TV spored TV SLO 2


11. november 2019 - 17. november 2019
06:00 Napovedujemo
 • 0
08:25 Videotrak, ponovitev
 • Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.
09:15 Žogarija, ponovitev
 • Žogarija je mednarodni projekt, ki že 14. leto uteleša eno naših najpomembnejših prepričanj – da šport lahko izboljša kakovost življenja mladih, jim vcepi vrednote, kot so solidarnost, poštenost, odgovornost, ter spodbudi spremembe na bolje v lokalnih skupnostih in širše. Projekt poteka v devetih državah: Slovenija, Italija, Avstrija, Madžarska, Hrvaška, BiH, Srbija, Makedonija in Črna gora, kjer želimo z organizacijo prireditev naše sporočilo predati predvsem osnovnošolskim in vrtčevskim otrokom. Osnovni namen prireditve je druženje in zabava otrok, saj želimo, da je moto FAIR PLAY SODELUJEM in NE TEKMUJEM rdeča nit dogodkov.
10:00 Platforma: Živo in mrtvo na razstavi U3, Trienale sodobne umetnosti, ponovitev
 • Je avantgarda mrtva ali živa ali oboje hkrati, je konceptualna umetnost mrtva ali živa ali oboje hkrati … Češki kustos Vit Havranek je za izhodišče svojega izbora aktualnih slovenskih umetnikov, ki so predstavljeni na trienalni razstavi sodobne umetnosti U3 v Moderni galeriji, izbral hipotetični eksperiment fizika Erwina Schrödingerja, ponazoritev bistva kvantne fizike, da ne moremo vedeti, ali je mačka v škatli živa ali mrtva ali oboje hkrati? Več kot 25 po večini slovenskih umetnikov, mnogi s povsem novimi projekti, tudi z uvodnim performansom Ištvana Išta Huzjana, zastopajo sodobno umetnost našega trenutka. Avtorica oddaje: Polona Balantič Režiserka: Špela Kuclar
10:45 Dobro jutro, ponovitev
 • Ob praznovanju 75-letnice Statističnega urada Republike Slovenije nam bo z zanimivimi statističnimi podatki navsezgodaj zjutraj postregel Martin Bajželj. Z Agencijo za varnost prometa bomo pripravili prometne svetovalne minute in preverili, kako varčni smo Slovenci in kako lahko varčujemo z varčevalno-naložbenimi življenjskimi zavarovanji. V Vrtincu bomo pozdravili ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti mag. Ksenijo Klampfer. V Poroti pa se bomo spraševali, ali so naši otroci oz. učenci in dijaki res preobremenjeni. Z nami bosta psiholog dr. Kristijan Musek Lešnik in profesorica Mojca Stojkovič, inovatorka novih učnih metod. V torkovem jutru pa nam bo družbo delal tudi mladi vloger Bit Sever.
13:40 Alpe-Donava-Jadran, ponovitev
 • Mura se na svoji 438 kilometrov dolgi poti iz visokogorske hudourniške reke postopoma spremeni v nižinsko reko s širokim rečnim prostorom, stranskimi rokavi, prodišči, poplavnimi logi in mrtvicami. In kot vsaka reka je tudi Mura prebivalce ob svoji strugi izzvala, da so jo hkrati ljubili, izkoriščali in se je bali, predvsem pa spoštovali. Pred 100 leti je območje Spitzingseeja v Bavarskem gozdu zajelo hudo neurje, ki je za seboj pustilo pravo razdejanje. Posekati in odstraniti so morali okoli 300 000 dreves. V nekaj mesecih so domači in avstrijski delavci za ta namen zgradili ozkotirno železnico. Po treh letih so tire odstranili, lokomotiva je pristala v muzeju, na trasi nekdanje železniške proge pa je urejena pohodniška pot. Madžarka Zsóka Fekete se je po diplomi iz živilstva s pomočjo evropskih sredstev odločila za kmetijsko dejavnost. Redi prašiče madžarske pasme mangalica, prideluje zelenjavo in poljščine ter izdeluje domače mesne izdelke. Vransko jezero blizu mesta Biograd v severni Dalmaciji je največje naravno sladkovodno jezero na Hrvaškem. Pravzaprav gre za nekdanje kraško polje z jezersko kotanjo, ki sega pod nivo morske gladine in je redek primer kripto depresije v sredozemskem prostoru.
14:25 Avtomobilnost, ponovitev
 • V tokratni Avtomobilnosti vam bomo poročali, kako ste se naši gledalci znašli v avtomobilu, ki nima klasične armaturne plošče temveč računalniško tablico: Tesli model 3. Bili smo na premieri težko pričakovanega in enega najpomebnejših avtomobilov v Evropi: Volkswagen golfa. Prve kilometre smo prevozili z novim kamiqom, ki je že zapeljal na slovenske ceste ter nabrali prve vtise z veliko bolj drzno oblikovanim capturjem. Za vas smo se odpravili na pot, ki jo je prevozila prva dama avtomobilizma Berha Benz. Ona s prvim delujočim avtomobilom in mi z naprednimi asistenčnimi sistemi, že skoraj brez uporabe stopalk.
