Seznam programov

TV spored HTV 3

14. april 2024 - 20. april 2024

že predvajano
  • Another man's poison, 1951
  • Kriminalistički film. Engleska autorica krimića (B. Davis) ubije svog muža, a zatim pokuša ubiti i muškarca (G. Merrill) koji se predstavlja kao njezin muž... Film se temelji na drami "Deadlock" Leslieja Sandsa.
  • Igrajo: Bette Davis, Gary Merrill, Emlyn Williams, Režija: Irving Rapper
 • 16:21 Peti dan +
  • Dvije su teme u Petome danu: od seksizma do zlostavljanja te mentalne bolesti i eutanazija. Komentatori su: Marijana Bijelić, Petar Mitrikeski, Matija Štahan i Lana Bobić. Repriza: ponedjeljkom HTV3 iza 16 sati HRTi i YouTube kanal HRT-a Instagram: petidanhrt3
  • Mysterious world of meadows / geheimnisvolle wiesenwelt
  • Dokumentarni film o čarobnom, skrivenom i ugroženom životu na štajerskim prirodnim livadama pokazuje važnost bioraznolikosti u nadasve uzbudljivim, dosad neviđenim prizorima prirode i kukaca. Štajerski bogomoljasti mrežokrilac je 20 milimetara dugi stanovnik livade čije se ličinke hrane netom izleženim paucima vučjacima. Film govori o njemu, ali i o mesnatom bodljorepom konjicu, uskršnjem leptiru, crvenonogom dugorogu, atipičnoj tarantuli, ptici koscu i mnogim drugim stanovnicima livada. Za ovaj projekt štajerska je produkcijska tvrtka Posch TV odaslala filmsku ekipu duboko u domaću livadnu džunglu, a ona se vratila s dojmljivim snimkama. Ekipi je uspjelo taj naizgled mali svijet posljednjih štajerskih prirodnih livada prikazati kao nešto veliko. Kamera je uhvatila sve što gmiže, leprša, čahuri se, sladi se cvjetovima, kriči ili pjeva. Više od 10.000 životinjskih vrsta živi između livadnih trava i cvjetova ili od njih. Ali mnoge su od njih krajnje ugrožene jer je industrijalizirana poljoprivreda iz temelja promijenila štajerske livade.
  • Rain: the untold story
  • Život na Zemlji ne bi bio moguć bez kiše. Pijemo istu vodu kao i dinosauri - ali kišni ciklus je taj koji je neprekidno pročišćava i održava pitkom. Iako voda pokriva veći dio Zemlje, 97% toga jest morska voda. Kiša održava život na kopnu opskrbljujući ga neslanom vodom koju možemo piti. Od kišobrana do bubnjeva za zazivanje kiše, od rezervoara do poplavnih područja - proučit ćemo kako je kiša oblikovala povijest i kulturu diljem svijeta. Kako klimatske promjene mijenjaju obrasce padalina i uzrokuju sve snažnije oluje i suše sa smrtonosnim posljedicama, priča o kiši lekcija je o važnosti udruživanja snaga i prilagodbe u turbulentnim vremenima U ovoj dokumentarnoj seriji od tri jednosatne epizode, svaka će se baviti jednom temom: znanošću o kiši i predviđanju padalina, našom kulturnom povezanosti s kišom te globalnom nestašicom slatke vode. ------- U prvoj epizodi govori se o pojavi i razvoju znanosti o predviđanju kiše i padalina te njezinoj sve većoj važnosti u našem suvremenom svijetu. Tisućljećima se čovječanstvo borilo s nepredvidivošću padalina. No znanstveni napredak našeg modernog svijeta omogućio nam je proučavanje kiše na načine o kojima naši preci nisu mogli ni sanjati. Globalnim obrascima padalina sada je moguće pristupiti klikom miša, a procjenjuje se da će tržište sustava vremenske prognoze do 2025. vrijediti oko 3,3 milijarde dolara. Čini se da je razumijevanje fizike kiše - što je ona, kako nastaje, od čega se sastoji i što na nju utječe - danas veliki posao. To nije tako bez razloga. Sada smo svjesniji nego ikad da je razumijevanje kiše ključno za zaštitu ne samo vlastite budućnosti, već i budućnosti svijeta.
