TV spored TV SLO 2


30. oktober 2020 - 5. november 2020
06:30 Duhovni utrip: Molitev v skupnosti Baha'i, ponovitev
 • »Biti Baha'i preprosto pomeni, da ima človek rad ves svet, da ima rad človeštvo in se mu trudi služiti, da dela za mir in bratstvo, saj je globoka želja vseh živeti in delovati tako, da bogatimo in razsvetljujemo svet.« Temu plemenitemu namenu so posvečene tudi molitve v skupnosti Baha'i. Oddajo zaključujemo s poročilom o mednarodni konferenci Voditi z namenom, ki povezuje krščanske evangelijske cerkve po vsem svetu.Konferenco že več let pripravljajo člani Evangelijske binkoštne cerkve Ljubljana Center.
06:45 Koda: Odkupne cene kmetijskih pridelkov se nižajo, sadje in zelenjava v trgovinah ...
 • Odkupne cene slovenskih kmetijskih pridelkov so vse nižje in so že dosegle nesprejemljivo nizko raven, pri kateri kmetje težko zaslužijo dovolj za preživetje, opozarjajo v Sindikatu kmetov Slovenije. Padanju odkupnih cen so slovenski kmetje priča že vrsto let, vendar tako slabih razmer, kot so na trgu trenutno, še ni bilo, še pravijo v kmetijskem sindikatu in ponazarjajo: v ceni štruce kruha ima večji delež davek na dodano vrednost kot kmetova cena pšenice. Na drugi strani se maloprodajne cene hrane v trgovini višajo, potrošniki torej plačujemo več, kmetje pa dobijo vedno manj.
07:20 Ugriznimo znanost: Boj proti virusom in bakterijam - oddaja o znanosti, ponovitev
 • Virusi, bakterije in glive živijo povsod, tudi v zelo ekstremnih razmerah. Najdemo jih v vodi in zelo sušnih okoljih, v zemlji in zraku. Pri temperaturah od – 25 do 120 stopinj Celzija, v zelo kislih in bazičnih raztopinah. Živijo celo na dnu Marianskega jarka, na globini skoraj 11 kilometrov, kjer je tlak 1100 barov. Kako so se lahko prilagodile skoraj vse razmere? Nekateri med njimi so za nas nevarni, ker povzročajo bolezni, zato se želimo pred njimi zaščititi. Kako se lahko bojujemo proti mikroorganizmom? Kako se lahko bojujemo proti koronavirusu?
07:45 R. Savin: Čajna punčka, odlomki iz baleta (Orkester SF in Aleksandar Spasić) - p...
 • Na koncertu 28. Slovenskih glasbenih dni v Ljubljani je poleg številnih sodobnih kompozicij zazvenelo tudi eno starejših in redkeje izvajanih del slovenskega skladatelja Rista Savina. Gre za baletno delo v značilnem romantičnem slogu, ki ga je skladatelj sam poimenoval mimična igra v enem dejanju. Risto Savin je bil rojen leta 1859 v Žalcu in nikoli ni deloval kot poklicni glasbenik. Kljub temu pa si je na zasebnih urah v tujini pridobil glasbeno izobrazbo in ves čas življenja aktivno pisal glasbena dela. Predstavlja pomemben del ustvarjalnega razvoja na Slovenskem, saj je v slovensko glasbeno zakladnico prispeval bogat opus.
08:15 Danes dol, jutri gor: »Bejbi bum« (33/35, 2009) - slovenska nanizanka, ponovitev
 • Anja ima dovolj Irminega šikaniranja Mileta, zato se zlaže, da bosta dobila otroka. Vsem v hiši se zmeša in kar tekmujejo z nasveti ter mentorstvom bodočemu očku in mamici. Mile, ki postane celo cenjen in spoštovan sklene, da bosta resnico za nekaj časa prikrila in uživala v pozornosti in udobju. Ko ga hoče Boro do poroda poslati k dedu na Jahorino, kjer naj bi čez zimo postal »pravi moški«, pa prizna, da Anja v resnici ni noseča...
08:40 Danes dol, jutri gor: Županske volitve (34/35, 2009) - slovenska nanizanka, ponovi...
