TV spored TV SLO 2


8. avgust 2020 - 14. avgust 2020
06:00 Napovedujemo
 • 0
08:00 Zgodbe iz školjke: Martina in ptičje strašilo: Nalezljivo, ponovitev
 • Poznate zgodbo o Martini, ki stanuje v loncu in njenem prijatelju Dečku, ptičjem strašilu, ki prihaja k njej na obisk s svojega polja? Začelo se je zelo preprosto. Najprej je bila Martina sama. V svojem svetu nekje sredi oblakov je zjutraj prilezla iz pisanega lonca in zvečer vanj odšla spat. Vmes pa je počela marsikaj zanimivega. Lepega dne pa v njen svet vstopi ... ptičje strašilo! Strašilo je sprva precej nerodno, počasi pa postane odličen tovariš pri Martininih domislicah. Ta se zelo veseli: končno ima nekoga, ki mu lahko reče lepo besedo, ki ga lahko nauči kaj novega in mu včasih tudi ponagaja. Tako sta Martina in strašilo z vsakim dnem bolj nerazdružljiva prijatelja, ki skupaj odkrivata svet okoli sebe in se zabavata.
08:10 Studio Kriškraš: Ali zmajčki lajajo? - mozaična lutkovna oddaja za otroke, pono...
 • Črtica je iz njene omare igrač privabila Zmajčka Pika. Rada bi, da jo nauči bruhati ogenj. A zmajček sploh noče bruhati ognja. Ali mu bo pomagal napitek iz Črtičinega laboratorija? Zdi se, da stvari ne bodo šle bo načrtu. Znanstvenica Neža, imaš morda ti prave sestavine za čarobni napoj?
08:30 Sejalci besed: Fran Milčinski - otroška nanizanka, ponovitev
 • Literatura ni vedno samo zelo, zelo resna. Veliko je pripovedi, ki znajo biti zelo zabavne. Čeprav jih je literarna znanost na začetku nekoliko odrivala na stran, češ, da je samo resna literatura tista, ki nekaj šteje, je prav Fran Milčinski pokazal, da ni nujno vedno tako. Literatura je lahko tudi hudomušna in zabavna, še posebno če opisuje Butalce in Butale. Poglejte si, kako hecni so lahko in se pridužite Duhcu in Lari.
08:55 Videotrak, ponovitev
 • Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.
09:20 Obzorja duha: Življenje z boleznijo, ponovitev
 • Koronavirusna bolezen je v svet povezala v skupnost, osebno pa nas je globoko pretresla. Kako v upanju naprej? Koronavirusna bolezen je ves svet povezala v skupnost, osebno pa nas je globoko pretresla. V novih, nepredvidljivih okoliščinah se je marsikdo vprašal, kdo sem, kaj mi daje navdih, kdo je moj bližnji. Zaradi negotovosti smo se jezili in bili tudi nasilni. Iz zgodovinskega izkustva vemo, da se je po epidemijah po navadi življenje na vseh področjih razcvetelo. Bo tako tudi tokrat? Trenutno se bojimo drugega vala širjenja virusa. Oporo in upanje nam dajejo izkušnje, saj smo v zadnjih tednih tudi duhovno drugače zaživeli in okrepili solidarnost. Slovenski skavti so v času pandemije praznovali 30-letnico delovanja – povezali so se na družbenih omrežjih. V mesecu maju je Papež Frančišek povabil družine in skupnosti k molitvi rožnega venca in k romanju v Marijina svetišča. Pri nas številni v družinah in po župnijah na izviren način obhajate šmarnično pobožnost. Duhovnik ljubljanske nadškofije Mitja Leskovar pa čaka na odprtje meja, da bo lahko v Iraku prevzel službo novega apostolskega nuncija.
09:55 Sveta maša, posnetek iz mariborske stolnice
 • Sveta maša iz mariborske stolnice. Mašuje nadškof msgr. Alojz Cvikl.
11:00 Najnovejše o koronavirusu, prenos novinarske konference
11:30 Izodrom - posebna oddaja za otroke, ponovitev
 • Izodrom je posebna oddaja za otroke, v času, ko ni šole in so zaradi izrednih razmer ostali doma. Voditelja Nik Škrlec in Nika Rozman gostita različne učitelje in znane goste po Skypu, uredništvo Infodroma pripravlja novice v zvezi z aktualno tematiko, vmes pa se zvrstijo izobraževalni in razvedrilni prispevki iz oddaj Otroškega in mladinskega programa.