  • Koncert u Studiju Bajsić iz ciklusa U ozračju tambure donosi poseban glazbeni užitak: dirigent Matija Fortuna izabrao je skladbe koje su obilježile njegovo odrastanje uz tamburu u Tamburaškom orkestru Glazbene škole Alberta Štrige. Skladba Na način starih, koja je otvorila program, prikazuje velike zvukovne mogućnosti tambure kao orkestralnog instrumenta, a čut ćemo i dvije rapsodije: Cigansku i Slavonsku, ali i Concerto grosso za trubu, klavir, udaraljke i tamburaški orkestar... Solist na trubi je Mario Lončar, prvi trubač Zagrebačke filharmonije. U skladbi Oj more duboko, koja zahtijeva veći broj svirača u orkestru, TO HRT-a pridružili su se i studenti tambure na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Ovo je koncert glazbe pisane za tamburaški orkestar, a gledatelji u studiju Bajsić uživali su i u glazbenim motivima od Slavonije do Dalmacije, ali vidjeli i čuli neočekivani iskorak TO HRT-a i u suvremenost...
 • 20:10 Art a la carte +
  • Više od pukog kulturnog pregleda! Od ponedjeljka do četvrtka, pola sata, uživo pratimo kulturne događaje i fenomene iz likovne umjetnosti, klasične glazbe, književnosti, kazališta, plesa, arhitekture i dizajna, popularne glazbe, filma. Problematiziramo i propitujemo što se u kulturi događa.
  • Naziv epizode: Iza nesvakidašnje poezije Josipa Severa krije se i nesvakidašnji životni put. Proglasili su ga bogotražiteljem, vrhunskim sanjačem svakodnevice, svećenikom zvuka i ritma, Don Kihotom koji jaše na hrptu knjiga. Bio je posljednji istinski boem hrvatske književnosti. U stihovima tragao je za magijom jezika, a zbog strasti s kojom ih je javno izvodio prozvan je poetskim šamanom. O pjesniku koji je donio posve novo iskustvo u hrvatsku poeziju, govore profesor stilistike, pjesnik i kritičar, akademik Krešimir Bagić i jedan od njegovih najbližih prijatelja pisac Ludwig Bauer.
  • Rodonačelnici hrvatskog mjuzikla, Alfi Kabiljo i Milan Grgić, napisali su početkom 1970-ih i prvi hrvatski televizijski mjuzikl Dramolet po Ćiribiliju. Televizija Zagreb ga je premijerno prikazala 29. listopada 1972., desetak mjeseci poslije praizvedbe njihova legendarnog mjuzikla Jalta, Jalta u Kazalištu Komedija. O tom duhovitom i vrijednom djelu, uoči njegova prvog emitiranja poslije više od pola stoljeća zaborava, govore skladatelj Alfi Kabiljo i muzikologinja Irena Paulus.
  • Glazbena komedija. Farsično-parodijska priča o grupi uskoka koji se u imaginarnom primorskom gradiću Cipoli sukobljavaju s mletačkim žbirima, predvođenim komičnim kapetanom Trapollom. Proizvodnja: Televizija Zagreb/HTV, 1972.
  • Igrajo: Krešimir Zidarić, Fahro Konjhodžić, Zvonko Lepetić, Ivo Fici, Ivo Serdar, Mirko Vojković, Helena Buljan, Kruno Valentić, Josip Marotti, Rikarda Simonelli, Mato Grković, Angel Palašev, Miško Polanec, Režija: Eduard Galić
 • 22:30 Animatik +
  • Emisija govori o aktualnoj, trideset i drugoj dodjeli nagrada Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara. Priznanja za najbolja filmska ostvarenja u prošloj godini dodjeljena su 8. travnja u Zagrebu, a gošće su u studiju dobitnica Oktavijana za najbolji animirani film Matea Kovač, autorica nagrađenog rada Y čiji se prethodni film Osmijeh iz 2019. prikazuje u emisiji, te nova predsjednica Hrvatskog društva filmskih kritičara Dina Pokrajac. Gledatelji će vidjeti i dva Oktavijanom nagrađena animirana filma Film s djevojčicom iz 2000. redatelja Daniela Šuljića i Svaki je dan za sebe, svi zajedno nikad iz 2002. Gorana Trbuljaka, kao i Bumerang iz 1962., klasik Zagrebačke škole crtanog filma čiji je autor ovogodišnji dobitnik Zlatnog Oktavijana za životno djelo, redatelj i animator Boris Kolar. Autori emisije: Simon Bogojević Narath, Vladislav Knežević, Boško Picula
  • Les petits meurtres d'agatha christe: un cadavre sur l'oreiller, 2011
  • Kriminalistički film. Nakon noći provedene u opijanju Larosière se probudi pokraj mrtvog tijela. Ne sjeća se što se tijekom noći dogodilo, ali postaje glavni osumnjičeni za ubojstvo. I dok je Larosière u zatvoru, Lampion se trudi dokazati da je njegov šef nedužan. Adaptacija romana Agathe Christie 'Tijelo u knjižnici'.
  • Igrajo: Antoine Duléry, Marius Colucci, Valérie Sibilia, Juliet Lemonnier, Režija: Eric Woreth