TV spored TV SLO 1


22. avgust 2019 - 28. avgust 2019
06:20 Poletna scena
 • V nocojšnji oddaji bomo gostili Gorana Milovanoviča, direktorja galerije Kostanjevica na Krki, ki z razstavo Obrazi ekspresionizma gostuje v Kutni Gori na Češkem. Pripravili bomo povzetek dvodnevnega dogajanja na festivalu sodobne umetnosti Art Stays na Ptuju. Gledalce bomo seznanili z začetnimi postopki restavriranja Rembrandtove slike Nočna straža v amsterdamskem Rijksmuseumu, ki ga lahko spremljajo tudi v živo na spletu. Preverili bomo vzdušje na nocojšnjem koncertu Julijana Eriča z gosti v Jazz klubu Gajo/Paradise. V rubriki Čez meje bomo predstavili galerijo Fondazione Bisazza, ki domuje v italijanskem mestu Montecchio Maggiore. Posvetili se bomo tudi razstavi predmetov režiserja Stanleyja Kubricka v londonskem Muzeju oblikovanja in napovedali dogajanje na škofjeloškem festivalu Hafnerjev memorial.
06:40 TV-izložba
 • 0
07:00 Dobro jutro, poletni izbor
 • Oddaja Dobro jutro bo z vami tudi v poletnih mesecih! Pripravili smo nabor najbolj zanimivih in odmevnih tem, ki smo jih predstavili gledalcem v letošnji sezoni. Tudi poleti nas lahko spremljate vsak delovnik med 7.00 in 9.00. Ostajamo zvesti svojemu sloganu: »Dobro jutro in vse bo dobro!«
09:00 TV-izložba
 • 0
09:25 Vikend paket
 • Tokratni Vikend paket bo evrovizijsko obarvan, saj bomo v oddaji gostili zmagovalca Eme, ki bo maja zastopal Slovenijo na Pesmi Evrovizije. Bernardi se bosta pridružila še Tanja Kocman in Rok Bohinc, voditelja alternativnega prenosa na MMC-ju. Ker že čez nekaj dni prihaja na naše zaslone novi kviz Joker, se na Bernardini zofi veselimo tudi voditelja kviza Maria Galuniča. Jožetu se bodo za komentatorsko mizo pridružili stand up komičarka Martina Ipša, igralec in voditelj Mario Ćulibrk ter pevka Alenka Gotar. Na glasbenem odru se bo predstavila tudi skupina Orlek. Ne zamudite nove epizode iz serije skritih kamer, ki jo za vas pripravlja Franci Kek. Na koncu oddaje pa sodelujte v naši nagradni igri in osvojite lepo nagrado!
10:40 Pozabljeni Slovenci: Pavla Jesih, film
 • Portret vrhunske alpinistke, podjetnice, filmske poznavalke in samosvoje ženske, še posebej poznane zaradi vzpona po osrednjem triglavskem (danes Čopovem) stebru. Pavla Jesih (1901–1976) je bila vrhunska alpinistka in ena prvih žensk na svetu, ki so se ob boku moškim enakopravno lotevale najzahtevnejših prvenstvenih plezalnih poti. V Julijcih je začrtala vrsto smeri, ki so še danes hud preizkus za marsikaterega plezalca. Po usodnem padcu v steni Mojstrovke leta 1934 je za vrsto let opustila najzahtevnejše plezalske podvige. Ko se je kasneje vrnila v Severno triglavsko steno, je iz nje po hudih preizkušnjah izplezala sama. Portret izjemne, domoljubne in humanistične umetniške podjetnice zajema tudi njeno poslovno povojno dejavnost, ko je bila lastnica največje verige kinematografov v Sloveniji. Pavla Jesih je bila ambiciozna, izobražena in podjetna ženska, ki se ni ozirala na družbene pregrade in je znala uveljavljati svoj prav – bodisi ko je pomagala radikalcem, ki so jih vlačili po kaznilnicah predvojne Jugoslavije, bodisi ko je izdatno podpirala OF, ilegalce in begunce, zaradi česar je skoraj bankrotirala. Kmalu po njenem zmagovitem izplezanju iz Stebra so jo obtožili za domnevno sodelovanje z okupatorjem. Razlastili so jo in ji vzeli vse, kar si je s sposobnostjo mukoma priborila. Njen boj z državo ni bil uspešen, saj se je na koncu pogreznila v obup in zaprla pred svetom. Družbo so ji delali le golobi. Pavla Jesih, vrhunska alpinistka in filmska poznavalka, svobodomiselna in svobodna soustvarjalka industrije sanj, ena prvih žensk, ki so v provincialni Ljubljani nosile hlače in v javnosti kadile cigarete, lastnica najelitnejšega umetniškega kina v Ljubljani, podpornica preganjenih in obubožanih, je nazadnje končala življenje bolna in sama.