12:25 Mucika: Izgubljeni ključi - risanka, ponovitev
 • Mišu ključi padejo v ribnik. Mucika prijatelje s podmornico odpelje na lov za njimi. Na poti srečajo kapitana Packa, ki jih hoče aretirati, a jim le pokvari podmornico.
12:35 Niko: Kopel - risanka, ponovitev
 • Niko spozna, da bi se moral okopati tako kot vsi drugi, saj ima ves dan neprijeten občutek.
12:40 Pujsa Pepa: Gusarski otok - risanka, ponovitev
 • Dedi pujs in babi pujsa peljeta Pepo, Jureta in njune prijatelje z barko na Gusarski otok. Dedi pujs vsem pokaže, kako se z detektorjem kovin poišče zaklad, potem pa naredijo peščeni grad.
12:45 Ezopovo gledališče: Domišljavka - Lev in srna - risanka, ponovitev
 • Ezop v predstavo zasede lepo Srno, domišljavko, ki se do vseh vede kot zvezda. Ezopa njena lepota tako prevzame, da pozabi na prijatelje soigralce, ki so mu vedno stali ob strani. Ko pa v gozdu izbruhne požar, Srna zbeži in pusti Ezopa samega. Njegovi prijatelji mu pomagajo, čeprav jih je užalil. Srna pa se z rogovjem zatakne med drevesa. Lenart ji pristriže rogove, da ji reši življenje, a s tem odstrani tudi njen edini ponos.
12:55 Naravni parki Slovenije: Geopark Karavanke, 1. del - dokumentarna oddaja, ponovitev
 • Prvi del serije začenja raziskovalni potep po Smrekovškem pogorju na južni strani geoparka. Na njem se razkrijejo edinstveni geološki prizori iz kamninske notranjosti smrekovškega vulkana. Nastajala je ob izlivih in eksplozijah magme, plazovih vulkanskega prahu in usedanju le-tega na pobočja podmorskega vulkana. Na severni strani pogorja se znajdemo v območju Periadriatskega preloma – zaznamujejo ga sledovi živahnega tektonskega dogajanja še posebno med bližanjem in trkom afriške in evrazijske celinske plošče. To so pasovi kamnin, ki so ob tem nastajale in jih lahko opazujemo na črti preloma, ki tudi ločuje dve veliki geotektonski celoti – Južne Alpe in Vzhodne Alpe. Kamnine spremljajo tudi zanimive botanične zgodbe na teh odmaknjenih območjih.
13:25 O živalih in ljudeh - izobraževalno–svetovalna oddaja, ponovitev
 • Obiskali smo Hišo konj v Pernici, kjer se združujejo ljubitelji konj in konjeniškega športa. Predstavljamo pasji frizbi - šport, ki krepi vez med vodnikom in psom in je lahko tudi pripomoček za socializacijo psov. Pokukali smo v ptičje gnezdilnice. Svetujemo, kako pomagati najdenim mačjim mladičem. Predstavljamo čremsovega zapredkarja, ustvarjalca večjih zapredkov, ki jih te dni lahko opazimo na drevesih.Vabljeni k ogledu. ozivalih@rtvslo.si
13:50 Na vrtu - izobraževalno–svetovalna oddaja, ponovitev
 • Po zimskih rezi malin in robid na nadaljnjo oskrbo jagodičevja ne smemo pozabiti. Kako zanj skrbeti, svetuje Primož Brezovec, ki je z grmov že pobral nekaj haskap jagod. Tem pravimo tudi sibirske borovnice. Z Mišo Pušenjak nadaljujemo pogovor o najpogostejših vrtnih škodljivcih. Tokrat preganjamo voluharje in strune. Za cvetoče okrasje, ki razmejuje pokrito parkirišče od vhoda v hišo, sta poskrbeli Olga Varga in Loreta Vlahović. Izbrali sta sencoljubne rastline. V oddaji predstavljamo še zadnje vrtičke, ki ste jih poslali na natečaj Vrtiček na balkonu ali terasi.
