TV spored HTV 3


25. september 2017 - 1. oktober 2017
18:50 Vrijeme je za jazz: ReWrite of Spring, Jazzorkestar HRT-a, dirigent, skladatelj Lars Moller (R)
20:05 Granica, mini-serija (12) (2/3)
20:53 Fotografija u Hrvatskoj: Alojz Orel
  • Alojz Orel (1918. - 2002.) dolazi u Pulu 1947. i počinje plodnu fotografsku karijeru očaran osobitim istarskim svjetlom, izražajnim bojama krajolika te bogatom etnografskom i antičkom baštinom. Istodobno, kao profesionalni reporter fotografirao je događaje poslijeratnog društvenog poleta kojim se obnavljala ratom porušena Pula. Orel se bavi i fotografskim istraživanjima, kroz učinke pomaka, izdvajanja i filtriranja boja, solarizaciju, bareljef i fotomontažu. Svojim radovima sudjeluje u europskom pokretu fantastičnog realizma.
21:05 Svijet jazza: A love supreme
  • U utorak, 26. rujna, na Trećem programu Hrvatske televizije počinje nova sezona televizijskih emisija Svijet jazza koja prati aktualna zbivanja na području jazz glazbe. Prva emisija posvećena je jednom od najvećih jazz glazbenika svih vremena Johnu Coltraneu, glazbeniku koji je obilježio ne samo pedesete i šezdesete godine 20. stoljeća u kojima je skladao svoje najznačajnije albume, nego i sav daljnji razvoj jazz glazbe. Poznato je da Johna Coltranea vole i cijene po cijelom svijetu, no John Coltrane ima svoje sljedbenike i u Hrvatskoj. Coltraneov klub obožavatelja iz Splita proljetos je organizirao koncert u Kulturnom centru Travno, u Novom Zagrebu, uz proslavu 90. obljetnice rođenja ovog najvećeg saksofonista svih vremena. Na koncertu su Saša Nestorović, Hrvoje Galler, Zvonimir Šestak i Darko Stanojkovski Grappone izveli kultni Coltraneov album "A Love Supreme" i uz to su nam rekli što misle o Coltraneu, kao jedinom jazzistu svih vremena koji osim glazbenih ima i svoje duhovne poklonike. Nakon starta s Coltraneom, slijedi emisija o 58. Ljubljana Jazz Festivalu, o jazzu na pulskom Dimensions festivalu, o novom jazz festivalu na otoku Rabu, emisija o violini u jazzu koja će govoriti o dvojici mladih jazz violinista, Erlenda Apnesetha iz Norveške i Tomasza Chyłae iz Poljske, koji gostuju u Zagrebu i Opatiji, emisija o jazz klubovima u Zagrebu, emisija o projektu riječkog pijanista Zvjezdana Ružića s bugarskim ženskim zborom, te emisija o koncertu tenteta američkog trubača Charlesa Tollivera i njegovoj reinterpretaciji kultnog albuma Theloniousa Monka "Live at Townhall", povodom stote obljetnice njegova rođenja, koncerta koji će se održati 23. studenog, na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Urednica: Melanija Pović Jagarinec Repriza prve emisije novog ciklusa emitira se u srijedu 27. rujna u 11.25 sati.
21:35 Simpsoni (25), serija (12) (6/22)
  • The simpsons 25
  • Lisa napokon stekne najbolju prijateljicu u Isabel Gutierrez, no tada otkrije da je ona republikanka... i k tome njezina suparnica na izborima za predsjednicu drugog razreda. Glasove posudili: Dan Castellaneta (Homer Simpson, Krusty, Barney), Julie Kavner (Marge Simpson, Patty, Selma), Nancy Cartwright (Bart Simpson, Nelson), Yeardley Smith (Lisa Simpson), Hank Azaria (Moe, Apu, Chief Wiggum), Harry Shearer (Mr. Burns, Smithers, Ned Flanders) Autor: Matt Groening Urednica: Martina Rajšek
22:00 Zvjezdane staze: Deep Space 9 (5), serija (12) (11/26)
  • Star trek: deep space nine 5
  • Jedan po jedan član Shakaarove ćelije su ubijeni i svaki put Kira dobiva poruku po kojoj zna da će i ona doći na red. Odo i Sisko istražuju kako bi spasili nju i nerođeno dijete O'Brienovih. No bez obzira na pomoć na kraju će se morati sama obračunati s ubojicom. Uloge: Avery Brook (Ben Sisko), Rene Auberjonois (Odo), Siddig El Fadil (dr. Julian Bashir), Terry Farrell (Jadzia Dax), Cirroc Lofton (Jake Sisko), Colm Meaney (Miles O'Brien), Armin Shimerman (Quark), Nana Visitor (Kyra Neris) Urednica: Ranka Horvat
22:45 Vrata, madžarsko-njemački film - Kino Europa (12) (R)
  • The door / az ajtÓ, 2012
  • Drama o posebnom odnosu između dviju žena, mlade spisateljice Magde (M. Gedeck) i njezine kućne pomoćnice Emerenc (H. Mirren), prijateljstvu koje se polako gradi s puno poštovanja. Zbog povjerenja koje osjeća prema Magdi, Emerenc joj otkrije traume iz svoje prošlosti... Drama mađarskog redatelja, scenarista i oskarovca Istvána Szabe (Mefisto) nastala je na temelju istoimenog romana jedne od najcjenjenijih mađarskih književnica, Magde Szabó, o odnosu dviju jakih ženskih ličnosti. U ulozi zagonetne Emerenc nastupa oskarovka H. Mirren (Gosford Park, Kraljica), a mladu spisateljicu glumi jedna od najboljih njemačkih glumica, Martina Gedeck (Život drugih).
  • Igrajo: Helen Mirren, Martina Gedeck, Károly Eperjes, Režija: István Szabó