Levison nalazi svoga vodiča Rašida Baharova. Prije nego što krenu u gorje, Levison se mora očistiti: iskušat će tradicionalnu kavkasku kupelj. Kavkaski narodi na glasu su po gostoljubivosti. Levisonu i Rašidu rijetko kad treba dugo da nađu prijevoz. I ubrzo su pozvani na tradicionalni kozački ručak - vrlo bučan, živahan događaj gdje je nepristojno odbiti 70-postotnu domaću votku koja se neprestano pojavljuje u Levisonovoj čaši. Dok se on bori da ostane trijezan - i tuži da bi mu dobro došla nova jetra - Rašid počinje sumnjati da je dvojac već privukao pozornost zloglasnog ruskog FSB-a, tajne policije. Dvojica tihih, uredno ošišanih muškaraca na kraju dugačkog stola tiho snimaju sve što rade. Prije nego što napusti Sjevernu Osetiju, dvojac posjećuje školu u Beslanu gdje su 2005., nakon trodnevne opsade, islamski pobunjenici koji su zahtijevali čečensku nezavisnost ubili 385 osoba, od kojih su pola bila djeca.
16:41 TV Kalendar (R)
17:00 Vijesti u 17
17:13 Vrijeme
17:15 HAK - promet info
17:17 Manjinski mozaik: Palčava šiša (R)
 • Pretvorio je hobi u strast, njome zarazio cijelu obitelj i u malom gorskokotarskom mjestu Plešcima ostvario san - obiteljsku kuću Palčavu šišu pretvorio je u kulturnu atrakciju cijelog kraja. Reporter Mario Beganović predstavlja etnološkog genija Marka Smolea koji je uređenjem Palčave šiše vratio dug obitelji svoje majke, spajajući osobnu povijest s poviješću hrvatsko-slovenskih dobrosusjedskih odnosa. Reporter: Mario Beganović
17:37 Lijepom našom: Župa Dubrovačka (1.dio) (R)
19:00 Dnevnik 2
19:45 Vrijeme
19:48 Tema dana
20:00 Loto 7
20:05 Skakač, američki film (12) (2008.) (R)
 • Jumper, 2008
 • ZF akcijski film. Tinejdžer koji je sposoban teleportirati se snagom svojeg uma nađe se iznenada usred prastarog rata između onih sličnih sebi i zakletih neprijatelja okupljenih u tajnom društvu čija je namjera da ga ubiju... Priča se oslanja na istoimeni roman Stevena Goulda.
 • Igrajo: Hayden Christensen, Jamie Bell, Rachel Bilson, Max Thieriot, Samuel L. Jackson, Režija: Doug Limanand
21:38 Dnevnik 3
21:50 Sport
21:54 Vrijeme (R)
21:57 Vijesti iz kulture
22:13 Slomljena krila, američko-kanadsko-britanski film (12) (2007.)
 • Butterfly on a wheel, 2007
 • Triler. Neil Randall (G. Butler) je stabilan obiteljski čovjek s dobrim poslom i vrlo izvjesnim skorim promaknućem. Dio toga bajkovitog života su njegova atraktivna supruga Abby (M. Bello) i dražesna kći Sophie (E. Karwandy). Kad ga šef pozove na druženje u kući na ladanju, Abby za Sophie unajmi dadilju, a ona odluči dan provesti sa sestrom Diane. I dok Neil vozi Sophie na sastanak sa sestrom, iznenada se na stražnjem sjedalu njihovog auta uspravi skriveni stranac (P. Brosnan) s pištoljem u ruci. Predstavi se kao Ryan i tvrdi da je oteo Sophie. Traži od njih da sljedeća 24 sata izvršavaju sve njegove zapovijedi. Ako ih odbiju, ubit će Sophie... Vrlo atraktivna i napeta priča sa zanimljivim obratima o sociopatu koji nema što izgubiti, ne traži otkupninu i ne želi novac, samo želi uništiti "savršen" život bračnog para.
 • Igrajo: Pierce Brosnan, Maria Bello, Gerard Butler, Emma Karwandy, Claudette Mink, Režija: Mike Barker
23:50 Goli na suncu, američki film (12) (957.) - ciklus klasičnog vesterna (R)
 • Naked in the sun, 1957
 • Vestern. 1830-ih godina bijeli naseljenici dolaze na područje današnje Floride. Beskrupulozni trgovac robljem zarobi ženu indijanskog poglavice Osceola i pokrene rat između plemena Seminole i američke vojske.
 • Igrajo: James Craig, Lita Milan, Barton MacLane, Režija: R. John Hugh