14:15 Slovenski magazin, ponovitev
 • Predjamski grad nedaleč od znamenite Postojnske jame je zagotovo najbolj slikovit grad na Slovenskem. Osupljiva stvaritev, vgrajena v 123 metrov visoko skalno steno že stoletja buri domišljivo. Njen skriti zaklad so odkrili pred manj kot tremi desetletji. Stvaritve arhitekta Jožeta Plečnika srečamo po številnih evropskih mestih. Slovensko prestolnico pa je zaznamoval tako močno, da govorimo o Plečnikovi LJubljani. Za arhitekturni biser 20. stoletja velja tudi njegova hiša v Trnovem. Andreja Peklar je slikarka, ilustratorka in avtorica otroških slikanic. Njene ilustracije bogatijo tudi učbenike in revije za otroke in mladino. Je dobitnica številnih zelo uglednih domačih in mednarodnih nagrad in priznanj. Tišina, mir in lepa, neokrnjena narava je tisto, kar iščejo obiskovalci kraške planote Vremščica. Z njenega vrha ob jasnem vremenu seže pogled vse od vrhov Julijskih Alp do Jadranskega morja. Na prostranih travnikih in pašnikih spomladi zacvetijo značilne gorske in sredozemske rastline. Zopet pa se sliši glas ovc. V otroških slikanicah so polži upodobljeni kot ljubke počasne živali. V resnici jih vidimo povsem drugače. Iz svojih vrtov pa jih predvsem preganjamo. Za znanstvenike so ti mehkužci zelo zanimiva bitja. V Sloveniji živi več kot 400 različnih vrst polžev. Najdemo pa jih prav povsod – tudi v podzemlju. *** Predjama Castle in the vicinity of the famous Postojna Cave is undeniably the most picturesque castle in Slovenia. The stunning construction, built into a 123-metre-high rock face, has been stirring the imagination for centuries. Its hidden treasure was discovered less than three decades ago. Architect Jože Plečnik’s creations can be seen in many European cities, but the mark he left on the Slovenian capital was so strong that we refer to it as Plečnik’s Ljubljana. His house in Ljubljana’s Trnovo district, which is also considered an architectural pearl of the 20th century, is not only a museum but also an important study centre. Andreja Peklar is a painter, illustrator and author of children’s books. Her illustrations also make wonderful additions to textbooks and magazines for children and teens. She has received many prestigious national and international awards and honours. Peace, quiet and beautiful pristine nature is what visitors to Vremščica are looking for. On clear days, the views from this Karst plateau extend to the peaks of the Julian Alps on one side, and the Adriatic Sea on the other. In spring, its extensive meadows and pastures are covered with typical Alpine and Mediterranean flowers and plants. The sound of sheep can be heard once again. In children’s books, snails are depicted as charming slow animals but in reality, they are seen as anything but that. So much so, that we chase them away from our gardens and lawns. For scientists, however, these molluscs are very interesting creatures. In Slovenia, there are over 400 species of snails, and they can be found everywhere – even underground.
14:40 Prifarska desetka, jubilejni koncert Prifarskih muzikantov s prijatelji, 1. del, po...
 • Jubilejni deseti zaporedni gala koncert Prifarskih muzikantov s prijatelji. Obudili so najlepše pesmi in najboljše izvedbe na velikih odrih iz minulega devetletnega obdobja. Na odru so se Prifarcem pridružili Nuša Derenda, Nuška Drašček, 25-članski zbor Bee Gessus, zbor Carmen Manet pod vodstvom Primoža Kerštanja, Big Band Grosuplje, bobnarji Mengeške godbe in drugi gostje. Voditeljici Bernardi Žarn sta na svoj hudomušen način pomagali tudi Lara Jankovič in Tina Južnič.
16:10 Zmage so doma: Nogomet - FIFA SP 2018: Hrvaška : Danska, osmina finala
 • Danski nogometaši so bili do srečanja s Hrvati neporaženi že 18 tekem zapored, naši sosedje pa so v predtekmovanju navdušili predvsem s predstavo proti Argentincem. Oboji so bili pred dvobojem optimisti, toda samo eden bo končal prvenstvo.
18:10 Migaj z nami - oddaja za razgibano življenje
 • Oddaja Migaj z nami. Oddaja o razgibanem življenju, v katerem migajo vsi, mladi in stari, navdušeni rekreativci in vrhunski športniki. Oddaja nastaja pod pokroviteljstvom Olimpijskega komiteja Slovenije.
18:25 Zgodbe iz školjke: Nočko: Zgodba o ribiču, ki je našel steklenico, ponovitev
 • Čirule, čarule... Ah, dajte, no, otroci ne verjamejo več v čarovnijo! Taka je tudi deklica Anastazija, ki med cirkuško predstavo iz čistega dolgčasa zaide v šotor jasnovidke Jasmin. Sprva se do nje vede zelo uporniško, nato pa jo premamijo nenavadni predmeti in eksotični hišni ljubljenčki. Je Jasmin res samo jasnovidka? S ščepcem peska deklici v hipu pričara pravljico za tisoč in eno noč. Anastazija postane njena redna obiskovalka. Počasi spoznava skrivnostni svet čarovnije in mu vedno bolj verjame.