 • Čas volitev je vedno nekoliko podoben pustovanju. Volkovi nadenejo maske ovčic in ovce maske volkov. Glavna kandidatka za novo županjo je seveda ponovno Irma. Kmalu dobi protikandidata, policista Mirka, ki na volitvah nagovarja preprosto ljudstvo. Mirko sicer sprva le počasi stopiclja za favoritko, ki dela velike korake ob podpori vodje volilnega štaba Nandija. Toda Irma v svoji kampanji zagovarja tudi asfaltiranje vseh poljskih poti, čemur se upre Anja. Ta se demonstrativno vključi v predvolilno tekmo kot vodja volilnega štaba policista Mirka. Ob tako močni podpori se začne tehtnica javnega mnenja vse bolj obračati v prid Mirka. Irma mora izvleči še zadnjega Jokerja, s katerim se ji bo morda uspelo obdržati v županskem sedlu…
09:10 Ambienti, ponovitev
 • Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove. Družina s Koroške je vrsto let iskala idilični prostor pod soncem. Še dobro, kajti dlje ko je trajalo iskanje, bolj je zorelo spoznanje, kaj potrebujejo za prijetno bivanje. Naposled so si postavili pasivno hišo za aktivne in vesele ljudi. V oddaji Ambienti vedno znova iščemo izvirne arhitekturne rešitve. Te smo tokrat našli v zanimivem rustikalnem stanovanju v stari Ljubljani. Zanimivo je iz več razlogov, enega izmed njih obiskovalec zagleda že ob samem vhodu v dnevno sobo Vrtnice so gotovo najbolj priljubljene okrasne rastline v zahodni civilizaciji. Zato smo se razveselili, ko nam je naša vodilna poznavalka rožnih grmov odprla vrata vrta, na katerem je zbrala svoje priljubljene sorte.
09:50 Alpsko smučanje - svetovni pokal: veleslalom (M), 1. vožnja - prenos iz Söldna
 • Teden dni prej kot obicajno, so je v Soeldnu zbrala tekmovalna smucarska smetana. Razlog je Covid 19 in z njim povezani varnostni protokoli. Prvic na ledeniku Rettenbach ne bo gledalcev. To pa ne bi smelo vplivati na tekmovalce. Uvodna tekma sezone nikdar ni prinesla velikih presenecenj. Torej naj bi se Kranjec boril za oder za zmagovalce, Hadalin pa za uvrstitev v finale.
11:25 Kajak-kanu - svetovni pokal: slalom na divjih vodah - prenos iz Tacna
 • Po edini pravi mednarodni tekmi v letošnji sezoni, evropskem prvenstvu v Pragi, se bodo slalomisti na divjih vodah konec tedna v Tacnu merili na prvi letošnji tekmi svetovnega pokala. Slovenski tekmovalci so v Pragi dosegli sijajne izide. Benjamin Savšek je postal evropski prvak, Peter Kauzer pa je med kajakaši zaostal le za Čehom Prskavcem. Prijetno so presenetile slovenske kanuistke v ekipni vožnji, ko so osvojile srebrno odličje, kanuisti pa so se veselili naslova evropskih prvakov. Domače brzice na reki Savi bodo za slovenske predstavnike gotovo prednost, poleg nasprotnikov iz 19 držav pa se bodo borili tudi z visokim vodostajem.
13:05 Alpsko smučanje - svetovni pokal: veleslalom (M), 2. vožnja - prenos iz Söldna
 • Teden dni prej kot obicajno, so je v Soeldnu zbrala tekmovalna smucarska smetana. Razlog je Covid 19 in z njim povezani varnostni protokoli. Prvic na ledeniku Rettenbach ne bo gledalcev. To pa ne bi smelo vplivati na tekmovalce. Uvodna tekma sezone nikdar ni prinesla velikih presenecenj. Torej naj bi se Kranjec boril za oder za zmagovalce, Hadalin pa za uvrstitev v finale.
14:10 Gorsko kolesarstvo - svetovni pokal: spust (M) - prenos iz Maribora
 • Le en teden po svetovnem prvenstvu v Leogangu bodo najboljši tekmovalci v spustu z gorskimi kolesi spet na delu. Maribor bo gostil dve tekmi svetovnega pokala, prvi od skupno štirih v letošnji prilagojeni sezoni. Slovenci bomo navijali za nosilko bronaste medalje s svetovnega prvenstva Moniko Hrastnik, v moški konkurenci pa je že nekaj let med najboljšimi Jure Žabjek. Obe tekmi bomo neposredno prenašali na drugem programu.
