TV spored HTV 4


17. september 2020 - 23. september 2020
16:40 Reportaže iz DJH
16:48 Nagrada za europskog izumitelja (2): Alex Kipman, dokumentarna serija (7/15) (R)
  • European inventor award 2
  • HoloLens - naočale za miješanu stvarnost. Alex Kipman, finalist Nagrade za europskog izumitelja (Kategorija - Neeuropski patent). Brazilski softverski inženjer i izumitelj hardvera Alex Kipman razvio je HoloLens, kompjutorizirane naočale s holografskim lećama za iskustvo gledanja stvarnog svijeta obogaćenog virtualnom stvarnošću: to je tzv. miješana stvarnost ili poboljšana stvarnost (AR). Na tržište ga stavlja Microsoft i trenutačno je dostupan za inženjere koji razvijaju softvere i poslovne klijente. Dok tehnologija virtualne stvarnosti zamjenjuje fizički svijet potpuno simuliranim okolišem, miješana stvarnost pozadinu stvarnog svijeta dopunjava virtualnim digitalnim sadržajem.
16:55 Bez komentara (R)
17:00 Vijesti u 17
17:15 Županijska panorama Čakovec i Varaždin
17:30 Županijska panorama Zadar
17:45 Županijska panorama Osijek
18:00 Vijesti
18:10 Županijska panorama Split, Dubrovnik
18:25 Zagrebačka panorama
18:40 Županijska panorama Ri-Pu-Gs
18:55 Vrijeme RH sutra
18:56 Vrijeme Europa sutra
19:00 Dnevnik 2
19:42 Vrijeme RH sutra (R)
19:44 Vrijeme Europa sutra (R)
19:45 Bez komentara (R)
19:47 Tema dana
20:00 HAK - promet info
20:01 #BUDI PROMJENA: Volonterka Nina, dokumentarna reportaža (R)
20:05 Hrvatska za 5: Hrvatski glazbeni umjetnici svjetskog ugleda (R)
  • Kako hrvatski umjetnici svjetskog ugleda univerzalnim glasom glazbe promiču ljepotu, ljubav, mir i dobrotu? U emisiji Hrvatska za 5 iz Hannovera i Zagreba govore IVAN REPUŠIĆ, MONIKA LESKOVAR, ALJOŠA JURINIĆ i PETRIT CEKU. Temu komentiraju i umjetnički voditelj UO Cristoforium DANIJEL GAŠPAROVIĆ i student klavira Muzičke akademije u Zagrebu VIKTOR ČIŽIĆ. Pomoćnica urednika: Martina Klaić
20:55 Bez komentara
21:00 Vijesti na njemačkom jeziku
21:10 Zadarski barkajoli, dokumentarni film
  • Zadarski su barkajoli već gotovo 800 godina zaštitni znak toga grada. U malim čamcima na vesla po svim vremenskim uvjetima prevoze putnike od Đige, lukobrana sa svjetionikom, do Poluotoka i tako već generacijama Zadrana skraćuju put na posao ili u središte grada. Mnogi putnici svoj cijeli radni vijek koriste usluge barkajola, a kasnije i njihovih sinova. Barkajoli su ponosni na svoj posao koji se nasljeđuje s koljena na koljeno. Oni su putnicima i taksisti i prijatelji i na usluzi su im tijekom cijele godine. Lakše je ljeti kada turisti dođu u grad i kada je lijepo vrijeme, ali njihove promrzle ruke zimi veslaju ponekad i za samo jednog putnika u smjeni. Zadarski su barkajoli jedinstveni na Jadranu i simbol su toga grada. U dokumentarnom filmu Tanje Kanceljak doznat ćete zašto Zadrani kažu da tko se nije prevezao barkom i nije bio u Zadru.
21:39 Puls (2): Posljednji moretist, dokumentarna reportaža (R)
21:55 Kulturna baština: Zelingrad i Susedgrad (R)
  • Na Medvednici je u srednjem vijeku izgrađen niz utvrda. Osim Medvedgrada u njezinom središnjem dijelu, sačuvano ih je još samo nekoliko među kojima su najpoznatije Susedgrad, koji je na njezinim zapadnim obroncima čuvao prometnicu i prijelaz preko Save, i Zelingrad na suprotnom, istočnom kraju planine. U ovoj ćemo emisiji posjetiti upravo Zelingrad i Susedgrad, saznati ponešto o njihovoj prošlosti, ali i o današnjem stanju.
22:09 Neželjeno nasljedstvo, dokumentarni film
  • Gotovo pedeset godina jedan od najljepših jadranskih otoka Vis pretvaran je u neosvojivu tvrđavu. Za vrijeme Titove Jugoslavije na njemu je izgrađeno 37 vojnih objekata i utvrda, na površini od 175 hektara. Duljina iskopanih tunela iznosi 34 kilometra. Na otoku je postavljeno čak 80.000 betonskih stupova opasanih bodljikavom žicom, koji i danas izazivaju strah i nelagodu turista. O količini utrošenog betona i ostalog građevnog materijala, vremenu izgradnje, ili cijeni tih objekata, teško je napraviti ikakav realni proračun. Kako Višani razmišljaju o svome "neželjenom nasljedstvu", čut ćemo u ovom dokumentarnom filmu.
22:55 Bez komentara
23:00 Vijesti na engleskom jeziku
23:10 Abeceda zdravlja: Debljina - nekirurške metode (R)
23:20 Univerzum uma: Tajne mozga - misterij uma, dokumentarna serija (2/4)
  • S jedne strane epizoda nudi stanoviti kratki tečaj o strukturi i funkcijama našeg živčanog sustava, a s druge je strane pažnja posvećena nizu teorijskih opcija (psihologijskih, filozofskih), odnosno, modela uma, koji se baziraju na tim spoznajama. To uključuje prikaz neurona kao osnovnog "građevnog elementa", način prijenosa "informacija", osnovne anatomije mozga, glavne moderne tehnike "imaginarnoga" mozga. Kakvu sliku o mogućnosti mozga, na osnovi tih spoznaja o građi i funkciji središnjeg nervnog sustava, možemo stvoriti? Od posebnog je interesa pitanje: kako to mozak "proizvodi" um? Idejni autor i moderator: Zdravko Radman
23:49 Reportaže iz DJH (R)
23:57 Bez komentara