11:30 Začnimo znova: Dr. Ekologija (3/20) - slovenska nanizanka
 • 1. sezona, 3. del
 • Toni dela razvaža kemična stranišča po golf igriščih. Tam srečuje tudi ljudi, s katerimi se je prej srečeval v drugačni vlogi. Wc pa se pokvari tudi doma, kar je priložnost za temeljito obnovo kopalnice. Da bi Toni prihranil denar, se loti prenove skupaj z Johhnyem. Seveda na skrivaj…
12:00 Življenje na travniku - dokumentarna oddaja
 • Osem odstotkov kopnega ali devet milijonov kvadratnih kilometrov na Zemlji prekrivajo travišča. V Sloveniji je travniške površine izoblikoval človek z izsekavanjem gozda. Danes so to življenjska okolja z neverjetno pestrostjo. Na enem samem kvadratnem metru 80 različnih rastlinskih in živalskih vrst.
12:30 Zlata dekleta (VII.): Od tod do lekarne (12/26) - ameriška humoristična nanizanka
 • The golden girls s.7, 7. sezona, 12. del, 23 min
 • Sophia piše oporoko. Rose jo opozori, da oporoke niso hec: Charlie je namreč v hecu vse zapustil njihovi nagrajeni kravi Henrietti in je trajalo pol leta, da je kmetijo dobila nazaj. Blanche ne ve, kaj naj naredi, ko ji neki vojak sporoči, da se vrača z vojnega območja in bi rad nadaljeval, kjer sta nehala, in da se še vedno spominja njune vroče noči. Žal pa se je Blanche ne spomni ne noči ne njega.
13:00 Prvi dnevnik
 • V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.
13:20 Šport
 • V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.
13:30 Vreme
 • Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.
13:35 Dosje: Televizija, ponovitev
 • Dosje vključuje nastajanje slovenske televizije, obdobje od prvih poskusov pa do leta 1962, ko se je program že kolikor toliko razvil. Slovenska televizija je nastajala po obrokih. Laboratorij za televizijo je imela Slovenija že leta 1948,49, v njem so sodelovali tudi nemški vojni ujetniki in pionir televizije na Slovenskem – Albin Wedam, ki je laboratorij vodil – je verjel, da je laboratorij sposoben sam razviti tehnologijo. Prva predstavitev televizije je tako bila v Ljubljani leta 1953, bolj prepričljiva leta 1956 na Gospodarskem razstavišču. Televizorjev skorajda ni bilo, ko so jo preskušali, so sprejemnike postavili v izložbe in lokale. 11.oktobra 1958 je TV Ljubljana, ki se je takrat imenovala TV služba Radia Ljubljana, začela redno oddajati, mesečno je bilo na Slovenskem manj kot 300 televizorjev, programa pa so mesečno oddajali približno 19 ur. 29.novembra 1958 so se vključili v jugoslovanski radiotelevizijski program in predvajali oddaje beograjskega in zagrebškega studia, vmes pa italijanski program. Ko je bilo okoli leta 1961 v Sloveniji že deset tisoč televizorjev, so uvedli naročnino. Televizijo so soustvarjali radijci, ki o tudi pričevalci v dosjeju: od prvega direktorja Lada Poharja do napovedovalcev , novinarjev in urednikov- Aleksandra Vuge, Dušana Hrena in mnogih drugih. Avtorica Ljerka Bizilj.
14:30 TV-izložba
 • 0
14:45 Slovenci v Italiji: Vklop; o problematiki beguncev z Veroniko Martelanc
 • V mladinski debatni oddaji Vklop so se dijaki in voditeljica Barbara Ferluga poglobili v tematiko beguncev, ki v zadnjih letih množično prihajajo v Evropo. Gostja je Veronika Martelanc, zaposlena na Agenciji Združenih narodov za begunce (UNHCR). Oddajo dopolnjujejo prispevki z debato o integraciji ter pogovor s priseljencema Farhanom Shabbirjem iz Pakistana in Alan Amini iz Irana. Režijo podpisuje Jan Leopoli, uredništvo oddaje pa Jan Leopoli, Živa Pahor in Barbara Ferluga.
