TV spored TV SLO 2


26. junij 2019 - 2. julij 2019
06:00 Videotrak
 • Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.
07:00 Najboljše jutro
 • Boljše od Dobrega jutra je - Najboljše jutro! Mozaični izbor najboljših svetovalnih, zabavnih in informativnih vsebin iz oddaje Dobro jutro. Vsak teden premišljeno izberemo najbolj atraktivne in odmevne rubrike iz dnevne oddaje Dobro jutro in jih povežemo v 120-minutni tedenski izbor. Sobotno jutro je Najboljše jutro!
09:00 Pričevalci: Franc Bratina
 • Odrastel je v družini šestih otrok v vasi Dolga Poljana na Vipavskem. Na čas italijanske okupacije Primorske ima zanimive spomine. Ob srečanju nam pokaže lep zvezek in spričevalo s komentarjem, da italijanske šole niso jemali preveč resno. Recitira nam šolsko prisego v italijanščini iz časov, ko je Mussolini sanjal, da bo obnovil rimski imperij. 99 odstotkov Primorcev je bilo v tistem času proti Italijanom, pravi Franc, steber narodne zavesti pa je bila duhovščina. Ob napadu na Kraljevino Jugoslavijo se je skozi Vipavsko dolino pomikala številna italijanska vojska. Eden od njegovih bratov je bil kot italijanski vojak zajet v Libiji in je 2. svetovno vojno preživel v angleškem ujetništvu v Mumbaju v Indiji. Na Vipavskem so se pojavili prvi uporniki; rekli so jim četniki, kasneje pa partizani. Zanje se je navdušil Francev najstarejši brat in malo za tem tudi skoraj vsi vaščani. A to se je spremenilo, ko se je začela kazati ideologija, se spominja Franc: »Prej se ni nič govorilo o komunizmu. Samo o osvoboditvi in proti okupatorju. Potem so sneli slovensko zastavo s kap in nadeli zvezdo ter srp in kladivo, in potem so narod razdelili.« Februarja 1943 so Italijani Franca in sovaščane prisilno mobilizirali. Skupaj z 800 primorskimi Slovenci je bil odpeljan v Carraro blizu Ligurskega morja. Posebnost je bila, da so tam poleg italijanskih pogosto prepevali tudi slovenske pesmi (Oj ta vojaški boben, Trzinka...), z balkona vojašnice pa jim je dirigiral oficir, po rodu iz Gorice. V bogatem pričevanju nam Franc opiše izkušnjo v partizanski vojski, kamor so ga mobilizirali, in vojaško življenje po vojni ter v času tržaške krize. Spregovori o svojem življenju, zvestobi slovenstvu in svojem nazoru.
11:25 Slastna kuhinja: Solata avokadov duet
 • Tudi v tej oddaji bomo kuhali z zdravimi sestavinami, spoznali njihove prednosti in uživali v imenitnih okusih. Pripravili bomo dve jedi, avokadove čolničke z ribo in kaviarjem ter pečeno teletino z zelenjavo.
11:45 Na lepše
 • V tokratni oddaji Na lepše izpostavljamo produkt pohodništva na Kopah in v koroškem Geoparku. Obiskali smo novo odprti muzej alkimizma in lekarništva v Radovljici ter preverili, kako deluje Turistično društvo Zbilje kot eno naših najbolj dejavnih društev. V Sloveniji namreč deluje preko 300 turističnih društev, ki z armado prostovoljcev skrbi za urejanje mestnih in vaških jeder, ohranjanju starih etnoloških obrti in pogosto tudi za prenos strasti do turizma na mlajše generacije. Z ekipo Na lepše smo se ustavili tudi v Termah Zreče, kjer so nam zaupali načrte pred viškom poletne sezone. Obiskali pa smo tudi Turistično zvezo Slovenije, ki želi z novim vodstvom še bolj aktivno sodelovati pri izboljšavi turistične infrastrukture in pri soustvarjanju zgodb slovenskega turizma.
12:15 Avtomobilnost
 • V tokratni Avtomobilnosti se bomo podali na avtoceste. Prihaja namreč čas neizogibnih zastojev, med vožnjo pa na portalih nad cestiščem lahko preberemo različne informacije. Ker pri tem prihaja do sprememb, bomo preverili, komu so namenje in kako se nanje odzvati. Opozorili bomo, da tudi v kolonah ne smemo pozabiti na varnost, predvsem pa je dobro poskrbeti za prijetno počutje v kabini: le kako naj zamotimo najmlajše? Predstavili vam bomo tufi novo Opel corso.
12:55 Kajak-kanu - svetovni pokal: slalom na divjih vodah - prenos iz Lee Valleyja
 • Po krajšem premoru po evropskem prvenstvu bodo tekmovalke in tekmovalci na divji vodi začeli tudi sezono svetovnega pokala. Pomerili se bodo na petih prizorščih, za začetek na olimpijski progi v predmestju Londona. V soboto bodo nastopili kajakašice in kanuisti. Med tekmovalkami je Terčeljeva uspešno nastopila v finalu evropskega prvenstva, Kragljeva pa bo poskušala dokazati, da je imela v Pauju le slab dan.
14:35 Koncert Ansambla Banovšek, 1. del
 • Posnetek tradicionalnega glasbenega dogodka z naslovom Večer z Banovški. Člani ansambla so ob peti obletnici delovanja pripravili pester in nepozaben večer s posebnimi glasbenimi gosti. Na koncertu so predstavili novo zgoščenko na malo drugačen način.
