TV spored TV SLO 2


18. november 2019 - 24. november 2019
06:00 Napovedujemo
 • 0
09:45 Videotrak, ponovitev
 • Glasbeni videospoti so dnevni video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative. Videospoti so predvajani po izboru uredništva Videotrak.
10:35 (Ne)znana poglavja slovenske zgodovine: Barbara Celjska (1/3, 2019) - izobraževaln...
 • Barbara, najmlajša hči mogočnega Hermana II. Celjskega, se še kot deklica poroči s kraljem in kasnejšim cesarjem Sigismundom Luksemburškim in postane najbolj vplivna ženska takratne Evrope, trojna kraljica, samostojna vladarica, sposobna gospodarica, ki je svojemu možu posojala denar za njegove pohode po Evropi. Kaj o njej govorijo viri in zakaj se je o njej skozi stoletja širil sloves, da je Mesalina in črna kraljica? Njeno podobo odkrivamo s slovenskimi zgodovinarji in avtorico najnovejše in najbolj obsežne raziskave o njej, Slovakinjo Danielo Dvoržakovo. Skozi nekatere postaje njenega življenja nas vodi Zvezdan Pirtošek, ki ga je znana Celjanka navdihnila, da o njej piše zgodovinski roman.
11:00 Dobro jutro, ponovitev
 • V prvem novembrskem četrtku bomo najprej pripravili zdrav zajtrk, kjer bo glavna sestavina krompir. Hoja - nekaj tako preprostega, pa vendar tolikokrat prezrta oblika rekreacije. Na hojo, ki je brezplačna in jo lahko izvajamo kjerkoli in kadarkoli, velikokrat pozabimo. Zakaj je hoja koristna za zdravje in za naše duševno počutje ter za katere družbene skupine je še posebej priporočljiva? O tem danes s profesorico športne vzgoje Alenko Košir. Rastlinam se vreme v tem času že kar pozna. Sezona nabiranja zelišč se je končala. Kaj pa še lahko uporabimo v tem času? Kaj nam še ponuja narava? Z zeliščarko Metko Maček v Domači lekarni takoj po 8. uri. V rubriki Male živali danes gostimo posebno pasmo mačke, ki spada med srednje velike mačke. To je pasma serval. K nam prihaja Simba s svojo lastnico in veterinarjem za divje živali.
14:00 Dober dan, ponovitev
 • Skozi oddajo se bomo posvečali projektu Vida, ki opozarja na zapuščene ostarele ljudi v naši bližini, terenska ekipa se bo z razlogom ustavila v kleti na Meranovem, kjer bosta dva »Pubeca«, predstavili vam bomo letošnjega dobitnika Kristalnega mikrofona za življenjsko delo, kako se sveti glasbeno »Zlato« pa bo razložil kitarist in član skupine Brest, Samo Šalamon.
15:00 Grofičino popoldne, film
 • Leta 2015 sta k lastniku gradu Štatenberg prišla v baročna oblačila oblečena tujca. Povedala sta, da sta grof in grofica. In če dobita grad Štatenberg v najem, bosta rade volje postala grof in grofica Štatenberška. Ostaja vsaj delna neznanka, zakaj je gospod privolil, a oktobra 2015 sta se vselila. V enem samem mesec sta zapuščen in ponekod zanemarjen dvorec preuredila v objekt, ki je pričel privabljati ljudi. Celotno krilo sta posvetila različnim tematskim razstavam ter v pičlem mesecu dvorcu vdihnila novo življenje. Dosežek, ki je Makolčane prepričal, da sta prišleka iz Ljubljane resnična garača. Grofica, v civilu ji je ime Tanja, je v mladosti oslepela. Ostal ji je en odstotek vida. Preživela je raka. In od nekdaj je sanjala, da bi bila rada grofica. Zaljubljena je v literarne like in resnične osebnosti šestnajstega in sedemnajstega stoletja, v opero, barok. Nič od tega ji ni bilo dano, dokler ni srečala svojega grofa, ki je preživel kap in bil nekaj tednov v komi. Ko se je srečal z grofico je bil neotesan, a dobro stoječ lastnik prevozniškega podjetja. Preklinjal je in hodil na podeželske veselice. A imel je strast, ki je ni delil skoraj z nikomer. Privlačilo ga je starinsko pohištvo. Brez razloga ga je kupoval, restavriral in zbiral. Skladiščil v nekem predmestnem skladišču. Grofica je Grofa, ko ju je usoda združila, pričela preoblikovati. Grof in Grofica sta imela vse, le dvorca ne. Tu vstopi v zgodbo Štatenberg. Ko sta se grof in grofica naselila na dvorcu, sta odprla bistveno vprašanje, s katerim se ukvarja dokumentarni film: »Ali je bolje, da stavbna/grajska dediščina propade, ali pa je bolje, da jo zasebni kapital, čeprav strokovno nekoliko manj dosledno, spravi v funkcijo?« Danes je Štatenberg turistična točka v velikem vzponu in zbirka grofa ter grofice Štatenberške je pomembna turistična točka v porečju Dravinje.