14:55 Joker, kviz: 23. oddaja, ponovitev
 • Na pot do 20.000 EUR se bo tokrat podala 31-letna Dolenjka Maja Gregorčič, ki prihaja iz Šentruperta. Študentka živilstva in prehrane je aktivna na različnih področjih, v prostem času pa s fantom najraje obiskuje koncerte in prireja čajanke. Kot sotekmovalka se ji bo pridružila bivša sošolka Bernarda Bele. En tekmovalec v bitki s časom, dvanajst vprašanj na poti do visoke denarne nagrade, sedem jokerjev za srečo in eno pravilo: ni umika! Le znanje, strategija in sreča vodijo do vrha. A kako na njem ostati? Kviz Joker, skozi katerega vas bo popeljal voditelj Mario Galunič, zagotavlja napeto igro čustev, vzponov in padcev.
15:50 Joker, kviz: 24. oddaja, ponovitev
 • V tokratni oddaji kviza Joker se bo pomeril Luka Škulj, ki prihaja iz Dobrepolja, kjer imajo starši eko kmetijo. Trenutno se ukvarja s projektom obnove stare hiše, ki bo postala turistična točka v domačem kraju. Za uspeh v Jokerju mu bo v pomoč prijatelj Marko Hrovat. En tekmovalec v bitki s časom, dvanajst vprašanj na poti do visoke denarne nagrade, sedem jokerjev za srečo in eno pravilo: ni umika! Le znanje, strategija in sreča vodijo do vrha. A kako na njem ostati? Kviz Joker, skozi katerega vas bo popeljal voditelj Mario Galunič, zagotavlja napeto igro čustev, vzponov in padcev.
16:50 Pločevinko, film
 • Pločevinko, malce domišljav, toda po srcu dober vitez, živi v kraljestvu, ki se imenuje Pločevinasta dežela. V njej so vsi predmeti narejeni iz odpadnega materiala, toda vsi so živi. Pločevinko na kraljevem turnirju končno premaga nadutega Princa Nobla. Mu bo zdaj gospodična Zala končno oprostila, da je v zameno za zmagoslavni motor za svojega konja zastavil njen šivalni stroj? Otroški celovečerni animirani film, sinhroniziran v slovenščino. Izvirni naslov: RITTER ROST - EISENHART & VOLL VERBEULT / Nemški animirani film, 2014 / Režija: Thomas Bodenstein, Hubert Weiland / Scenarij: Mark Slater, Gabriele Walther
18:10 Divjina v srcu (IV.) (3/10) - britanska nadaljevanka
 • Wild at heart (iv.), 4. sezona, 3. del, 46 min
 • Danny mora zajeziti izbruh stekline v narodnem parku, v pomoč mu pošljejo veterinarko Alice, s katero pa se ne ujameta najbolje, ker ji Danny očita, da je na teren pripeljala hčerko Charlotte. Evan vse preseneti z vrnitvijo, saj mu je oče končno dovolil, da lahko živi v Afriki. Danny ne želi, da gre Alice na teren z njim, zato se ta loti odkrivanja izvora bolezni, kar jih pripelje do napajališča živali, potem pa do Mare, kjer cepijo vse živali. Evanu priredijo zabavo, kjer spozna Vanessino hčer Grace, ki pride s svojim psom, ta pa uide in napade Tulo. Hitro posumijo, da ima steklino, vendar se Alice ne strinja in ugotovi, da ima drugo bolezen. Danny se odloči, da bo prosil Alice, naj ostane.
19:05 Moja soba: Ula - frizerka - resničnostna oddaja, ponovitev
 • Moja soba Bi si radi preuredili sobo, pa za to nimate ne denarja ne idej? V oddaji Moja soba skupaj z oblikovalci odgovarjamo tudi na tovrstna vprašanja. In vas skušamo prepričati, da ni vse, kar je staro, že za v smeti in da ni vse novo, tudi dobro. Navsezadnje je otroška soba otroško stanovanje. Svet v malem. Voditeljica Melita Kontrec skupaj s svojim pomočnikom Aljažem Červekom in oblikovalsko ekipo vstopa v te svetove in jim dodaja nove dimenzije; takšne, kakršne si je sama zamislila in takšne, kakršne ji svetujejo oblikovalci. Otroško sobo pa prilagaja posameznemu uporabniku, se pravi, da sledi njegovemu psihološkemu in socialnemu karakterju. Moja soba ni le še ena v poplavi oddaj tipa prenove sobe, je oddaja, ki sledi višjim ciljem kot je filozofija prostora, ekologija… In še vedno poučna, ker vzpodbuja ustvarjalnost ter zabavna in odštekana. Ula, frizerka Kako iz stare frizerske havbe narediti luč? In ali je vse, kar je staro, res že za v smeti? Oblikovalka je dokazala, da tudi vse kar je novo, še ni tudi dobro. Melita se je tokrat zapičila v sobo Ule, ki si želi postati frizerka. S pomočjo arhitekta in oblikovalke je ustvarila sobo, v kateri se bo punca kar najboljše počutila. Aljaž pa je žrtvoval svojo frizuro in jo obiskal v družinskem frizerskem salonu.