16:30 Pozabljeni Slovenci: Slovenec sem in kdo je več - Viktor Murnik
 • SLOVENEC SEM IN KDO JE VEČ ni po naključju podnaslov filma o pokončni osebnosti Viktorja Murnika, zavzetega sokola, pokončnega Slovenca in utemeljitelja telovadbe na Slovenskem. Viktor Murnik je bil pionir svoje stroke, ki se je zavedal, da telovadba potrebuje svojo organizacijo, da je potrebno vzgojiti ljudi, ki bodo znali prenašati znanje na druge. Leta 1896 ustanovil prvi vaditeljski zbor na Slovenskem, ustanovil je prvo strokovno sokolsko panožno zvezo, leta 1907 pa je popeljal slovenske telovadce na prvo mednarodno tekmo v Prago. Pod njegovim vodstvom so trenirali vsi najboljši slovenski telovadci pred drugo svetovno vojno, tudi Josip Primožič in Leon Štukelj. Sokolstvo je v ideološkem primežu državljanske vojne na Slovenskem v letih 1941-45 razpadlo in bilo zaznamovano kot meščanska opozicija, Viktor Murnik pa je razen v ozkih krogih poznavalcev zgodovine telovadbe za širšo javnost ostal pozabljen in skoraj neznan.
17:50 Nogomet - svetovno prvenstvo do 20 let: Ukrajina : Južna Koreja, finale - prenos i...
 • V Lodžu bomo spremljali zaključek svetovnega nogometnega prvenstva reprezentanc do 20 let. Finalni dvoboj med Ukrajino in Južno Korejo bo dal novega svetovnega prvaka. Ti dve izbrani vrsti sta v finalu kar nekoliko presenetljivo, a glede na igre na tem tekmovanju povsem zasluženo. Številne velesile so odpadle že na poti do finala. Za obe reprezentanci je uvrstitev v finale največji uspeh v zgodovini. Južni Korejci imajo celo pomembnejšo priložnost. Do zdaj v tej starostni kategoriji še nobeni azijski ekipi ni uspelo osvojiti naslova svetovnih prvakov. Obeta se dinamična tekma.
20:05 Navodila niso priložena, film
 • Enega najbolj uspešnih mehiških filmov vseh časov so pred kratkim predelali Francozi. V naših kinematografih je bil predvajan pod imenom Nepričakovano očka. Valentin je zapeljivec iz Acapulca, ki preži na avantur željne turistke. Vseh ras in narodnosti. Na Jadranu bi mu rekli ´galeb´. Nekega dne se na njegovih vratih pojavi Julie, privlačna Američanka, mu porine v roko hčerko po imenu Maggie, vzame deset dolarjev za taksi in...izgine. Tako rekoč profesionalni plejboj je sprva osupel, nato jezen, sčasoma se le privadi na vlogo očeta. Nekega dne na njun naslov pride razglednica, ki ju napoti v Los Angeles, kjer naj bi živela Julie. Iskanje izginule matere je dolgotrajen projekt in Valentin se v tem času začne uveljavljati kot eden najbolj iskanih filmskih kaskaderjev, mala Maggie, ki mu je seveda že močno prirasla k srcu, pa je njegova prevajalka in motivatorka na snemanjih.Tako mine šest čudovitih let, vse dokler nekega dne na njuna vrata spet ne potrka Julie. Tokrat z zahtevo po skrbništvu nad Maggie… Leto produkcije: 2013 Država: Mehika Žanr: dramedija Režija: Eugenio Derbez Scenarij: Eugenio Derbez, Guillermo Ríos, Leticia López Margalli Igrajo: Eugenio Derbez, Karla Souza, Jessica Lindsey, Hugo Stiglitz
22:05 Zvezdana: Intimnosti, ponovitev
 • Zvezdanina gostja je Sasha Cobra, mednarodno poznana učiteljica in terapevtka, ki je predavala že v več kot 50 državah sveta. Raziskuje travme s področja intimnosti. Prepričana je, da ženske zaradi hitrega tempa življenja in različnih travm izgubljamo stik s svojo esenco, s tem pa začnemo izgubljati tudi polarnost z nasprotnim spolom. Intimni stik s sabo in s svojim partnerjem je zelo pomemben, a ravno na tem področju imamo veliko blokad, strahov in ujetih prepričanj.
22:50 Simfonična ekstaza II, 2. del - koncert
 • V poletnem večeru pod zvezdami je Rok Golob občinstvo popeljal v obljubljeno simfonično ekstazo, v kateri je povezal različne glasbene svetove. V drznem in ambicioznem projektu je pripravil sodoben in veličasten koncert za vse generacije, k sodelovanju pa je povabil enega najboljših hrvaških izvajalcev Gibonnija in izjemne slovenske izvajalce iz sveta popa, rocka, metala, rapa in klasične glasbe. Orkester je prikazal v novi luči že z uvodno skladbo, s katero sta Orkester Zagrebške filharmonije in zbor Perpetuum Jazzile poslušalce pripravila na glasbeno popotovanje, po katerem so jih vodili Omar Naber, Maja Keuc, Nuška Drašček, Nina Strnad, Lana Trotovšek, Katrinas, KiNG FOO in Tinkara Kovač, Metalstreet, Murat&Jose, Tomi Meglič. Maja Keuc, Tokac in Aleksandra Josić. Rok Golob je na veličastnem cross-over spektaklu na Kongresnem trgu je ponovno dokazal brezmejnost glasbe v svoji edinstveni glasbeni viziji, ki se ne ustraši združevanja elementov in izvajalcev različnih glasbenih žanrov. "Posebnost takega koncerta je, da združuje generacije in prikaže orkester v novi luči.«