18:40 Zgodbe iz školjke: Deklica, ki je rešila nebesa, kratki igrani film, ponovitev
 • Osemletna Tanja živi z mamo in dedkom tik ob stari tovarni. Iz njenega dimnika se venomer vali gost dim, ki onesnažuje zrak in okolico, zato ni prav nič čudno, če bolehni Tanjin dedek dan vedno začne s protestnim pohodom k tovarni. Pri temu mu vnukinja rade volje priskoči na pomoč...
18:55 Osvežilna fronta: Lažne novice - oddaja za mladostnike, ponovitev
 • V vsej poplavi informacij v tradicionalnih medijih in na družbenih omrežjih se danes pogosto srečujemo tudi z informacijami, ki ne držijo. Gre za laž, lažno novico ali dezinformacijo? Kdo je kriv za širjenje takšnih informacij in kako jih lahko sami prepoznamo? Tokrat v Osvežilni fronti.
19:25 Videotrak, ponovitev
 • Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.
20:05 Džungla, film
 • Jungle, 2017, avantura, 111 min, IMDb ocena: 6.7
 • Osupljiva resnična zgodba o preživetju v džungli z Danielom Radcliffom v glavni vlogi. Piše se leto 1981. Mladi Izraelec Yossi se med popotovanjem po svetu ustavi tudi v Boliviji. Tam se spoprijatelji s popotnikoma Kevinom in Marcusom. Med iskanjem dogodivščin v La Pazu Yossi naleti na skrivnostnega avanturista, Avstrijca Karla. Ta predlaga obisk džungle v severnem delu države, kjer živi eno izmed slabo poznanih plemen, s katerimi je v dobrih odnosih. Yossi v avanturo pregovori še Kevina in Marcusa, tako da se četverica pod Karlovim vodstvom poda v neraziskane (in na zemljevidih neoznačene!) kraje. Čez nekaj dni res dosežejo vas indijanskega plemena in očitno je, da jih Karl res dobro pozna. Razmere se začnejo zapletati med nadaljevanjem poti, ko si Marcus zaradi neprimerne obutve pridela krvave rane na stopalih in postane očitno, da ne bodo mogli izvesti celotne načrtovane poti. Karl predlaga, da bo šel po pomoč, trojica pa naj ga počaka v začasnem bivališču. Se bo sploh vrnil? Vse namreč kaže na to, da Karl nima ravno brezhibne preteklosti … Leto produkcije: 2017 Država: koprodukcija Žanr: pustolovska drama Režija: Greg McLean Scenarij: Justin Monjo po knjigi Yossija Ghinsberga Igrajo: Daniel Radcliffe, Alex Russell, Thomas Kretschmann, Yasmin Kassim, Joel Jackson

več
Džungla, film
22:00 Koncert doma: Zmelkoow
 • V koncertu doma, koncertu za lepši petek, danes odbita primorska zasedba Zmelkoow. Ne preslišite in ne spreglejte v živo na Valu 202 ob 16.45 in v posnetku zvečer na TV SLO 2, saj bo koncert gotovo poln presenečenj. Koncert bo povezoval Aleš Smrekar.
22:45 Rešeni pred izumrtjem, film
 • Dokumentarni film Rešeni pred izumrtjem z zgodbami o živalskih vrstah, ki nam jih je v Evropi uspelo rešiti pred izumrtjem. Narava v Evropi je v nevarnosti. Številne rastline in živali so na robu izumrtja. Čeprav smo ljudje pogosto brezbrižni do drugih bitij, vendar lahko pokažemo tudi srečne zgodbe. Na Irskem že več kot deset let znova naseljujejo rjavega škarnika. Romuni so uspešno zavarovali grško kornjačo. V osrednjo Italijo se vračajo italijanski volkovi. V Sloveniji že imamo prve rezultate ponovno naseljenih risov. A to še zdaleč ni vse. O tem, kako lahko ljudje pomagamo živalim, v oddaji mednarodne produkcije Rešeni pred izumrtjem. Rešeni pred izumrtjem je dokumentarni film mednarodne produkcije osmih evropskih nacionalnih televizij. Sodelovali smo scenaristi, režiserji in snemalci iz Irske, Škotske, Španije, Švice, Italije, Nizozemske, Romunije in Slovenije. Odločili smo se, da evropskim gledalcem pokažemo, kako je s trudom, odločnostjo in inovativnostjo krivuljo izginjanja naravnega okolja v Evropi mogoče navzgor obrniti.
23:40 Videotrak, ponovitev
 • Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.