19:25 Videotrak, ponovitev
 • Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.
20:00 Izumi, ki so spremenili svet: Letalo - britanska dokumentarna serija
 • Od zore njegovega nastanka človeka žene k raziskovanju, komuniciranju z drugimi in potovanju. Ta vrojena sla je spodbudila vrsto in skozi tisočletja nizanja izkušenj, spodletelih poskusov, tudi naključij in spoznanj, spremenila svet in pripomogla k nastanku tehnoloških vrhuncev – avtomobila, letala, pametnega telefona, rakete, robota in teleskopa. 2. del: Letalo V drugem delu se bomo srečali z izumitelji, katerih sanje in delo so človeštvu omogočili letenje. Brez letečih strojev Leonarda da Vincija in drugih iznajdb morda nikoli ne bi bilo sodobnih potniških letal, s katerimi zdaj potujemo po svetu.
21:00 Prava ideja!: Družinsko podjetje Sveča
 • Podjetje Sveča d. o. o., ki se ukvarja s proizvodnjo in prodajo sveč, sta leta 1990 ustanovila Stanko in Ivanka Peter, družinsko tradicijo nadaljuje njun sin Igor. Z delavnostjo, modernizacijo in inovativnostjo so postali konkurenčno podjetje v panogi s 23 zaposlenimi, 6 tisoč kvadratnimi metri proizvodnih površin in skoraj 3,5 milijona evrov prometa. Svoje izdelke tudi izvažajo, predvsem v Avstrijo, priložnost za še večji izvoz pa vidijo v novem izdelku – EKO nagrobni sveči, ki po 3 mesecih industrijske predelave postane organski kompost, CO2 in voda.
21:35 Morilec z jezera - francoska nadaljevanka, ponovitev
 • Načelnica Varella zasliši kriminalista Clovisa. Lise si medtem s sodelavci prizadeva zbrati čim več dokazov, s katerimi bi dokazala nedolžnost svojega moža. Toda njihovi sumi jih pripeljejo do osebe, ki je Lise tudi zelo blizu. Marina in Clovis pa naredita pomemben korak pri preiskavi okostja iz jezera.
22:40 V tišini letnih časov, dokumentarni film
 • Televizijski poetični zapis, ki se brez besed prepušča zvokom dneva, noči in narave, ter se z njimi odpira v doživljajski svet ilustratorke Luise Tomasetig ,v katerem odkriva vrsto asociacij in prispodob, ki jih umetnica prevaja in udejanja v svojo umetnost.
23:20 NaGlas!: Dr. Tamara Pavasović Trošt, ponovitev
 • Na jutrišnjem Ljubljanskem maratonu bo tekla tudi naša današnja gostja, predavateljica sociologije na Ekonomski fakulteti v Ljubljani doc. dr. Tamara Pavasović Trošt. Doktorirala je na Harvardu, predavala na Princetonu. Kako se kot strokovnjakinja za stereotipe proti njim bojuje pred okenci ljubljanske upravne enote? Kaj je zapisala v znanstvenem članku o nacionalizmu, ki ga je lani nagradila prestižna ugledna Londonska šola za ekonomske in politične vede? Kako ohranja spomin na pokojnega soproga Roka Trošta? To so samo nekatera izmed vprašanj, ki smo ji zastavili v studiu. Prisluhnite tudi ljudskim pesmam Fijolic Medžimurskega folklornega društva Ljubljana in preverite, zakaj vse več mladih iz Črne gore študira v Sloveniji.
23:45 Zadnja beseda!, ponovitev
 • Po slavnostni podelitvi večer prej, se bo ženskemu omizju pridružila letošnja Borštnikova nagrajenka Marinka Štern in z nami delila občutke ter mnenje o umetniški kulturi v Sloveniji. Pred prihajajočim praznikom, dnevom spomina na mrtve, se bomo v nadaljevanju dotaknile tudi običajev in trendov, ki sledijo sodobnim potrebam ljudi, tudi ko gre za vprašanje smrti in poslednjih želja. Ne zamudite!