15:50 Gorsko kolesarstvo - svetovni pokal: spust (Ž) - posnetek iz Maribora
 • Le en teden po svetovnem prvenstvu v Leogangu bodo najboljši tekmovalci v spustu z gorskimi kolesi spet na delu. Maribor bo gostil dve tekmi svetovnega pokala, prvi od skupno štirih v letošnji prilagojeni sezoni. Slovenci bomo navijali za nosilko bronaste medalje s svetovnega prvenstva Moniko Hrastnik, v moški konkurenci pa je že nekaj let med najboljšimi Jure Žabjek. Obe tekmi bomo neposredno prenašali na drugem programu.
16:45 Nogomet - državno prvenstvo: Olimpija : Celje, 7. kolo - prenos iz Ljubljane
 • V 7. kolu državnega nogometnega prvenstva se bosta v Stožicah prvikrat v novi sezoni pomerila Olimpija in Celje. Ti dve moštvi sta se zadnjič soočili julija v odločilnem boju za naslov državnega prvaka. Po remiju z 2:2 na tisti tekmi so se prvega naslova v zgodovini veselili Celjani. Pričakujemo še en zanimiv taktični obračun obeh trenerjev Skenderja in Kosića. Ta bo predvsem skušal ekipo pripraviti na zaustavitev odličnega strelca zelenih v tej sezoni Đorđeta Ivanovića.
19:15 Videotrak
 • 0
 • Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.
19:50 Žrebanje Lota
 • LOTO je najatraktivnejša klasična igra v Sloveniji. Voditeljica nas popelje skozi tri žrebanja: LOTO, LOTO PLUS in LOTKO.
20:00 Prazgodovinski svetovi - francoska dokumentarna oddaja
 • Zemlja se je že petkrat soočila z apokaliptičnimi dogodki. Kataklizme, ki so z obličja planeta pometle skoraj vse oblike življenja, so vsakič prizanesle le peščici vrst, te pa so vzpostavile nov svet. Dokumentarna oddaja med drugim z grafičnimi animacijami prikliče okolja, živali in rastline teh prazgodovinskih svetov in poskuša pojasniti vzroke posameznih usodnih trenutkov v Zemljinem razvoju. PREHISTORIC WORLDS / Francija / 2019 / Režija: Alexis de Favitzki
21:00 Eric Clapton – življenje v 12 taktih, film
 • Eric Clapton: A Life in 12 Bars, 2017, dokumentarni, 128 min, IMDb ocena: 7.4
 • »Clapton je Bog« je zgodovinski grafit z londonskih ulic, ki je potrjeval status Erica Claptona kot enega izmed najboljših kitaristov na svetu. Statistika priča o njegovi veličini – je edini glasbenik, ki ima kar tri vpise v Dvorano slavnih rokenrola, dobil je 18 nagrad grammy in prodal več kot 100 milijonov albumov. Dokumentarni film odstira tudi pogled v njegovo zasebno življenje. Izvemo, kako se je bojeval z odvisnostjo od drog in kako se je s pomočjo izjemne glasbe, ki jo je takrat ustvaril, rešil iz brezna obupa po sinovi smrti. / Velika Britanija / 2017 / Režija: Lili Fini Zanuck

več
Eric Clapton – življenje v 12 taktih, film
23:10 Vikend paket, ponovitev
 • Nedeljska popoldanska oddaja Vikend paket z Bernardo Žarn in Jožetom Robežnikom ter vedno aktualnimi gosti, zabavnimi komentatorji, zanimivimi izzivi in dobro glasbo. TV Slovenija in Rdeči križ Slovenije v oddaji Vikend paket zaključujeta teden dobrodelnosti, v katerem vabita posameznike in podjetja, da lahko že z SMS donacijo prispevajo k zmanjševanju socialne izključenosti vsakega petega upokojenca in vsakega desetega mladoletnega otroka. V oddaji Vikend paket se tokrat izjemno veselimo obiska odlične smučarske tekačice Anamarije Lampič in pevca Roka Ferengje. Komentatorsko omizje zaseda komedijsko-glasbeni par, Urška Majdič in Tin Vodopivec. Urška se predstavlja s pesmijo Duša II, Samuel Lucas, tudi ponosni krvodajalec, pa s pesmijo Nekdo. Maja in Lovro sta tokrat obnovila znanje Prve pomoči, Maja pa je ob spodbudi voditelja Jožeta Robežnika tokrat prvič darovala kri. Vabimo vas k spremljanju zabavnih rubrik SMS in Izziv: rapanje ter nekaj iskrivih modrih misli, ki so jih z nami delili naši redni sodelavci Modrostniki.