15:15 Moj gost/Moja gostja - Vendégem: Focirajongók / Ljubitelji nogometa - oddaja TV L...
 • Kedves Nézőink, a mai Vendégem című adásunkban a focirajongókról láthatnak portrét. Drage gledalke in gledalci, v današnji oddaji Moj gost si lahko ogledate portret ljubiteljev nogometa.
15:45 TV-izložba
 • 0
16:15 Govoreči Tom in prijatelji: Neznosna vročina - risanka, ponovitev
 • Vročina narašča in prijatelji bi se radi ohladili. Ko se pokvari termostat klimatske naprave, mora Ben vdreti v sistem in naravnati temperaturo, da jim bo prijetno. Ben izkoristi svojo novo moč in nenadoma je v garaži zelo mrzlo. Se bo ohladil tudi Ben in odmrznil prijatelje?
16:30 Nogometaš in pol: Bele žene - nizozemska otroška serija, ponovitev
 • Koen in njegovi sošolci gredo z učitelji na dvodnevni izlet v gozd. Učiteljica jim pove srhljivo legendo o belih ženah, gozdnih čarovnicah. Ko se v manjših skupinah odpravijo na »lov na lisico«, Gijsova skupina zaradi Nielsove nagajivosti zaide. Izgubljeni tavajo po širnem gozdu in Gijsu se vse bolj dozdeva, da jih nekdo zasleduje.
17:00 Poročila ob petih
 • V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.
17:15 Šport
 • Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.
17:20 Vreme
 • Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.
17:25 Moj pogled na znanost: Življenje z roboti - prof. dr. Marko Munih - dokumentarna o...
 • Vloga robotizacije v vsakdanjem življenju je izredna. Kakovost naših življenj zaradi robotov se je zelo izboljšala. Ne samo zaradi boljše kakovosti izdelkov, cenejše hrane, brez robotske proizvodnje si ne bi mogli privoščiti dragih ročno izdelanih mobilnih telefonov, ne bi imeli tako kakovostnih avtomobilov. Tudi varnih letalskih poletov ne bi bilo. Brez našega zavedanja roboti že zdaj močno vplivajo na naš vsakdan, saj na human način izboljšujejo naše življenje. Kako roboti sodelujejo s človekom v industriji, kako pomagajo ljudem po rehabilitaciji, kaj so eksoskeleti, ki si jih je prvi zamislil arhitekt Maks Fabiani in kakšne priložnosti danes področje robotike nudi mladim razmišlja prof. dr. MARKO MUNIH, vodja Laboratorija za robotiko na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko.
17:50 Na kratko: Hipster, ponovitev
 • Sprotni slovar slovenskega jezika na portalu Fran opredeljuje hipsterja kot pripadnika urbane subkulture z mešanico starinskega in inovativnega sloga ter kritičnim in ciničnim odnosom do sveta. A beseda hipster še zdaleč ni novodobna: njen izvor korenini v tridesetih in štiridesetih letih prejšnjega stoletja, ko je označevala tistega, ki je »kul« in ki je bil poznavalec takratne razvijajoče se džezovske scene. Hipsterji v takem pomenu, kot ga uporabljamo danes, pa se pojavijo na začetku 21. stoletja, s središčem v londonskem Shoreditchu. Na pogled jih lahko prepoznamo po vintage oblačilih, ki jih kombinirajo z modernimi dodatki. Radi vozijo fiksi kolesa, moški navadno nosijo brado ali brke, eden njihovih glavnih zaščitnih znakov pa ostaja ciničen, včasih celo sarkastičen odnos do sveta, ki morda več kot o njih samih govori tudi o družbi, v kateri živimo.
18:00 Žanov svet: Smrad - risanka, ponovitev
 • Žan je opazil, da v njegovem novem mestu mnogo stvari močno smrdi. Tokrat Žan spoznava, katere stvari smrdijo in katere dišijo. In medtem, ko po vrtu išče smrdeče stvari, izginejo očijeve vrtnarske rokavice. Še sreča, da Žan lahko stisne Mislija in se domisli, kako bosta z Borisom skupaj rešila skrivnostni primer izginule rokavice.