15:50 City folk - Obrazi mest: Mexico City, ponovitev
 • Malvina Rodríguez je psihologinja. Njena 15-letna hčerka Daniela je avtistka. Pred tremi leti se je Melvina ločila, ker so bila nesoglasja med njo in možem prevelika, predvsem glede hčerkine prihodnosti. Vseeno se ne vda v usodo in si prizadeva za hčerkino srečo. Daniela je namreč zelo nadarjena glasbenica. Klavir lahko igra le z eno roko. Malvina neutrudno išče dejavnosti, s katerimi bi izboljšala in polepšala hčerkino življenje. Ko je bil José Luis Medina še deček, je moral živeti na cesti, zanemarjen in v skrajni revščini. Pri desetih letih so ga vzeli v zavetišče za majhne otroke in sirote. Tam je dobil izobrazbo in vrednote. Še danes je hvaležen za podporo, ki jo je dobil od ustanovitelja zavetišča očeta Chinchachome. Pri 21-ih letih je José zapustil zavetišče, se poročil in ustvaril družino. Njegova največja želja je, da bi njegova sinova dokončala fakulteto in imela boljše življenje, kot ga je imel on. Iz hvaležnosti, ker so pomagali njemu, zdaj on pomaga brezdomnim otrokom. Laurence Cuvillier dela kot novinarka za francosko televizijo. Mehika je ena od najnevarnejših držav za njen poklic. Laurence poroča predvsem o nasilju in prekupčevanju z mamili. Večkrat so ji grozili, zato je že morala za dlje časa zapustiti državo. Kljub temu ima svoje delo zelo rada. Včasih s partnerjem le pomislita, da bi se preživljala s kakšnim manj nevarnim poklicem.
16:20 Divjina v srcu (IV.) (10/10) - britanska nadaljevanka
 • Wild at heart (iv.), 4. sezona, 10. del, 45 min
 • Alice in Danny sta odkrila, da sta ustvarjena drug za drugega in si izpovedala ljubezen, saj je Alice zaradi Vanessine spletke skoraj zapustila Leopardov brlog. Po viharju, ki je podrl velik del ograje parka, še vedno iščejo pobeglo levinjo in slonico z mladičema. Lačna levinja se znajde v mestu ob nepravem trenutku, slonica pa je bedela ob bolni malčici. Izkaže se, da gre za virusno obolenje. Brlog je trenutno brez zalog zdravil. Vanessa z Mare bi jim lahko posodila antivirotik, ampak kaj, ko jo je Danny zavrnil v ljubezni… Bo mala slonica preživela okrutnost zavrnjene sosede?
17:25 Rokomet - liga NLB: Gorenje Velenje : Trimo Trebnje, 9. kolo - prenos iz Velenja
 • Kamere TV Slovenija bodo v 9. kolu lige NLB spremljale obračun v velenjski Rdeči dvorani. V goste h Gorenju prihaja Trimo iz Trebnjega. Ekipa, ki je v novi sezoni doživela en sam poraz, ekipa, ki na prvenstveni lestvici zaseda tretje mesto za Celjem in Ribnico. Tam smo vsi pričakovali Velenjčane, a ti prvenstva niso prav dobro začeli. So pa na zadnjih dveh tekmah zmagali. Bo Ivan Vajdl, Velenjčan na klopi Trima, odnesel kako točko svojemu nekdanjemu klubu?
19:00 Firbcologi: O kofeinu, ne-spanju in mogočnih levih - mozaična oddaja za otroke, p...
 • Pia postavlja nov rekord. In sicer v ne-spanju. Ojoj, ne. Stanovanje je polno kave, praznih kavnih skodelic in … tečnobe. Pijine, seveda. Brina in Uma gresta po nasvet k strokovnjakinji za spanje, Peter in Naja pobegneta k levom, Gašper in Zoja pa gresta na ogled Plečnikove hiše. Medtem Firbcologi v stanovanju iščejo načine, kako Pii pomagati do rekorda. In ob tem preživeti. Ji bo uspelo?
19:25 Videotrak, ponovitev
 • Glasbeni videospoti so dnevni video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative. Videospoti so predvajani po izboru uredništva Videotrak.
19:55 Nogomet - evropska liga: napoved kola - magazinska oddaja, ponovitev
 • Spremljajte drugo najmočnejše evropsko klubsko nogometno tekmovanje na TV Slovenija - vse do velikega finala v Gdansku 27. maja 2020.
20:55 Nogomet - evropska liga: Manchester United : Partizan, 4. kolo - prenos iz Manchest...
 • V 4. kolu evropske nogometne lige se bosta pomerila Manchester United in Partizan. V skupini L so po treh odigranih tekmah Angleži vodilno moštvo, še brez poraza in brez prejetega gola. Srbi pa imajo na tretjem mestu v skupini eno zmago, en poraz in en neodločen izzid. Reporter bo Urban Laurenčič.
23:00 Nogomet - pregled svetovnega prvenstva do 20 let
23:30 Nogomet - evropska liga: vrhunci 4. kola
 • Tudi v letošnji sezoni si lahko na naši televiziji ogledate evropsko ligo v nogometu. V skupinskem delu nastopa 48 ekip in kar devet slovenskih nogometašev. V vsakem kolu je v živo na sporedu ena tekma, vse druge pa si lahko še isti dan ogledate v vrhuncih. Spremljajte nogomet na TV Slovenija.