18:10 Bacek Jon: Žoga ne uboga - risanka, ponovitev
 • Čreda in pujsi so sredi razgrete tekme. Napetost je na višku, ko je na vrsti Jon. Bo osvojil zmagovalno točko? Mu bo goljufija pujsov preprečila zmago? Bo kmet ugotovil, kaj se dogaja?
18:20 Vem!, kviz, ponovitev
 • V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema
18:55 Vreme
 • Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.
19:00 Dnevnik
 • Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.
19:25 Slovenska kronika
 • Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.
19:45 Šport
 • Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.
19:55 Vreme
 • Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.
20:05 Sinji planet II: Koralni grebeni (3/7) - britanska dokumentarna serija, ponovitev
 • Blue planet ii., 2. sezona, 3. del, 58 min
 • Oceani prekrivajo kar tri četrtine Zemljine površine, a ostajajo najslabše raziskana področja našega planeta. Sveža in resnično navdihujoča dokumentarna serija Sinji planet II. z znamenitim Davidom Attenboroughom prinaša povsem nov pogled v skrivnostne globine tako polarnih morij kot razigranih modrin atolov. Sinji planet II. sledi še eni svetovni uspešnici, ki je bila zelo lepo sprejeta tudi na naši televiziji – Planetu Zemlja II. 3. del: Koralni grebeni Korale si v toplih in plitvih vodah tropov gradijo domovanja iz apnenca. Njihovi grebeni zavzemajo manj kot desetino odstotka površine morskega dna, vendar na njih živi četrtina vseh znanih morskih vrst. Med koralami najrazličnejših oblik so si poiskali dom številni prebivalci. Čeprav na koralnem grebenu nenehno divja zagrizen boj za prostor, hrano in partnerje, je to tudi kraj, poln priložnosti. Toda naraščanje temperature morij povzroča beljenje koral, zaradi česar se nekdaj bujna koralna mesta spreminjajo v puščave.
21:05 Dnevnik nekega naroda: Gremo se zemljo krast (3/8, 2004) - dokumentarna serija, pon...
 • S Slovenci poseljeno ozemlje se je kljub sanjam in celo oboroženi borbi skrčilo za več kot četrtino. Za Slovence sta bila usodna Londonski pakt in Koroški plebiscit. Združitev v novo državo pod taktirko srbske kraljevske hiše Karadjodjevićev pa je razočarala vse, ki so pričakovali samostojnost in vsesplošen razcvet naroda. Avtor besedila: dr. Jože Pirjevec Scenarist: Peter Povh Režiser: Igor Pediček Redaktorica: Tatjana Markošek Direktor fotografije: Lenart Vipotnik
21:55 Vreme
 • Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.
22:00 Odmevi
 • Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.
22:35 Šport
 • Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.
22:40 Vreme
 • Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.
22:45 Poletna scena
 • Poletna scena ponuja pregled pestrega poletnega dogajanja po Sloveniji - z reportažami, javljanji v oddajo neposredno z večernih dogodkov, festivalov, koncertov in drugih prireditev, s portretiranjem znanih ustvarjalcev, s pogledom čez meje naše države, in vse to tudi s kritiškim pogledom našega strokovnega očesa. Ob aktualnih dogodkih vas bomo popeljali tudi v svet mode in dizajna, filma, muzejskih zbirk in vam kot vsako leto priporočali v branje knjige po našem izboru. Družili se bomo z znanimi osebnostmi na izbranih poletnih dogodkih in njihovih priljubljenih krajih. Predstavljali vam bomo glasbenike, vizualne umetnike in druge izbrane goste, ki se bodo voditeljem pridružili v studiu. Oddaja nastaja v Uredništvu oddaj o kulturi, katerega urednica je Saša Šavel Burkart, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji kulturno-umetniškega in razvedrilnega programa s kolegi iz dopisništev.
23:10 Umetnost Francije: To je sodobni svet - britanska dokumentarna serija, ponovitev
 • V drugi polovici 19. stoletja se je v Franciji rodil impresionizem. Gibanje, ki je nastalo v Parizu, je dobilo ime po sliki Clauda Moneta, najpomembnejši predstavniki pa so bili poleg njega Édouard Manet, Edgar Degas, Pierre-Auguste Renoir in Camille Pissaro. Francoska prestolnica se je hitro razvijala in postajala pomembno središče sodobne umetnosti.